Berta Sándor

A brit iskolák nem váltanak Vistára

A brit nemzeti iskolaügyi szakmai szervezet most nyilvánosságra hozott jelentésében rávilágított arra, hogy a redmondi konszern legújabb operációs rendszerének funkciói - különösen a felmerülő költségek figyelembe vételével - semmiképpen sem jelentenének előrelépést.

A British Educational Communications and Technology Agency (BECTA) nevű szervezet nem tanácsolja a szigetországi oktatási intézményeknek a Vistára és az Office 2007 irodai programcsomagra való gyors átállást. A BECTA szakemberei megállapították, hogy a Vista funkcióit csupán a brit iskolai számítógépek 22 százalékán lehetne kihasználni és a meglévő PC-k 66 százalékán az operációs rendszer csak korlátozottan működne.

Külön kiemelendő, hogy ezeket az adatokat az Aero felület alkalmazásának figyelembe vétele nélkül állapították meg a BECTA illetékesei. Az Aerót a szervezet gyakorlatilag teljesen szükségtelennek ítélte, mondván semmilyen előnyt nem jelentene az oktatásban. Az ügynökség kiszámolta azt is, hogy amennyiben az összes brit és walesi oktatási intézményben Vistát telepítenének a számítógépekre, akkor ez kereken 350 millió dollárba kerülne. Az összeg egyharmadát tennék ki a redmondi szoftverlicenc-költségek. A BECTA szerint a Vista használata csak akkor javasolt, ha egy iskola teljesen átvált az új operációs rendszerre, a közös Windows XP-Vista üzem inkább elkerülendő.


A 40 oldalas jelentés készítői azt is megállapították, hogy az Office 2007 irodai programcsomagra való váltás kompatibilitási problémákat hozhat magával. Ennek oka elsősorban a Microsoft Open Office XML (OOXML) nevű formátuma, amely más alkalmazásokkal alig kompatibilis. Mivel az Office 2007 nem támogatja a sok szoftver által előnyben részesített ISO szabványú Open Document formátumot (ODF), így aligha csökkenthetők jelentősen a költségek, nem javítható a termelékenység és továbbra is megmarad az egy termékhez való kötöttség. A BECTA ezért azt javasolta az iskoláknak, hogy használjanak inkább nyílt forráskódú irodai szoftvercsomagokat, például a Star Office-t vagy az Open Office-t. A végső konklúzió az, hogy amíg a Microsoft nem támogatja az ODF-et, addig az Office 2007 használata kerülendő.

Mint ismeretes, korábban Gianfranco Lanci, az Acer elnöke élesen bírálta a Vista korai piacra dobása és az operációs rendszer hibái és instabilitása miatt a konszernt. Szintén komoly kritika volt, hogy a Pekingi Olimpia hivatalos számítástechnikai partnere, a Lenovo illetékesei közölték: Windows XP kerül az olimpiára szállított számítógépekre és notebookokra. S úgy tűnik, hiába jelentette be Bill Gates a százmilliomodik Vista-licenc értékesítését, a felhasználók és a cégek még mindig komoly fenntartásokkal kezelik az új operációs rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 5c0rp330n #40
    Szánalmas, szar rendszer, a kutyának sem kell, miért váltana át épp egy iskola? 15 millió sor programkód és az egész egy darab szart sem ér.
  • Major #39
    Hát ez az :) Nem fog most senki sem a kardjába dölni itt Magyarországon, hogy módosabb angolok nem váltanak át Vistára. Na és? Tőlem Dos-al is operálahatnak, akkor sem fog semmilyen hatással lenni az én kis életemre és szerintem sokunk életére sem ;) Ilyen cikkek naponta jöhetnek ki, hogy a németek átáltak 1-1 stb. Ezen a témán még vitatkozni sem érdemes, hisz semmi egetrengető dologról nincs szó. Max lesz itt a fórumon egy kis Flame war az meg csak az sg-nek jó :)
  • AgentKis #38
    Hát ezt találták ki.
    Ügyes!
  • floatr #37
    Lemaradtál. Bár nemtom mikor mi jár le, de éppen most cikkeztek róla h mikorszoft licenszeket akarnak venni. Jó sok milliárdért persze.
    Arra persze nem senkise gondol h királyságos premium supportot kaphatna az egész ország mondjuk Ubuntu-hoz
  • Wittgen #36
    Kíváncsi vagyok, hogy szeretett kormányunk mit talál majd ki, mivel mostanában járnak le a winxp és office licenszek az iskoláknál és közintézményeknél. Le merem fogadni, h. vmilyen jó kis zsíros összegért (a piaci árnál magasabban persze)valahogy az M$ fog nyerni és az ő szoftverei lesznek a nyerők. Persze csak a Vista jöhet szóba majd... Bár tapasztalatom szerint a közintézményekben (1-2 jól fejlett sulit kivéve) elég gyér a géppark, még az xp is szenved néha (na jó sokszor).

    Most lenne itt az ideje olyan szoftvereket bevezetni, mint pl a linux v. openoffice meg ilyenek. Bár ebből a korrupt politikai elitnek nem sok csurranna (bár még azt is kinézem belőlük, hogy az ingyenes szoftvereket is lepapíroznák, hogy 200eFt/db áron került beszerzésre).

    Kíváncsi vagyok, mik lesznek a fejlemények.
  • szombi #35
    Nah, ez hülyeség!!!
    Érdekes módon az én Pascal-ban írt programjaim futnak XP alatt, de még Vista alatt is!!!!!!!!!
    A hiba nem az oprendszerben van, hanem a Pascal könyvtárában:

    CRT unitot nem használhatsz 300MHz-nél gyorsabb processzor alatt, mert 0-val osztási hibát ad ki.
    De ha CRT2 - t teszel hozzá és újrafordítod a kódot(letölthető a CRT2), akkor már jó lesz.

    Ugyancsak hiba, ha valamilyen hardverhez közvetlenül akarsz hozzáférni.
    Bizonyos korlátok közt megengedi, pl. a nyomtató és a sorosport, de elég gány.
    NT 4.0 óta(8-9) éve NTDLL.DLL könyvtári függvényeit kell használni, és punktum!
    Win98 alatt még a SoundBlaster és az AdLib hangkártyát is engedte buzerálni, de az más idő volt...
  • daga #34
    Nah akkor most elmondom, miert egyre nagyobb es nagyobb egy oprendszer teljesen foloslegesen (aki eddig nem jott volna ra, csak azoknak szol). Szoval kepzeljunk el egy gyarat tobb ezer emberrel, akiknek fizetest kell adni. Mit csinalnak: termelnek, termelnek neha maguk sem tudjak mit, de termelnek es ez a lenyeg (latszolag csinalnak vmit, -kod meretebol ezt a tapasztalatot vonjak le-). Es mi a jo benne? Ok jol elnek! Titeket meg leszarnak. Tobb ezer gigabytos windows-zal a pc gyarak is kapnak zsiroskenyeret (igaz a megerdemeltnel sztem -oprendszerhez viszonyitva- egyre kevesebbet... kb mint a filmstudiok esete) Te meg passzianszozhatsz illetve nyomhatod a huszeves aknakeresot biztonsagosan 20 GIGA rammal. Raadasul fizesse is erte... Orommel fiztetne itt ki barki a dijakat ha (1) az EU atlag(felso haha) keresete lenne, ha (2) torolnek az osszes kodot es billy-ek sorrol sorra ujrairnak memoriabol. LOL szanalmas hogy eladjak 20** is ugyanazt. Amugy a grafika jo, kezelheto. Na de az ido utani lassulas... meg ha "csak" 2 Ghz-futtatom, akkor is rohely (sima xp-re gondolok). De roviden oszzefoglalva ennek is megvan az oka, amit ok is nagyon jol tudnak! Az ido penz! Es a ti zsebeitekbol szedik ki! Duplan...
  • haxy27 #33
    Ja tényleg most hogy végig gondolom még pascal alatt írtam egy két progit és nem fut XP alatt még el indítani sem lehet akkor mért várjuk el hogy fusson az XP progi a vista alatt, végül is újra írták a kódot így nem xp klon. memori kezelésben tényleg vannak gondok, ja hogy az csak xp proginál jelentkezik, akkor valszeg nem a vista hibája. nekem az XP vel sokkal több gondom volt amikor enyi idős volt mint a Vistával most, Nem csak netezésre használom a gépet. azt nem mondom hogy minden progi tökéletesen megy rajta de ezt az XP röl sem mondhatom el, azt viszont igen hogy vista alatt azok a progik amiket XP alatt is használtam sokkal kevesebbszer állnak le és itt ki hangsúlyozom, hogy a program áll le és nem az op rendszer indul újra mint XP alatt volt.

    Szó se rolla pár dolgot még javítani kell de írjon valaki egy olyan op rendszert ami tökéletes és akkor lehet fikázni.
    Nem vagyok windows fan mert használok linuxot is de utálom a linfost így inkább a win mint az a fos talicska.
  • hiba #32
    koltsegmegtakaritasi okokbol most rakok ujra par windowss 2k-s gépet (anno még linceszel együtt vették) netre officozni siman jo - most neztem 8 eves gepek...errek jók...folosleges kolteni ujra
    ez a vista egy bukas nincs ra szukseg
    irodai alkalmazasokra gyakorlaitlag mar SW oldalt ingyen ossze lehet hozni nem kell a ms-al gorcsolni, plane ha fizetos a cumo mert tobbszazezret legombol a ms evente par fős cegektol...tok feleslegesen
    es ahogy irtatok is office97 10%-a bőven eleg az irodák vagy akar iskolak 90%-anak! az egy dolog hogy milyen iranyba fejlesztik dehat senki nem hasznalja ki
    es többszazezer forintos raforditas aran akinek van esze nem is ker belole
    sztem ezekkel az uj rendszerekkel nagyon mellefogott az ms
    ahelyett hogy felvett volna egyket open formatumot a tamogatottak koze
    bar ez a sok szerteagazo formatum is eleg idegesitove kezd valni...

  • JTBM #31
    Arra jó lenne, hogy a gyerekek megtanulnák, hogy mennyi szenvedéssel jár az informatika.
    Az jó ötlet, hogy nem tesznek egy hálóra XP-t és Vista-t, mert csak a gáz van belőle. Véletlenszerűen látják egymást v. nem. Aki össze tud rakni egy Vista XP hálózatot, az ért a dolgokhoz...
    A Vista alapból nem fagy, csak az alkalmazások, de azok annál gyakrabban. Ugyanaz a program, ami atomstabilan, soha nem fagyósan fut XP-n, állandóan fagy Vista-n.
    A memóriakezelése botrányos, ha egy program 2GB-on felül próbál foglalni memóriát magának, akkor a Vista beadja a kék halált. Kézzel lehet nem dokumentált módon növelni a határt, de ha a program túlmegy ezen a határon, akkor nem leáll, hanem lefagy az egész.

    Ha valaki csak nezezni szeretne vele, arra jó...