Gyurkity Péter

A Mitac is olcsó PC-t készít

A jelek szerint igencsak megjött a PC-gyártók kedve: az Asus és az OLPC ötlete alapján a Mitac is saját olcsó PC elkészítését jelentette be, amely szakértők szerint megváltoztathatja a korábbi elképzeléseket, főként az OLPC esetében.

A Mitac jelezte, hogy a közeljövőben ők is belépnek az olcsó PC-k piacára és saját fejlesztésen dolgoznak, hogy kellő eséllyel szálljanak versenybe a vékonyabb pénztárcájú vásárlók tömegeiért. A technikai részleteket és a tervezett árakat egyelőre nem ismerjük, ám néhány szakértő szerint az újabb versenyző beszállása komoly változásokat indíthat el a többi szereplőnél.

Elsősorban az OLPC esetében számolnak változással, legalábbis ami az alapítvány eddig folytatott stratégiáját illeti. A szervezet ugyanis elsősorban a nagyobb megrendelésekre koncentrál és a fejlődő országokat szeretné megnyerni magának, a fejlett régiók piacára eddig nem sok figyelmet fordított. Ez azonban az újabb szereplők felbukkanásával megváltozhat, hiszen azt ők sem szeretnék, hogy az újdonsült konkurencia mindent vigyen a fejlett országokban. Ráadásul a kormányzati megrendelések sem érték el a kívánt szintet, ezért várhatóan mindent megpróbálnak majd, hogy biztosítsák a piac egy részét azon szegmensben, amely eredetileg az ő kezdeményezésük alapján jött létre.

A Mitac a szakértők szerint az egészen fiatal korosztályokra koncentrál majd és kifejezetten a 3-12 éves gyerekek számára készíti olcsó számítógépét. Ezzel egyértelmű vetélytársa lesz az OLPC-nek, az Asusnak és az Intelnek egyaránt, hiszen mindhárom szereplő terveiben fontos szerepet kap az oktatás. A versenyből érdekes módon az Intel jöhet ki nagy nyertesként, hiszen ők saját kezdeményezésük, a Classmate PC mellett mindkét másik fejlesztésbe belekotyognak, így mindenképpen jól járnak, bárki is nyeri meg a versenyfutást.

Ráadásul a siker elmaradása esetén az AMD faképnél hagyhatja az OLPC-t és máshol kereshet belépési pontot, hiszen számukra sem közömbös, hogy olcsó processzoraik - elsősorban a Geode sorozat - előtt megnyílik-e a hatalmas piac vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • beef #7
    Kihagytad másodikból a "Spamküldési Segédlet" és a "Hackeljünk Misi Mókussal" c. könyveket.
  • Kaadi #6
    Már szerkesztem az első osztályosoknak szánt olvasókönyvet, amiben a betűket már qwerty sorrendben tanulják a lurkók. Nyelvtan helyett meg jöhet a "Hogyan használjuk a helyesírásellenőrzőt" lecke.
    Másodikosoknak bittorrent kalózkodás, harmadikosoknak kernel programozás...
  • brueni #5
    úgy van, azt legalább nem sajnálnám tőle. mert ugye apa laptopjára mégse kéne kakaót önteni...
  • brueni #4
    ne tudd meg, hogy a 3 éves fiam, hogy keni-vágja a pc-t. persze csak szülői felügyelettel.
  • Munch #3
    Pedig jó ötlet lenne így az egész, elviselnék egy 6 órás üzemidőt, egy picike gépet, ami azért mégse vacak pda, hanem pc. Csak elég csúnyára csinálják őket. :(
  • Csi9aa #2
    Ezzel is lehet focizni
  • shenmuedc #1
    3 éveseknek feltétlen szükségük van olcsó PC-re.