SG.hu

A dekóder és a modem után a Skype a legismertebb

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését - mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb infokommunikációs kutatása.

A kutatásban hat új keletű technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni a válaszadóknak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak. Az eredmények szerint azonban - a modemen és a dekóderen kívül - a válaszadók döntő hányada egyetlen területhez sem tudta besorolni a vizsgált fogalmakat.

Az elmúlt években a kommunikációs technológia rohamos fejlődésével egyre több újdonság jelent meg a környezetünkben. Az újfajta kommunikációs technikák használatához azonban megfelelő technikai eszközökre van szükségünk, illetve azok működtetéséhez a szükséges tudás birtokában is kell lennünk. A Szonda-Ipsos kutatása azonban rávilágít arra, hogy a modern technika adta lehetőségekkel egyelőre nagyon kevesen élnek, de ez nem meglepő, hiszen a legtöbben még nem is hallottak róluk.

A válaszadók egyedül a televíziózáshoz használt dekódert és az internetezéshez szükséges modemet tudták többé-kevésbé helyesen társítani, a többség azonban vagy egyetlen kommunikációs formához sem tudta kötni a vizsgált fogalmakat, vagy tévesen kapcsolta össze őket.

A legtöbbek által felismert eszközt, a dekódert a lakosok 42%-a szerint a televíziózáshoz használjuk, 10%-nyian azonban az internethez kapcsolódó berendezésként ismerik. Hasonlóan jó eredményeket tudhat magának a modem, a megkérdezettek 40%-a az internethez, 11 %-a viszont a vezetékes telefonhoz társította. Nem meglepő a két, már-már hagyományosnak mondható eszköz jó szereplése, hiszen mindkét berendezés - a piacon és a köztudatban is - hosszabb ideje jelen lévő technológiát képvisel, ráadásul használatukhoz sem nagyobb anyagi ráfordításra, sem különleges szaktudásra nincs szükség.


Meglepőnek tűnik, hogy a legújabb technológiai megoldások közül a számítógépes telefonáláshoz szükséges Skype szoftvert ismerték a legtöbben. Az emberek 17%-a kötötte helyesen az internethez ezt a fogalmat, de a válaszadók közül 2-3%-nyian a mobil és a vezetékes telefonálással is kapcsolatba hozták. A lakosság körében ennél kisebb ismertségnek örvend a 3G technológia. Az új alkalmazást 16%-nyian társították a mobiltelefonhoz, 11%-nyian pedig az internethez.

A megkérdezettek körében legkevésbé a hot spot és a set top box elnevezések voltak ismerősek, mindössze 15%-uk rendelte őket a lehetséges kommunikációs formákhoz. Ezen belül is a hot spotot 9%-nyian az internethez, 3%-nyian pedig a mobiltelefonhoz kapcsolódó eszközként nevezték meg. A set top box-ról a válaszadók 8%-a gondolta úgy, hogy az az internetezéshez szükséges berendezés, míg 3-3%-nyian pedig a televíziózáshoz és a mobiltelefonáláshoz kötődő fogalomnak tartották.

Az érdemi válaszadók körében a legtöbb helyes választ minden esetben a 18 és 35 év közötti korosztály adta, a modem és a dekóder esetében a helyes válaszok 86, illetve 83%-a ettől a korosztálytól származik. Valamennyi kategóriára igaz, hogy az iskolai végzettség foka egyenes arányban változik a helyes válaszokkal, vagyis a legtöbb jó választ a diplomások adták: a Skype programot 74%-uk, a 3G-t 56%, míg a hot spot-ot 52%-uk kapcsolta a megfelelő kommunikációs megoldáshoz.

A kutatás eredményei megerősítették azt a feltételezést, hogy a lakosság többsége valójában nincs tisztában az új infokommunikációs fogalmak jelentésével, sőt valószínűsíthető, hogy az idegen elnevezések, illetve a mozaikszavak is nehezítik a tájékozottságot. Az eszközök használatát két tényező, a technológiák alacsony igénybevételi aránya (internet, mobil internet, digitális televízió) és az eszközökkel kapcsolatos ismeretek hiánya akadályozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shabba #4
  Egy elektronikai eszköz ami a bejövő digitális jelet(érkezzen az műhódról, kábeltv hálózatból, földfelszínről sugárzottan vagy IP hálózatból) dekódolja és tv készüléken megjeleníthető formába hozza. Az eszköz kimenete kezeli a régi analóg tv készülékeket is, de lehet digitális is az újabb LCD vagy PDP tv-k számára.

  Természetesen ma már sokkal több minden tud egy STB, főleg ha beépített merevlemezzel is rendelkezik. Akkor már rögzíteni is lehet a műsort, mint egy VHS-sel, csak itt nem történik jelkonverzió vagy minőség vesztés, az eszköz egy az egyben azt menti le mint amit a képernyőn látnánk, így visszanézve is ugyanazt a minőséget kapja az előfizető.

  Természetesen egy merevlemez további extra funckiókat hoz, mint pl. a timeshift. Az STB a merevlemezére rögzíti az épp nézett adást, ami meg lehet állítani és visszatekerni. Eközben az eszköz továbbra is rögzíteni a meglemezre a elő adást. A rögzítettben lehet tekerni, pl. ha reklám jön azt át lehet pörgetni, egészen addig amíg utol nem éri az elő adást.

  Digitális tv adásnál további szolgáltatás még az EPG, ami egy elektronikus műsor fűzet, amiben lehet keresni, vagy bejelölni egyes műsorokat vagy műsorfajtákat rögzítésre, stb. De igénybe lehet venni akár VoD szolgáltatást is ami kvázi egy elektronikus videotéka ahonnan pl. filmet lehet kölcsönözni a tv előtt ülve távirányítóval.

  Pl. ez itt egy TiVo Series 3-as STB.
  http://www.tivo.com/2.0.boxdetails.asp?box=series3HDDVR
  http://www.megazone.org.nyud.net:8090/Photos/CES2006/TiVo/SMALL/Series3-top-front-1.JPG
  http://www.megazone.org.nyud.net:8090/Photos/CES2006/TiVo/SMALL/Series3-back-3.JPG
 • JeD #3
  Hát ez most lehet, hogy égő, de fogalmam sincs, mi az a set top box. Nem világosítana fel valaki?
 • Yossarian #2
  a zűrhajót, meg a zelektron mikroszkópot se használja, mégis ismeri :)
 • gregor #1
  Mért lenne tisztában ,az emlitett dolgokkal ha nem használja őket!Attól még nem kevesebb!