SG.hu

Fiatalkorúak az interneten

A Webroot Software felmérése meglepő eredményre vezetett az amerikai fiatalkorúak internetezési szokásairól.

A Spy Sweeper kémprogramirtók fejlesztője, a Webroot Software biztonságtechnikai vállalat megbízásából a közelmúltban felmérés készült az amerikai fiatalok internetezési szokásairól, elsősorban biztonsági vonatkozásban. A felmérés során a fiatalok szüleit is megkérdezték - kiderült, hogy gyermekeikről alkotott képük nem igazán fedi a valóságot.

A háromévesnél idősebb, 17 évesnél fiatalabb gyermekek majdnem 60%-a használja több-kevesebb rendszerességgel az internetet. Igen népszerűek körükben a különféle közösségi oldalak, ezeken azonban nem csupán ismerőseikkel tartják a kapcsolatot, mert 43% teljesen idegen emberekkel is chatelt vagy levelezett már. A válaszadók egyharmada kapott már szexuálisan explicit (mocskos) email-üzenetet vagy találkozott pornográf előugró ablakkal böngészés közben. A felmérést megelőző fél év során az internetező gyerekek számítógépeinek több, mint negyede kapott kémprogram-fertőzést.

Az amerikai szülők általában nincsenek tisztában azzal, mit csinál a számítógép előtt a gyermekük. A szülők háromnegyede úgy vélte, a gyerek két órát vagy annál is kevesebbet tölt otthon internetezéssel. Ezzel szemben a gyerekek 45%-a három vagy több órán keresztül használja a világhálót. A fiatalkorúak több, mint a fele legalább néha vásárol online, ezzel szemben a szülők 71%-a nyilatkozott úgy, hogy gyermekük soha nem vesz semmit az interneten keresztül.

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerint a törvényi szabályozás kevésbé hatékony, a fiatalkorúak védelmére inkább technikai eszközök (szoftverek) alkalmasabbak. Ennek ellenére csupán a szülők fele telepített valamilyen szülői felügyeleti rendszert a gyerek által használt számítógépre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djukel #1
    Én is még csak ősszel megyek oviba.