Gyurkity Péter

Újabb pletykák a Windows 7-ről

Folyamatosan jelennek meg az újabb hírmorzsák a következő Windowsról. Eszerint a Microsoft már jövőre leváltaná a Vistát, ám azt még senki nem tudja megmondani, hogy pontosan milyen újdonságokkal.

A megjelenési dátummal kapcsolatos legfrissebb értesülések a napokban jelentek meg, és ezek alapján meglehetősen érdekes következtetésre juthatunk. Fennáll a lehetősége ugyanis annak, hogy Redmond nem vár 2010-ig (mint ahogy azt eddig a tervek alapján gondolhattuk), hanem már jövőre leváltja a Vistát a Windows 7 néven emlegetett utóddal, amelynek részletei azonban homályba vesznek.

A cikkben annyit árulnak el, hogy idén három fontos mérföldkövet tervez a cég. Az első, amely az M1 jelölést kapta, már elérhető a legfontosabb partnerek számára angol nyelven, míg az M2 április-május környékén, az M3 pedig a harmadik negyedévben készül el. A megjelenésre kész RTM változat egy évre rá, 2009 második felében bukkanna fel, így a Vistának kereken három év jutna a piacon. A szoftvercég tervei szerint a Windows 7 lesz az utolsó operációs rendszer, amely 32 bites változatban is elérhető lesz, ezt követően már kizárólag 64 bites verziókat fejlesztenek majd.

A nagy kérdés természetesen, hogy a Windows 7 pontosan milyen újdonságokat kínál a sokat kritizált Vistához képest. A bink.nu a neowin.net fórumának egy tagjára hivatkozva állítja, hogy néhányan már közelebbről is szemügyre vették a most elérhető előzetes verziót, ám a szükséges szoftveres meghajtók hiányában meglehetősen rövidre sikerült a túra. A rendszer az elindulás után állítólag 480 MB-ot foglalt le a memóriából, ami nagyjából megfelel a Vista étvágyának. A felület erősen hasonlít az Aeróra, a további részleteket pedig az elmentett bejegyzésben olvashatunk.

Időközben egy blogban több részlet is megjelent a következő Windowsról, itt folyamatosan olvashatjuk a hírmorzsákat - természetesen nem árt az óvatosság, nem kell készpénznek venni minden egyes mondatot. A konkrétumok általában itt is elmaradnak, az egyik fontos újításról például mindössze annyit árultak el, hogy a Leopard részeként már megjelent, és az Apple által közölt 300-as listán is megtalálható.

A Microsoft már korábban jelezte, hogy ezúttal egy lecsupaszított és reményeik szerint gyors kernellel készülnek. Ez persze még nem garancia arra, hogy nagy áttörés várható a rendszerkövetelmények és a sebesség terén, ám a szoftvercég remélhetőleg tanult a Vista hibáiból és a langyos fogadtatásból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #109
    Engem az érdekel, hogy mi lesz a sok új vista recommended géppel?Kapnak új drivereket win7 alá?Nem hinném,h ezt megengedhetné magának az MS....ha nincs támogatás,használhatatlan a cucc. Ezért nyomták volna annyira a vistát?Jelenleg 1ébként vistát vagyok kénytelen használni a notebookomon és eddig tetszik...
  • chuky123 #108
    Vmi kinai blogger már tesztelte is szerintem kacsa az egész full olyan mint a vista. link: http://szuperszoftver.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=41089&bejcim=Windows_7__elso_kepek_es_video&todo=/k.
  • kvp #107
    "Az OSX a NeXT utódja, semmi köze a régebbi MacOS-hez, se linuxhoz, NT-hez. Nem hasonlítható össze velük, a driverekről írt állítás pedig légbőlkapott baromság."

    A macosx (http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_v10.5) a 10.5-os verzioju macos. A nyilt forraskodu mach kernelre alapul, a bsd unix architekturajaval a gnu toolchain segitsegevel. Ami egyedi benne az a gui es a filerendszer. A gui a nextstep-bol lett atveve, az objective c programozoi felulettel egyutt. A filerendszer tudasa pedig a beos integralt adatabazis szemleletebol adodik. Mindket ceg volt apple alkalmazottakbol allt, akik eloszor kileptek, megvalositottak az otleteiket, majd visszavasarolta oket az anyaceg.

    Alapvetoen egy macos belulrol sokkal kozelebb all egy bsd unix-hoz mint barmi mashoz. A rajta futo programok jo resze egy az egyben unix-os kod es semmilyen macos specifikus reszt nem tartalmaz. Az apple uj fejlesztese a macos-x csaladhoz elsosorban az itunes-ban es a tobbi i* nevu szoftverben merult ki. A rendszer 90%-at vasaroltak mas cegektol, a hardverhez legkozelebbi kodot, az efi-t meg az intel adta. (a microsoft inkabb ellopna mindent, mint hogy fizessen) Az apple egy design ceg, az utolso rendes mernokuk meg Wozniak volt. A macosx akkor lesz hardverspecifikus kereskedelmi unix-bol (lasd: sgi irix, a regi solaris) rendes altalanos os ha tamogatni fogja a tobbi pc-t is. (egyebkent atlag pc-n pont olyan stabil mint a winnt sorozat) Ha stabil unix kell, meg mindig a solaris a legjobb, viszont az meg gyaszosabban all driver-ek tekinteteben.

    Tudasban a macosx nagyon le van maradva skalazhatosag es tudas szempontjabol. Igaz, hogy ujabban kapott rendes (100%-os) 64 bites tamogatast, de a kernel meg mindig nem altalanos celu, hanem az egyfelhasznalos desktop mukodesre van kihegyezve (lasd: coarse grained locking). Driver tamogatasban tobbnyire csak az apple altal gyartott hardvereket tamogatja, ami gyakorlatilag egy szazalek alatt van a vilagban gyartott tobbi pc tipushoz kepest. Az egyetlen elonye, hogy van benne szoftveres M86k (macos classic) es PPC (powermac) emulacio, igy legalabb azt a keves mac specifikus programot nem kellett kidobni. A gui mukodeserol pedig csak annyit, hogy ha egy feluletet ugy tervez meg valaki, hogy idiotak is tudjak hasznalni, akkor csak azok fogjak hasznalni. Macos alatt egyszeruen mindig helyettunk akar donteni a gep, ami sajnos jellemzo az uj windows-okra is.

    A winnt kernelek mindig is a vax-os gyokerek szerint a desktop rendszerre atalakitott szerver architekturara hasonlitottak. Az eredeti winnt3.51-ben meg a grafikus alrendszer is kulso process volt, mint manapsag a linux esetben az xwin. Ezt kesobb teljesitmenyproblemak miatt bevittek a kernel melle, es kapott egy win32 alrendszert is. (az os2 es posix tamogatas melle) Ez lett a WinNT4 (4.0). Win2k (5.0) utan kidobtak a tobbi alrendszert, mire a cygwin fejlesztoi a posix-ot visszaraktak user modu kodkent. A winxp (5.1) ezt az architekturat vitte tovabb, sokkal stabilabba teve a rendszert es bovitve a szolgaltatasokat. A win2k3 (5.2) vegre fejlesztett a szerver oldali management-en is. A legtobb feature amit a macosx bemutat mar regen ott van a windows alatt is, csak semmilyen interface-t nem keszitettek hozzajuk, hogy elerhetoek legyenek. Pl. keves ember tudja, hogy az ntfs mar a kezdetektol fogva tud verziokovetest es metatag-eket, csak eppen semmilyen program vagy api nem teszi ezt elerhetove. (a winfs pl. a meglevo metatag tamogatas melle tett volna egy beepitett indexelot is, helyette kaptunk egy fuggetlen user modu indexelot, mint a google desktop search-e, csak eppen rosszul megirva)

    Ezek utan a vista (6.0) visszatert a 3.51-es vonalhoz, meg a posix alrendszer is visszakerult. Raadasul telepakoltak egy csomo otlettel, amik nem lettek keszek idoben, ezert az 5.x-es csalad kodjat pakoltak be a helyukre. (winfs helyett ntfs+indexelo, felbehagyott drm rendszer, gdi kompatibilitas meghagyasa a 16 bites tervezesi hibak ellenere) Az egyetlen amit kidobtak, az az ntvdm volt (dos ablak). Ez valoszinuleg a v86-os mod es az x87-es lebegopontos rendszer kidobasa miatt kellett megtenni. (azt, hogy miert nem lehett tovabb tamogatni nem tudom, de nem akartak)

    Szerintem a 105-os hozzaszolas tokeletesen megfogalmazta mirol van szo a vista eseten... Az elso csak 64 bites, csak hypervisor-os gepen futo, teljesen uj api-kat kapott valtozat lesz az uj irany. A gond, hogy kompatibilitasi okokbol nem merik kiadni, mert a nem tudnak megfelelo emulaciot kesziteni a regi programok szamara. Ha elkeszult volna a teljes hypervisor, akkor a regi driver-ek is mennenek vista alatt, meg akar az nt4-esek is, meghozza a hozzajuk tartozo kernel verziot latva. Az, hogy a mai uj gepeknek csak kb. a fele tudna futtatni (pl. a 64 bites intel-es mac-ek) igazabol nem sokat szamit szamit.

    ps: User-eknek tenyleg jo a macosx, amig nem kerdez, nem csinal semmit amit nem ir a kezikonyv, es csak szorakozasra (vagy 'muveszeti munkara') akarja hasznalni a gepet. Ez az emberek 95%-at lefedi. Ha meg gond van, akkor szerviz es nem hazibarkacs, mert az bonyolultabb mint barhol mashol. A macosx tipikusan a lecsavarozott motorhazteteju luxusautok kategoriaja. A windows meg az olcso tomegauto. (a linux pedig a nyilt tervrajzu, 'barkacsoljunk mi is os-t' valtozat annak aki szorakozabol csinalja vagy penzt akar keresni/sporolni vele)
  • Aspirin #106
    Oprendszer-teszt. Made in Hungary
  • Mr Gumby #105
    Ez a pi$ta lesz az évtized windows me-je.
  • lapaleves #104
    time machine már a 2003-ban is van, sőt az új dpm már exchangeről meg bármiről csinál sznapsotot.

    a vista szerintem is 5.3 (vagy 5.5 ahogy tetszik) nem 6.0. egyre inkább valószínűnek tartom, hogy kompatibilitási okból kellett ilyennek lennie, hogy felkészítsék a népet / gyártókat az igazságra. gondolom a win7-ben kiteljesedik a graf alrendszer mellőzése ill átlényegítése powershell gui-vá, ami felé már a 2008 core is mutat.

    ehhez olyan változásokra volt szükség, amiket nem lehetett volna egyszerre megcsinálni, mert egyrészt marha sok idő, másrészt túl sok lett volna hirtelen. még a végén linuxnak nézték volna pfff.

    akinek a vlc = házimozi, annak jóreggelt. a házimozi olyan, hogy odanyomod a távkapcsot a nő kezébe és megnézi vele a barátnő esküvői képeit. meg pvr meg epg meg mittomén. egyébként van linuxra ilyen cucc ha jóltom, de pár utcával odébb kell lekanyarodni, mint a vlc-hez.
  • cateran #103
    "Ahol a cod4 elfut 1024*768-ban 50-60 fps-sel ott már a vista is elfut ugyanolyan gyönyörűen"
    Vicces gyerek vagy:D lefordítom mit irtál: Azon a gépen ahol a CoD4 op. rendszerrel,tokkal-vonóval elfut szépen, ott már a vista is elfut..csak op. rendszer...most dicsérni vagy szidni akartad ezzel?:D
  • Csi9aa #102
    Arról nem is beszélve hogy a MacOS (gondolom X)-ről mekkora baromságot írt :)

    Az OSX a NeXT utódja, semmi köze a régebbi MacOS-hez, se linuxhoz, NT-hez. Nem hasonlítható össze velük, a driverekről írt állítás pedig légbőlkapott baromság.
  • DjDano #101
    "A vista egy hibrid rendszer. Olyan mint a win95 volt a dos es a windows nt kozott. Stabilitas es driver tamogatas szempontjabol is olyan."

    Ember te normális vagy? Egy dolgot világosan látok, nem ismered a Vista-t...

    Stabilitásban simán megvan az XP SP2 szintje, sőt még talán stabilabb is Vista.
    Amugy meg minden eddiginél több drivert tartalmaz, jóval többet mint az XP! Persze ha van egy régi hardver és a gyártója nem ad ki hozzá Vista kompatibilis drivert arról nem a MS tehet....

  • L3zl13 #100
    Vista-nál ugyan nem adják mellé az XP-t, de jogodban áll azokat használni anélkül, hogy külön fizetnél érte... (Csak Ultimate és Business verzióknál.)