SG.hu

Szinte kizárólag Windowst használnak a cégek

Egy tipikus hazai irodai gép Windows XP-t futtat, és valamely MS Office-verzió is működik rajta. Bár a piacon a redmondi óriás szoftvereinek számos alternatívája jelen van, a cégek túlnyomó többsége a megszokott termékek mellett teszi le a voksát.

A BellResearch piackutatása alapján határozottan kirajzolódik a hazai vállalatok kliensoldali alkalmazásokkal kapcsolatos magatartásprofilja, jól láthatók a döntéshozók preferenciái. Mind az alkalmazott operációs rendszereket, mind az irodai csomagokat kissé konzervatív módon, a verzióváltásokat tekintve jelentős kivárással választják meg.

Kevesek számára lehet meglepő, hogy az idén hatéves Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer, az már viszont kevésbé magától értetődő, hogy a Win9x termékvonal [Windows 95, 98, ME] valamely tagját miért alkalmazza még ma is a magyarországi társas vállalkozások negyede. A kliensoldali operációs rendszerek között a nem Microsoft termékek használata csak a vállalatok elenyészően kis, 1-2 százalékos hányadát jellemzi. Az egyéb rendszereket igénybe vevők legtöbb esetben valamely Linux-disztribúciót preferálják.

Az adatok alátámasztják, hogy irodai PC nem képzelhető el irodai szoftvercsomag nélkül. Az efféle alkalmazások penetrációja az 1-9 fős mikrovállalatok kivételével valamennyi szegmensben gyakorlatilag teljesnek mondható; összességében a vizsgált több mint 190 ezer vállalkozás 85 százaléka használ valamilyen irodai szoftvert. Jellemzően a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és opcionálisan egyéb alkalmazásokat magukban foglaló irodai csomagokat kedvelik a döntéshozók.


Az irodai programok kiválasztásakor a hazai vállalatokat az operációs rendszereknél is tapasztalt Microsoft-kötődés, valamint az óvatos, a legújabb szoftvereket két-három generációs késéssel követő magatartás jellemzi. Az MS Office alternatívájaként számon tartott egyéb programcsomagok [OpenOffice, StarOffice, MagyarOffice stb.] használata inkább csak komplementer jelleggel, az MS Office alkalmazások mellett fordul elő.

Az alternatív programcsomagok iránt a legnyitottabbnak a középvállalati szegmens 50-249 fős cégei bizonyultak, ahol a döntéshozók több mint negyede adott számot valamely egyéb irodai programcsomag alkalmazásáról. A jelentés egyik fontos tanulsága, hogy a Microsoft Office termékeit nélkülözőket - árérzékenysége okán - legnagyobb arányban az 1-9 fős mikro-, illetve a 10-49 fős kisvállalati szférában találjuk. A költségekre való fokozott érzékenységre utal a tény, miszerint az MS Office alternatívái közül választók elsősorban a kisebb árbevételű, alacsonyabb alkalmazotti létszámmal jellemezhető, egy telephelyes vállalkozások közül kerülnek ki. A szóban forgó két szegmensben a releváns [valamilyen irodai programcsomagot használó] cégek 8-10 százaléka kizárólag más szállító termékét veszi igénybe.

A legtöbbek által használt MS Office-család legelterjedtebb tagjai 50-50 százalék körüli penetrációval az Office 2000, illetve a rákövetkező, XP fantázianevet viselő verziók. Ez az aktuális fejlesztésektől [Office 2007] két-három generációs lemaradást jelez. Némileg árnyalja a képet, hogy az egyes alkalmazáscsomagok installált bázison mért részesedése, melyet a Jelentés részletesen taglal, némileg kedvezőbb. Különösen a nagyvállalati körben jellemző az újabb programverziók alkalmazása. Itt - részben a szegmens kedvezőbb finanszírozási lehetőségei miatt - az MS Office-t futtató számítógépek többségén már a 2003-as kiadást használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csi9aa #10
    "pikk-pakk átfordítja" ez így hülyeség, de hasonló megoldás (API wrapper) létezik, a wine (win32 => Linux/UNIX) illetve lxrun (Linux => UNIX).

    De van (hw+sw) platformfüggetlen bináris is, a Java programok ilyenek.
  • homeless #9
    Elég rég óta létezik már java.
  • poizon #8
    Ezzel a ténnyel sajnos tisztában vagyok, ennél már csak az a szomorúbb, hogy a felsőoktatásban is hasonló a helyzet...
  • opeca #7
    Neked nem szóltk még, hogy az állami hivatalok zömében, csókos emberek ülnek, akik szakmailag annyira felkészültek mint egy marék föld?
  • opeca #6
    Ez várható ugyanis a kompatibilitási problémákat még a mi napig sem sikerült megoldani.

    Majd ha valakik kifejlesztenek egy olyan portolót, ami pik-pakk átfordítja Linux vagy más oprendszer alatt futtatható progira a szovtvereket, vagy kifejlesztenek egy operációs rendszert, amire minden más os-ről gyorsan lehet ráprotolni, akkor majd másképpen lesz ez a statisztika.
  • hiftu #5
    Hmm.. Nálunk mindenki linuxot használ, windows csak vmware-n keresztül elérhető.
    (Ja és nem ketten vagyunk a Józsival...)
  • minatomirai #4
    Ismerek olyan ceget ahol 40 fejleszto fejleszt linux-on, es majdnem azt osszes tobbi gepen is linux fut.
  • szombi #3
    Figyu egy vállalatnál az adóbevallást egyetlen WIN-es gépen is meg lehet csinálni,
    nem hiszem hogy a kis billentyűs-titkárnők gépére pont az ABEV miatt tettek windózt...

    Ja, és szerintem meg csalóka ez az arány, mert a linuxos vállalati gépekről
    hogyan mértek statisztikát? A teszkóban eladott mennyiség után?
    Mert így nem is csodálom, hogy ,,a többség'' win-t használ az ÖSSZES gépén.

    Én alkuszcégnél dolgozom, és a gépek felén linux van mert így olcsóbb.
    A böngészőn kívül másra nincs szükség, a PHP és az adatbázis minden funkciót megvalósít...
  • poizon #2
    Állítólag az abev megy linux+wine párosítással. Én ugyan még nem próbáltam, de lassan itt az idő tesztelni :P
    Egyébként meg az apeh igérgeti hogy készül a linuxos változat, csak igazából nemtom minek ez az egész kliens cirkusz. Weblapon 1 form, https, mentési lehetőség, elküldés oszt csókolom, verzióproblémákkal sincs gond, az adatok meg azonnal ott vannak az adatbázisukban.
  • assdf #1
    "Bár a piacon a redmondi óriás szoftvereinek számos alternatívája jelen van, a cégek túlnyomó többsége a megszokott termékek mellett teszi le a voksát. "

    Ja aztán az apeh adóbevallást kitöltő szoftware futtatható-e bármelyik másik platformon? Esetleg egy apehnek küldendő mellékletet lehet-e office doc formátumon kivül másban küldeni? Akkor meg miről beszélünk...