Gyurkity Péter

Microsoft - kicsi és gyors lesz a Vista utóda

A Microsoft első ízben engedett bepillantást a jelenleg Windows 7 kódnéven emlegetett operációs rendszerbe, pontosabban az új kernelbe, amely a tervek szerint a megszokottnál kisebb, gyorsabb és összeszedettebb lesz.

Az érdekes felvétel egy blogban kerül napvilágra, ezen Eric Traut, a Windows 7 fejlesztésén munkálkodó csoport egyik tagja tartott előadást a szakemberek elképzeléseiről és a várható újdonságokról. 200 fejlesztő igyekszik minél kisebb és gyorsabb kernel összeállítani, amely megfelelő alapot szolgáltat majd a Vista utódjához - ez reményeik szerint eloszlatja majd a Windows kritikusok aggodalmait és az operációs rendszerrel kapcsolatos negatív véleményeket.

A fő hangsúlyt a virtualizációs platform, a hypervisor technológia kapta, amely leegyszerűsíti több operációs rendszer egyidejű futtatását. Itt nemcsak a különböző Windows verziókról van szó, hanem például a Linux disztribúciókról, hiszen ahogy azt Traut is elismeri, a Microsoft célközönsége számára is rendkívül fontos az alternatív platform. A demonstrációval az volt a céljuk, hogy bizonyítsák: a Windows magja igenis kicsi és összeszedett, ellentmond az elterjedt kritikáknak - más kérdés, hogy a végtermék hogyan fog majd kinézni, de fontos, hogy immár Redmond is a sebességet és a kis méretet tartja üdvözítőnek, amely a mobil eszközöktől a szerverekig egységes alapot képezhet.



Az előadás alatt az ősrégi Windows verziók működésébe is bepillanthatunk, többek között képet kapunk a Windows 1, 2 és 3.11 egyes műveleteiről. Némileg meglepő az őszinteség, amivel elismerik, hogy ez az emlék nem éppen kellemes a cégnek - mint ahogy megalapozottnak tartják azt az állítást is, miszerint a Windows általában véve túlméretezett operációs rendszer.

A MinWin jelenlegi állapotában 25 MB háttértárat igényel, a 40 MB-ból pedig 33-at használ. A szoftveres meghajtók mind hiányoznak, sőt még grafikus alrendszer sem található a MinWin-ben, láthatjuk, ahogy bootolás közben a jól ismert embléma is karakterekből áll. Igaz, a legtöbb funkció kihajigálása után az 5000-ből mindössze 100 fájl maradt és alig egy tucatnyi taszk fut a háttérben a rendszer elindulása után. A rendszeren egy alap http szerver fut, amely a bemutató alatt ezen jellemzők kilistázását tette lehetővé Vista alól. Ez természetesen kizárólag belső használatra szánt fejlesztés, a boltokban ilyen lecsupaszított változatot soha nem kapunk majd.

A komplett webszerre vonatkozó kérdésnél a Windows Server 2008-at említi példaként az előadó, amely az első lépést jelenti ebbe az irányba. Az új operációs rendszer "csak" 1,5 GB-ot igényel a merevlemezen, tehát messze nem ilyen kis méretű, ám cserébe komplett megoldást nyújt. Az ideális állapot elérése tehát még messzinek tűnik, ám a tervek szerint 2010-12 között készülhet el egy komplett, MinWin-re épülő megoldás, azaz a Vista utóda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MartonPéter #91
    http://www.travian.hu/?uc=hu4_3685 Játék! Regisztrál ezen a linken
  • Epikurosz #90
    Jé!!

    Sikerült a partíciókat átméretezni a vistával! Kb. fél perc alatt.

    Akkor nincs is szükség Partition Magic, meg hasonlókra Vista alatt.
  • floatr #89
    Hát akkor neked pl pont lehet h jól jön egy Viszta
  • haxoror #88
    Rengeteg játék pc exkluzív és nekem pl pont azok jönnek be.
  • kogasom #87
    Ezt aláírom, hogy ha hegeszteni kell, akkor az már kell tudás, de alap esetben (pl natív játékok), ilyen probléma nincs.

    Xen: Én is úgy látom, hogy a microsoft a totális kontrollra akarja használni. És ez szomorú....

    Desktop serach: tudom hogy van régebb óta, arra akartam utalni, hogy mostmár alapból benne van az Ubuntuban (többi disztróról nem tudok nyilatkozni). Amúgy metaadatok és index alapján keres, elvileg xfs nem kell hozzá.

    3D desktop:
    A compiz technikailag 3D-s. Ugyan 2D-s ablakokkat vesz alapul, de a lényege pont az, hogy ezeket már 3D-s objektumként rendereli le. Erre a legjobb példa, hogy pont nemrég jelent meg egy plugin hozzá, amivel szabadon lehet forgatni az ablakokat. A videókártyákat azért hoztam fel példának, mert kb ezeken fut elfogadhatóan/jól.
  • floatr #86
    Látom ti is a gépet használnátok játékra. Pedig éppen a konzolos korszak virágzásával kezd dőlni egyre inkább a windows. Persze próbálják menteni a menthetőt azzal h a Vistára faragnak egy XBox-szerű környezetet, és majd futhatnak az ahhoz fejlesztett játékok lemezről... csak győzze az ember kivárni féllábon addig.

    Viszont amondó vagyok h akinek játék kell az szerezzen konzolt. Akinek kevés pénze van vegyen PS2-t, egy Windows árából meg is van. Teljesen tökéletes még ma is, és rengeteg játék van hozzá. Ha meg van zsé, akkor bármelyik újat. Aztán h esetleg még munkára kell egy gép, arra már szinte tilos Mikorszoft terméket venni.

    Jah és aki technikailag eljut oda h beírjon erre a fórumra, annak egy Ubuntu telepítés sem lenne probléma...
    Ha meg valakinek hiányoznak az egyes alkalmazások, nem sokat kell keresgélnie h megtalálja a megfelelőjét
  • kvp #85
    "Látom már megint előkerült az, hogy linux azoknak, akik értenek a gépekhez. NEM."

    Az a baj, hogy mig az alap linux eleg egyszeru, peldaul a hiresen nem felhasznalobarat debian telepitese pont olyan bonyolult mint a windows xp-je, addig az erdekesebb dolgok, mint pl. a cedega vagy fizetosek vagy szenvedni kell az ingyenes valtozatukkal. (es a fizetos megoldasban meg masolasvedelem is van) De ugyanilyen nehez a ps2 emulatort hasznalhato allapotba hozni, mert az egysegsugaru user ha nagy nehezen telepiti is, akkor sem fognak alapbol rendesen menni a jatekok alatta. Tobbnyire eleg sok hack-elest igenyel, hogy jol mukodjon. Ez a windows-ra is igaz, csak ott rengeteg dolog konnyebben megoldhato, mig masok nehezebben, de az alap felhasznalok azert jobban megszoktak mar a windows kezeleset es szoftverbol is nagyobb a valasztek.

    A xen fele technologia nem rossz. De ok peldaul nem probaltak meg masolasvedelemre es digitalis jogkezelesre hasznalni a hypervisor-t. Ezzel szemben a microsoft mar a vistaba is csak ezt a funkciot epitette be, mig a tenyleges virtualizacio csak majd a kovetkezo szerver oldali valtozatban jon. Egyszeruen nem arra hasznaljak a technologiat amire eredetileg kitalaltak, hanem a profitjuk maximalizalasara. (az hogy ez nem jott ossze foleg az azsiai hardver gyartok ellenallasanak koszonheto) Egyebkent engem szemely szerint zavar az, hogy nagyon sok ceg penzt probal keresni a masok altal elkeszitett es ingyenesen adott szoftverek atcsomagolasaval. A microsoft meg raadasul el is lopja a technologiat, jo pelda erre a gnu-s gzip csomag beepitese az internet explorer-be. (e miatt a baki miatt valt annak idejen hirtelen ingyenesen letolthetove, mert kulonben fizethettek volna jogdijat a szabad szoftver alapitvanynak minden eladott windows utan)

    Aki pedig linux-ot akar telepiteni es van internetes hozzaferese, annak ajanlom a kulonbozo halozati telepitoket, mert a par megabyte-os telepito letoltese utan a tobbit mar a halozatrol szedi, tehat csak azt kell letolteni, amit hasznalni is akarunk es csak akkor amikor tenylegesen telepiteni akarjuk.

    ps:
    "az új verzióban van desktop search"

    A regi valtozatokban is volt, csak akkor meg kellett hozza a xfs filerendszer telepitese. Ez mar vagy 20 eves technologia, a linux csak atvette es az embereknek csak most tunik fel, hogy mar regen benne van.

    "megfelelő gépen (intel GMA 850-től felfele, nvidia 5200-tól felfele, atikból kb mindegyik 2-3 évnél fiatalabb) 3D-s ablakkezelés"

    A megfelelo gep barmi lehet, hardvergyorsitas jelenleg pl. nvidia gf1-estol felfele van, de ha nagyon kell akkor egy sima vesa lfb-s 1Mb-os kartyan is el fog futni a teljes 3d-s desktop, csak barkacsolni kell egy picit. (es lassu lesz) Rendes valodi 3d-s ablakkezeles jelenleg csak a sun techdemojaban van, a linux csak a 2d-s desktop-okat hajtogatja ra egy kockara. (de pl. felgombre vagy tetszoleges sokszogre hajtott valtasmentes oriasdekstop meg nincs valodi 3d-s ablakokkal, amiket ki lehetne emelni a sikbol) Egyebkent a 3d gyoritasnak nem az az ertelme, hogy szebb legyen, hanem hogy gyorsabban es villogasmentesen rajzoljon. Egy jo 3d gyorsitott desktop kinezhet ugy is mint a win3.1, ugyanis a technologia nem feltetlenul a kulsoben jelenik meg. (hanem pl. abban, hogy villogas es homokora nelkul tud tobb video stream-et is kezelni, mint ahogy a beos vagy az irix csinaltak, a jopar evvel ezelotti 3d gyorsitott duplan pufferelt guijaikkal)

    A microsoft pedig nem nezte el az iranyt, csak probaljak a nyilt (torheto, barkacsolhato) pc-s kornyezetet bezarni, mint ahogy megprobaltak az internetet is bezarni a microsoft network elso probalkozasanal. Ez akkor nem jott ossze, de az xbox live mar ilyen zart, megfigyelt es cenzurazott kornyezet es az emberek megis hasznaljak. A sony sem jobb, bar ok legalabb bevallottak, hogy ha valami nem tetszik nekik akkor a fizikai eletben is megalaljak az illetot es koltozhet ha megint az internet vagy egy ps3 kozelebe akar menni. Ilyet a microsoft meg nem mondott, de pl. nemreg egy jatekban lovoldozes kozben elejtett beszolas miatt kommandosokat kuldtek egy iskolas srac lakasara. (jogos volt, hiszen a srac azt hazudta, hogy van valodi fegyvere is, csak eppen az a gond, hogy ehhez minden jatek minden chat vonalat figyelniuk kell... amig sajnos meg is tesznek) A kerdes, hogy a dx10 es a halo3 megeri-e ezt az aldozatot? Es ha mar nem lesz mas hardver akkor mit vegyen az az ember akit zavar ha egy ceg vagy egy kormany piszkalhatja a gepet es az adatait?
  • sly007 #84
    https://shipit.ubuntu.com/myrequest
  • sly007 #83
    Itt meg teljesen ingyen elküldik neked a CD-t. :-) Szériaszám nélkül. :-D
  • kogasom #82
    Liux témában még a hup.hu etalon.