Gyurkity Péter

Megéri a pénzét az Asus Eee PC

Felbukkantak az első részletes tesztek az Asus olcsó masinájáról, amelyek pozitívan nyilatkoznak a gép felszereltségéről és működéséről. Az OLPC eközben végre megkezdte saját zöld-fehér készülékének sorozatgyártását.

Az Eee PC-ről a DailyTech közölt részletes tesztet, ebben a gép működését, az üzembehelyezést, illetve a szoftveres hátteret is közelebbről szemügyre vették. Elégedetten állapíthatták meg, hogy nagyobb probléma nem adódott és a vizsgálat alatt csak néhány apróság bukkant fel, amely egyeseket zavarba ejthet vagy elgondolkoztathat egy pillanatra. A vélemény azonban abszolút pozitív és ha tökéletességről nem is beszélhetünk, a készülék megéri a pénzét.


Az első szembetűnő sajátosság, hogy a billentyűzet kisebb a szokásosnál ezért hiányzik róla néhány jól ismert gomb. A Page Down, Page Up, Home és End csak kombinációval érhető el, ám ez a kis méretből adódik, ami viszont egyáltalán nem hátrány - éppen ellenkezőleg. A kijelző minden további nélkül megbirkózik a maximális, 1600x1200-as felbontással, a memóriakártyák csatlakoztatásával sem volt gond, az viszont rögtön feltűnt, hogy külső monitort csak teljesen kikapcsolt állapotban érdemes rádugni a gépre, mert menet közben az Eee nem ismeri fel és állítja be azt megfelelően.

A szoftveres oldalon néhány bosszantó apróságra figyeltek fel a lap tesztelői, így például a webkamerát először a BIOS-ban kell engedélyezni, csak ezután jár eredménnyel a konfigurálás és pontos beállítás. A vezetéknélküli elérést szintén egy billentyűkombinációval kell aktivizálni, hátrány viszont, hogy ezt minden újraindítás után el kell játszani, mert a gép nem teszi meg automatikusan. Ehhez át kell állítani a vezetéknélküli kapcsolat tulajdonságait, hogy boot közben már felálljon a kívánt profil és minden vesződés nélkül azonnal kapcsolódhassunk.


Vidám szőke gyerekek fehér ruhában a fehér ASUS Eee előtt

A kézikönyvet megfelelőnek ítélik, a Windows telepítéséhez azonban rögtön külső szoftvert, a sokak által ismert és kedvelt nLite-ot ajánlják: ezzel kidobálhatjuk az operációs rendszer nem kívánt részeit és máris jóval kevesebb helyet foglalunk el a 4 GB-os háttértárolón. A lap 750 MB-ot ír, a tapasztaltabbak azonban akár 500 MB alá szoríthatják a végső méretet - .Net csomaggal és egyéb frissítésekkel ez természetesen rögtön megugrik. Ezután még játékokkal is próbálkoztak, ám itt az újabb fejlesztések már nemigen hajlandóan elindulni, köszönhetően az Intel GMA900 grafikus chipnek és a 900 helyett mindössze 630 MHz-en futó processzornak.

Míg az Eee PC már megjelent, az OLPC zöld-fehér kedvence most érkezik egyre nagyobb számban a gyártósorról. A Quanta kedden kezdte meg a sorozatgyártást, hogy decemberre már leszállítsák az első sorozat példányait. Uruguay és Mongólia már bebiztosította helyét, míg Olaszország Etiópiának ígért tekintélyes méretű szállítmányt. A részleteket az alapítvány oldalán olvashatjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imperterritus #25
    amugy sztem baromság ez az olcso laptop
    mer ha belegondoltok száz dollárét hozzádvágnak egy használt p3mast monitorral
    és ha a használt gépek nem kukákban landolnának hanem etiop kissrácoknál akkor ugyanojan jól járnának(sőt egy jobb gépet kapnának) és nem kéne milliokat belefeccőlni a tervezésbe és a gyártásba, depersze ez igy túl antikapitalista lenne és a multik nem nyernének vele egy millát sem
  • blueboyEXE #24
    Szerintem viszont igen... Az Eee PC kezelőfelületének két módja van: egy Easy meg egy Advanced vagy mittoménmi. Az advanced Windowsra emlékeztet, h könnyű legyen használni. Bár ki tudja. Az OSX-ből elcsent(!) Dockon az Internek Explorer vigyorog, ami ha az ASUS saját rendszere fut, akkor a Firefox ikonja lenne...

    ShoophnyTuning meg már nekem is eszembe jutott. Jól jönne egy nagyobb kijelző, Bluetooth, egy másik belső meghajtó (pl memkártya v ilyesmi usbhubon keresztül). Esetleg a batár hangfalak helyére szerelhetnénk gamepad gombokat. Kifordíthatóvá tehetnénk a képernyőt. Meg még kéne egy TV tuner is.
    Hehe. Vannak ám terveim a masinával. :D

    ps.:(mielőtt bárki is legyökérezne engem, TUDOM, h nem lehetséges minden fent említett dolgot megvalósítani...)
  • EroSennin #23
    Egy 700 megas 2 oras film avi-t vajon le tud jatszani zokkenomentesen (ugyanez egy 45 perces 350 megas sorozat resz)? Linux miatt arra tippelek hogy el tudna menni ez a filmlejatszas a cuccon mplayer-el. HD felbontas nyilvan nem megy se a tarkapacitas se a 600Mhz-es proci miatt. Viszont egy utorrent siman el kellene hogy fusson rajta. Szoval idealis lehet diakoknak, olcso es SD felbontas megy rajta elvileg.
  • kvp #22
    Egy ilyen meretu laptop nagyon draga es ebben a szegmensben tobbnyire a meretet kell megfizetni. Egy hasznalt laptop lehet hogy olcsobb, de biztos hogy nagyobb, nehezebb, es akkor meg kell hozza kulso webkamera, wifi kartya, venni kell ra legalis szoftvert, vagy meggyozni a linuxot hogy driverek nelkul is menjen rajta a grafikus felulet, stb. Ha valaki kepes egy hosugarzonak valo 1 oras max uzemideju p4-es laptopot felkezzel tartva hasznalni az utca kozepen online terkepet nezve akkor o jobban jart a hasznalt geppel. De ugyanez igaz egy diakra is, ugyanis ha a hasznalt gep aksija nem birja ki az eloadas vegeig akkor nem sokra megy vele. Otthon sem biztos hogy jo megoldas egy zugo p4-es desktop replacement gep folyamatosan a tv alatt tartva, amibol bovitokartyak lognak ki, hogy tudjon mident ami az eee-be be van epitve. De ugyanez igaz a kisgyerekes csaladokrol. Megneznem hogy egy hasznalt olcso p4-es meddig birja ha egy kisgyerek elkezdi bekapcsolt allapotban a foldhoz csapkodni, vagy veletlenul leesik az asztalrol. Az ssd-nek nem nagyon art az utes.

    Ez a gep arra valo, hogy allandoan a taskaban legyen, peldaul egy mappaban. Iskolasoknak tokeletes jegyzeteleshez, otthonra es az utra pedig filnezeshez es az internet bongeszesere, esetleg tarsasagban csaladi fotok megmutatasara. Kisgyerekeknek pedig jatekra.

    A 7 inches kijelzo pedig azert kerult bele, mert ez volt raktaron, viszont a gep 10 inchesnel nem lehet kisebb mert tul apro lenne a billentyuzet. Az 5.1-es hang es a vga kimenet pedig arrol szol, hogy otthon a hazimozira ra lehessen kotni medialejatszonak. (egy bluetooth-os billentyuzettel vagy taviranyitoval) Nekem van egy osi ugyancsak ssd-s toshiba laptopom. Ugyanekkora meret, ugyanilyen billentyuzet, ugyenekkora 480p-s szines lcd (ugyanugy kb. 10 inches kerettel), szinben ronda terepszinu barna. A cpu huszadakkora, a rendszerbusz a harmada, a hattertar a negyede, es persze az egesz gep jo 1 centivel vastagabb az eee-nel. Mar regen le kellett volna cserelni, de az thinkpad-emet nem tudom mindenhova magammal cipelni, az ugyanis 15 inches es dokkolo es tolto nelkul is 2 kilo.

    Ez a gep egyebkent tokeletes terminal is lehet. En most munkahelyen egy p4-est hasznalok gf7600-as kartyaval xwin-es terminalnak. Erre boven eleg lenne egy kis halk gep, ami kepes 1600x1200-ban futtatni az xfree-t, kezeli az usb-s billentyuzet+eger kombinaciot es van rajta eleg usb port a flash drive-oknak is.
  • Dany007 #21
    Hát valakinek valamire biztos jó. De azért az túlzás hogy megéri.
    Egy jólfelhúzott P2-es 4GB hdd vel meg kitudja talán 64Mb SD-vel mindez durván 55 ezer Ft.- ért. (javítsatok ki ha nem 300$ már nem emlékszem jól) Ráadásul ha ezt valaki behozza magyar o.-ra akkor rámegy a behozatal költsége + vám (ha van ilyen még) plusz az áfa, plusz a nyereség mert ugye annélkül minek bármit is csinálni...Szal sz.tem ez az ár itthon több lesz.
    Aztán mondjuk 70 ezerért egy p2-es szintü laptop...
    Csak viszonyítás képpen a Vaterán fix 65 ezerért Compaq laptop van 2,4es p4 procival 40GB HDD vel. Persze használt. De azért azzal már lehet kezdeni v.mit.
  • gzsola #20
    Ha az ASUSnak van egy kis esze, akkor a v2.0-ban kicseréli a kijelzőt egy 10"-osra, a speakereket meg száműzi, és belerak egy őskori sztereó hangkártyát a gépbe egy 3,5-ös jackfülessel (ide nem kell az 5.1).
    Ha ezt megcsinálja, esküszöm veszek vagy kettőt...
  • Bendeguz94 #19
    ez a laptop szerintem egy nagy szar.
  • Ronny #18
    szerintem nem a képernyő méretével lesz a gond hanem a minőségével. A képek alapján nyugodtan lehetne akár egy tizenéves laptopé is.
  • var #17
    Nekem is kell ilyen, mennyi ez, itt is lehetmajd kapni?...
  • Axon #16
    A felső képen, akkor sem linux oprendszer van!