• kvp
    #112
    En regota (winnt 4.0) ota hasznalom a windows nt kerelt. Az 5.0-as (win2k) nem tert el sokban a regitol, csak kapott egy plug and play rendszert, amitol megjott a rendes usb/firewire/stb. tamogatas. Az 5.1-es (winxp) az 5.0-as tovabbfejlesztett valtozata, belulrol egyformak. A vista (winnt6.0) teljesen mas felepitesu, inkabb hasonlit a winnt 3.x-es sorozatra ami nem volt tul ismert (es a grafikai alrendszer meg a driver-ek kialakitasa miatt csigalassu volt a win3.1-hez kepest).

    Egy atlag gepnek teljesen mindegy, hogy nt4 vagy nt5 van rajta, ugyanolyan teljesitmenyt nyujt, csak a memoriafelhasznalas ter el. Az nt4 elvolt 64MB-al is, az xp-nek jobb az 512MB. Mondom ezt ugy, hogy egy olyan gepet is hasznalok naponta, ami nt4-tol xp-ig mindent vitt mar. (PII 350-es) Ha van eleg ram es nem swap-el akkor meg mindig jo. Megy rajta a dvd, a youtube (flash video) es bongeszesre is eleg.

    A vista alapbol 64 bites, a fontosabb eltereseket mar valaki leirta lejjebb, leginkabb hogy miert ter el ket egyformanak tuno rendszer teljesitmenye. A winnt7-ben mar kotelezo lesz a 64 bites, hypervisor kepes, drm chip-es hardver. (cserebe jobb lesz a driver tamogatas es a teljesitmeny sem lesz rosszabb mint ugyanazon a gepen xp alatt) Jelenleg csak az inteles mac-ek felelnek meg 100%-ban, de egyre tobb hardver valik vista kompatibilisse. (lassan mar az eladott intel cpu-k es alaplapok tobb mint fele 'winnt7 ready') Szoval hasznalhato rendszer lesz, legfeljebb aki hasznalja az leszokik a masolt filmekrol, mp3-akrol es a freeware programokrol, vagy telepites utan feltori a gepet, mit ahogy az apple termekek es a konzolok eseteben ez ma mar alap. (lasd iphone, xbox, stb.)

    Akinek meg elege van es csak gepet akar, az egy ideig marad a winxp mellett, majd valt valami masra. (akar linux-ra is, de a mai legujabb linux meg mindig kb. a winnt4-es szintjen van, ami vegulis jo, de nem tul kenyelmes)