Gyurkity Péter

Indul az OLPC laptopjának sorozatgyártása

A nonprofit szervezet partnere néhány napon belül beindítja a gyártósorokat, egyelőre még az utolsó tesztek elvégzése céljából. A szoftveres oldal szeptemberre készül el, az első sorozat példányait októberben szállítják le.

Hírügynökségi jelentések szerint a Quanta sanghaji gyártó­sorát augusztus elején tesz­telik le, ezt köve­tően pe­dig to­vábbi egy hó­napot szán­nak az eset­leges hibák kija­vítá­sára, valamint a lap­top töké­lete­síté­sére. A szer­vezet a kés­zülék elő­nyeit han­goz­tatja és máris a kíná­lat bőví­tésére törek­szik még­pedig új part­nere, az Intel ré­vén, amely az AMD-hez hason­lóan saját processzorait szállítaná a készülékekhez.

A hivatalos oldalon közzétett részletek szerint a Sugar operációs rendszer, valamint a kiegészítő szoftverek megmaradt hibáit szeptember közepére-végére kell kijavítani, hogy a meg­je­le­nés­re a lehető legstabilabb verzió álljon készen. Az első példányokat októberben helyez­he­tik üzembe a programban résztvevő iskolákban, ezt követően pedig a példányszám felfuttatása és az ár leszorítása lesz a legfőbb feladat. "Jövőre már egy csökkentett árú változatnak is készen kell állnia. Ezt a legújabb technológiai fejlesztések és megfelelő szoftverek révén szeretnénk elérni, ami pontosan az ellenkezője az iparág által követett példának" - magyarázta Mary Lou Jensen, az OLPC technológiai igazgatója.

A készülékek jól tűrik a meleget, a nagy páratartalmat, és energiatakarékos üzemmódra vannak felkészítve. A kijelző az OLPC szerint még közvetlen napsütésben is jól olvasható, és abban az esetben is bekapcsolva maradhat, ha az alaplap nagy része alvó üzemmódba helyezi magát. Az akkumulátort számos eszközzel, akár autóaksival, vagy napelemmel is feltölthetjük, a lényeg hogy 10 és 20 volt közötti feszültséget biztosítsunk. A kereskedelmi forgalmazást egyelőre nem tervezik, bár több gyártó is megkereste ajánlatával a szervezetet. Eddig 3 millió laptopra érkezett igény a fejlődő régiókból, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mely országok részéről.

Egyes hírek szerint a laptop kezdeti ára 350 dollár, vagyis az előállítási költség duplája lesz, ez azonban túlságosan magas. Korábban éppen 175 dollárról esett szó, itt egyelőre annyi biztos, hogy 2008 végére, illetve 2009 elejére szeretnék elérni az eredetileg tervezett 100 dolláros árat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #5
    A szomszédod be tud szerezni ilyen használt laptopból kb fél millió darabot? Mert akkor akár versenyre is kelhet az OLPC projekttel.
  • AranyKéz #4
    Ott a hangsúly a használtan van.
  • Dark Angel 666 #3
    A szomszédom ennél sokkal olcsóbban vett egy laptopot , AMD Turion procival , 40 GBos hddvel ,256 mega RAMmal, WiFivel , igaz használtan.
    Ez nem egy erőgép , de az OLPC szarjánál sokkal jobb
  • dez #2
    "Egyes hírek szerint a laptop kezdeti ára 350 dollár, vagyis az előállítási költség duplája lesz"

    Nem arról volt szó, hogy non-profit? (A gyártó nyeresége ugye benne van az előállítási költségben.)
  • eto demerzel #1
    mar csak 1 kerdes maradt: ott ahol nincs net hogyan fogjak cukrot update-ni?