Gyurkity Péter

Jön a drágább Eee PC

Az Asus még a hónap vége előtt egy újabb változatot dob piacra, amely több memóriát és nagyobb háttértárolót tartalmaz, ám ára is magasabb a megszokottnál. Kérdés, hogy mindez mennyire kelti fel a vásárlók érdeklődését.

Az új modell várható érkezéséről a Dynamism weboldal számolt be, jelezve, hogy a megjelenés december második felében, az ünnepekhez igen közel esedékes. Ezzel az Asus egy további változatot dob piacra, amely elsősorban a memória és a háttértároló terén nyújt előnyöket az eddig megjelent példányokhoz képest, amire a típus jelzése, a 8G is utal.

Az Eee PC 8G ugyanis egészen pontosan 1 GB DDR2 memóriát és 8 GB-os SSD (solid-state disk) egységet kapott, szemben a 4G által kínált 512 MB DDR2-vel és 4 GB-os tárolóval. A többi részletben változatlan a készülék: maradt a 7 hüvelykes, 800x480 felbontású kijelző, valamint a 900 MHz-es ULV Celeron processzor, amely az olcsó gép lelke. Az olcsó azonban már nem biztos, hogy a legjobb szó a kicsinyke laptopra, hiszen a technikai jellemzők felturbózásával egyidőben az ár is növekszik, amely megkérdőjelezheti az újítások értékét.

Amíg ugyanis a 4G 350 dollárnál kezdődik, az új változat a megnövelt memóriával és tárolóval már 500 dollárt kóstál, vagyis meghaladja a 100 ezer forintot - itthon ugye nem egyszerűen csak az eredeti összeget kell átváltani. Az 500 dolláros ár azonban olyan alapvető kérdéseket is felvet, mint a gép életképessége, hiszen erősen kérdéses, hogy az olcsó laptopra pályázó felhasználók hajlandóak-e kiadni ennyi pénzt a könnyű és kicsi készülékért. Erre majd jövőre kapunk választ, ahogy januárban megérkeznek az első összesített adatok.

Időközben a színválaszték is kibővült, az eddigi fehér és fekete példányok mellett feltűnt a zöld-fehér burkolatú változat, jövőre pedig további színek alkalmazása várható, így nem lesz ritka a kék és rózsaszín külső sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #23
    "Egy használható lapitopi (kb 1.7 celeron; 80G vincsi; 1GB RAM, mindez intel platformon) már ma is verdesi a 100kHuf-t"

    Nyár végén, ősz elején láttam 15"-os Sempron 3400+, 1GB ram, DVDRW-s Asus notit valami GF6100-as VGA-val olyan 79.990-ért. Az már alatta van. (Bár ahol ennyiért volt ott nem tud mindenki vásárlolni, de szvsz máshol se lehet 100K fölött.)
    Ugyanakkor ősz elején hírdettek sok helyen hasonló árban valami ECS gépet is Celeron M (?) procival hasonszőrű kiépítésben, bár gyengébb GMA950-es VGA-val is.

    AZ Eee PC lényege az ultrahordozhatósága, és a kis fogyasztása. No meg nem mellékesen nagy tételben adományként valóban 200USD ára.
  • smv #22
    De ha folyamatosan hurcolnod kell magaddal akkor ám egy 15colos gép igenis nagy! Ebben van az ereje ennek a kis notinak arról nem is beszélve, hogy olcsóbb mint egy pda...
  • wanek #21
    Ez egyrészt HDD függő, másrészt a csatolón is sok múlik. Harmadrészt meg azt ne felejtsd el, hogy a beépített HDD-n van az oprendszer, a TEMP, stb, ezeknek a kezelését, valamint az egyebeket ugyanazon a HDD-n kell megvalósítania. Egy külső HDD használata esetén a helyzet már kvázi olyan, mint egy 2 HDD-s rendszer esetén, ami jelentős sebességnövekedést eredményez(het) bizonyos esetekben.
  • AgentKis #20
    Akkor valószínű hogy eddig én a szarabbakkal dolgoztam, az viszont érdekes volt, (és több laptopnál is tapasztaltam) hogy az USB-n rádugott laptopdiszket jóval gyorsabban kezelte mint ha ugyanaz a diszk bele volt építve, tehát a saját IDE portjára volt dugva.... De ez kicsit off is asszem.
  • wanek #19
    Már amelyik. Az enyéim jól mennek. Akkor sem mennek jobban, ha az Y kábel másik végét is bedugom (ilyenkor elvileg több naftát kaphat, ez az USB1-es kimenet esetén kellhet). Vagyis valószínűleg a laptopom kellő energiát ad az USB-re, és a HDD-im (és a tokok) sem energiazabálók.
    Nekem még soha nem állt le egyik sem.
    Persze elképzelhető, hogy vannak gyenge minőségű, nagy fogyasztású külső tokok, és abban esetleg nyögvenyelős, de nekem szerencsére nem olyanok vannak :)
  • AgentKis #18
    Azért külön nafta nélkül elég nyögvenyelősen mennek... Néha le-le állogatnak...
  • wanek #17
    Venni én sem fogok a jelen állapotában. Kicsi kijelző, drága. Laptopom meg egyébként is van. Nagyobb kijelzővel és fele áron elgondolkodnék.

    PS: a külső író tényleg méretes, meg annak kell külső táp is, de a külső 2.5"-os HDD-k kicsik, és nem kell külön nafta nekik.
  • Dany007 #16
    Héj :) én nem mondtam azt hogy nem hasznossak !
    De az Eeeeeeee PC ezek álltal elveszti az egyetlen előnyét a méretét... Elévgre azért jó , mert pici, könnyebben hordozható mint egy normál laptop stb...De usb HDD vel meg külső DvD íróval már nem olyan mobil... És azért valljuk be, ha valakinek kell DvD író hozzá, akkor annak hordozhatónak is kéne lennie...
    na mind1 számomra semmiképpen se ér meg 100 ezret :) Még ha 5x ennyit keresnék se. De mint mondtam biztos van olyan szektor / réteg ahol ez meg fogja érni.
  • wanek #15
    Nekem a laptopomhoz is vannak USB-s winchesterek, pedig a belső is 120GByte-os, a külsők meg 120 és 160 GByte-osak. És van külső DVD íróm is, mert a belső írót elég lassúnak találtam, a külső meg gyorsabb is, meg többet is tud. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ezek a külső eszközök egy normál laptopnál is kellhetnek, és ha van, akkor egy ilyen 3E-hez is használhatók.
    A külső winchestereket az asztali DVD lejátszómra is rá tudom dugni, mert van USB portja...
  • Dany007 #14
    De épp ezaz. Egy normál laptop ára se olyan sok nekik, csak itthon.
    Ezt nemértem. Mit értesz azon h mindenhonnan ez fog jönni? Mármint reklám meg ilyesmi?