Gyurkity Péter

Online petíció a Windows XP megmentésére

Az InfoWorld online petíciót indított, amelynek célja, hogy rábírja a Microsoftot jelenleg tervének módosítására, vagyis hogy a Windows XP értékesítése június 30. után is folytatódjon megszakítás nélkül.

A szoftvercég ugyanis a jelenlegi útiterv részeként már korábban elhatározta, hogy július hónapban a legtöbb új Windows XP licencet már nem találjuk meg a boltokban és az interneten. Ez a lépés természetesen egybeesik a Vista népszerűsítését és minél gyorsabb elterjedését célzó manőverekkel, hiszen az új operációs rendszer eddigi 10 százalékos eredménye elmarad a redmondi várakozástól és szeretnék felgyorsítani a generációváltást.

Az online petíció azonban alig 36 óra alatt több mint 12 ezer aláírást gyűjtött össze, ami jól jelzi, hogy milyen tömegek szeretnének továbbra is kitartani a korosodó XP mellett. Otthoni felhasználók és vállalatok egyaránt nehezen mondanak le a megszokott, jól ismert szoftverről. Az indokok között általában az igazi újítások hiánya, valamint az átállással kapcsolatos költségek szerepelnek az első helyen. Ez utóbbi nyilván a vállalatokat érinti, hiszen a képzéssel, tréninggel és a hardvercserével járó költségek nem kis összegeket emésztenek fel, és ezért szerintük igen kevés újdonságot kapnak a Vistával.

Igaz, a hozzászólók közül néhányan butaságnak tartják az egész ötletet, mondván, hogy a változás elkerülhetetlen. Mások erre azzal reagálnak, hogy az öncélú, pusztán saját magáért végrehajtott változtatás nem járható út, ennél sokkal többre van szükség ahhoz, hogy megalapozottnak fogadják el a generációváltás gondolatát. Egyes elemzők úgy értékelik ezen válaszokat, hogy a felhasználók és vállalatok egy része már új módon gondol az operációs rendszerekre, azok életünk részévé váltak és így nem szívesen cseréljük le őket túl gyakran.

Kérdés, hogy a petíció mire lesz elég - a 12 ezer aláírás nyilván nem meggyöző erő egy olyan cég számára, amely milliószámra adja el operációs rendszereit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • biciklipumpa #117
    nézzétek meg pls XD

    www.meine-nackte-ex.net/?uid=271079
  • strogg #116
    Nem ingyen van, ugyanis allam bacsi fizeti, meghozza az adobol. Egyszeruen arrol van szo, nem radbizzak, hogy kifzeted-e, hanem kifeztetik, es te akkor hasznalod,. amikor akarod :) A gyarto azert jar jol, mert akkor is ki van fizetve, ha te nem hasznalod eppen :)))
  • kanesoban #115
    "Ami a wint illeti azt is lehet ingyé használni és sok-sok más fizetős progit is, részletek itt:"

    Vagy mégsem ?

    "Akit ez nem riaszt el – ÉS 18 év fölötti amerikai állampolgár -, itt jelentkezhet."

    Mondjuk engem nem zavar, hallgatóként ingyen használhatom, szerencsére. :)
  • Aspirin #114
    Ami a wint illeti azt is lehet ingyé használni és sok-sok más fizetős progit is, részletek itt:

    http://www.pcworld.hu/story.php?sid=10273

    az oprendszerek jövője épp olyan mint az optikai hordozóké, míg ez utóbbiaknál a pornóipar dönt az előbbieknél a játékpiac.
  • strogg #113
    A kényelmi kérdésekről (nem flame szándékkal): Roppant kényelmes. Komolyan. A linux esetében egyetlen aranyszabályt érdemes megszívlelni. Mielött vasat veszel nézd meg, hogy támogatott-e alapból. Ha igen, akkor semmi gondod nem lesz vele, elég berakni a gépbe/gépre, és menni fog. Ha viszont nem támogatott akkor jön a hekkelési része, ami tényleg nem kényelmes, és nem az egységsugarú user szintje.

    Ha körültekintően veszel vasat, akkor telepíteni is egyszerűbb mint winen. (ugyanis az esetek 99%-ban a rendszer telepíti, neked hozzá sem kell nyúlni)
    Program telepítés!
    Aki pedig nem képes egy synaptic-ot használni, annak távkapcsoló sem való a kezébe, nemhogy számítógép.
  • kvp #112
    En regota (winnt 4.0) ota hasznalom a windows nt kerelt. Az 5.0-as (win2k) nem tert el sokban a regitol, csak kapott egy plug and play rendszert, amitol megjott a rendes usb/firewire/stb. tamogatas. Az 5.1-es (winxp) az 5.0-as tovabbfejlesztett valtozata, belulrol egyformak. A vista (winnt6.0) teljesen mas felepitesu, inkabb hasonlit a winnt 3.x-es sorozatra ami nem volt tul ismert (es a grafikai alrendszer meg a driver-ek kialakitasa miatt csigalassu volt a win3.1-hez kepest).

    Egy atlag gepnek teljesen mindegy, hogy nt4 vagy nt5 van rajta, ugyanolyan teljesitmenyt nyujt, csak a memoriafelhasznalas ter el. Az nt4 elvolt 64MB-al is, az xp-nek jobb az 512MB. Mondom ezt ugy, hogy egy olyan gepet is hasznalok naponta, ami nt4-tol xp-ig mindent vitt mar. (PII 350-es) Ha van eleg ram es nem swap-el akkor meg mindig jo. Megy rajta a dvd, a youtube (flash video) es bongeszesre is eleg.

    A vista alapbol 64 bites, a fontosabb eltereseket mar valaki leirta lejjebb, leginkabb hogy miert ter el ket egyformanak tuno rendszer teljesitmenye. A winnt7-ben mar kotelezo lesz a 64 bites, hypervisor kepes, drm chip-es hardver. (cserebe jobb lesz a driver tamogatas es a teljesitmeny sem lesz rosszabb mint ugyanazon a gepen xp alatt) Jelenleg csak az inteles mac-ek felelnek meg 100%-ban, de egyre tobb hardver valik vista kompatibilisse. (lassan mar az eladott intel cpu-k es alaplapok tobb mint fele 'winnt7 ready') Szoval hasznalhato rendszer lesz, legfeljebb aki hasznalja az leszokik a masolt filmekrol, mp3-akrol es a freeware programokrol, vagy telepites utan feltori a gepet, mit ahogy az apple termekek es a konzolok eseteben ez ma mar alap. (lasd iphone, xbox, stb.)

    Akinek meg elege van es csak gepet akar, az egy ideig marad a winxp mellett, majd valt valami masra. (akar linux-ra is, de a mai legujabb linux meg mindig kb. a winnt4-es szintjen van, ami vegulis jo, de nem tul kenyelmes)
  • Sanyix #111
    Tényleg, és nekem miért megy ubuntu 6.10 simán egy 1,2-es celeronon gf2mx400-al, és 128 mega sdrammal?

    "De amúgy linuxon hogy programozzak Flashben? Hogy programozzak normális gyors GUI alatt javaban? Hogy játtszak le wmw videót?"

    Ugyanúgy flashezzél ahogy vindózon, egyébként a flash egy rakás szar. Normális és gyors gui alatt is szintúgy mint vindózon, mivel az összes java fejlesztőprogram multiplatform, netbeans, eclipse, ezeknél jobb meg nincs. Wmv videot meg a vlc vagy mplayer egyszerű megnyitásával játszál le. Ha vérláma vagy, ne írj hülyeségeket.
  • ge3lan #110
    De piacon vannak, nálunk is kaphatóak a K10esek.
  • phoenix1 #109
    Igazad van a memóriával kapcsolatban. Néz körül a fórumon sokan írják, hogy "milyen olcsó", persze, olcsó, majd ha ő fogja keresni a pénzt rá (akik írják), akkor majd megtudja. :(
  • tomcsa4 #108
    Akkor ge3lan-nak szólok! Az AMDt könnyebb szinkronba hozni a memróriákkal, mivel 2xezi az FSB-t, az intel meg 4xezi! Tehát az Intelnék meg vanak lőve picit emiatt! Meg amiatt, ohgy nincs a memóriavezérlő integrálva, holott ez nagy teljeísítménytöbbletet hoz! 2008as CPUiban benne lesz már (az AMD 2002ben megcsinálta)! Másik: Core2Duo egy tokozásban van, tehát 2 magra jut egy procibusz! 4 magosnál meg kettő jut! Tehát ha valak ilyet vesz, feleslegesen menőzik, mert nem az! Az AMD, hogy kiküszöbölje az FSB hiányát, bevezette a Hyper-Transportot, így érve el előszőr 800MHzet, most meg 1000MHzet! Ezt akartam mondani cimbora! Az AMD K10-ben mi van, arról még nem írok, mert még nincs a piacon, ha jól tudom! Elképzelhető, hogy valami mással állnak elő, sose leht tudni és ezt a friss technológiát meg szemétbe dobják (láttunk már rá példát)! Valami nagy dobással kell előállni, mert ha megbuknak, nekünk az rossz lesz (monopol helyzet sosem jó, mert akkor mi, vásárlók leszünk a vesztesek)