Gyurkity Péter

Elrajtolt az OLPC laptopja

Legalábbis az adományozók számára: a szaksajtó némi iróniával jegyzi meg, hogy mérföldkőhöz érkezett a százdolláros laptop, amelyet egészen pontosan kétszeres áron vásárolhatnak meg a szerencsésebb országok lakosai.

Az OLPC saját weboldalán tette közzé az adományozási program pontos részleteit. Ebből kiderül, hogy a készülék ára az adományozók számára az előzetes jelzéseknek megfelelően pontosan kétszerese lesz az eredetinek, ám ez csak rendkívül nagy számú megrendelés esetén igaz, kisebb példányszámnál még tovább emelkedik az ár.

A 200 dolláros szint nem újdonság, hiszen már korábban beszámoltunk arról, hogy az adományozók 400 dollárt fizetnek majd ki két példányért - egyet maguknak vásárolnak, a második pedig a fejlődő régiókba kerül. Most viszont már világossá vált, hogy ez csak 10 ezer feletti példányszám felett érvényes - amennyiben 1000 és 10 ezer közötti darabszámról van szó, az ár máris 250 dollárra ugrik, 1000 alatti megrendelés esetén pedig ez eléri a 300 dollárt. Utóbbi két esetben az alapítvány dönti el, hogy a 200 dollár feletti megmaradó részt pontosan hol fekteti be újabb laptopok leszállítására.

Az adományokat tehát már most gyűjtik, viszont az első készülékek legkorábban decembernek érkeznek meg. Ennek oka a szoftveres háttér állapota, a végleges, 1.0 verziószámmal ellátott változat ugyanis csak december 7-én lesz kész.


A program ötletgazdája, Nicholas Negroponte - aki a legnagyobb tekintélyű amerikai műszaki egyetem, a MIT kutatója, s nem mellesleg az amerikai külügyminiszter-helyettes, John Negroponte fivére - 2005 szeptemberében azt mondta, hogy 2006-ban valószínűleg 5-15 millió XO laptopot fognak legyártani, s a következő évben 100 millió lesz készen. Negroponte még idén áprilisban is úgy nyilatkozott, hogy májusra 2,5 milliós megrendelés várható. A tervezéskor figyelembe vették, hogy olyan helyre kerülnek, ahol a gyerekek gyakran a szabad ég alatt tanulnak, ezért strapabírók, vízállók és napfényben is olvasható a képernyőjük. A tesztek során többek közt ötven Celsius-fokos sütőben tartották a gépeket, de kibírták, és működtek.

Érdekes, hogy a Windows telepítésével kapcsolatban miként változott meg Negroponte véleménye. Korábban erősen kritizálta a szoftvercéget az Intellel együtt, most viszont arról nyilatkozott, hogy az operációs rendszer kizárása a nyílt felfogás feladását jelentené. A szakember azt is elárulta, hogy a Microsoft a kezdetektől fogva dolgozott saját megoldásán és több mint egy évvel ezelőtt próbálták ki először a Windowst a készüléken. Ennek megkönnyítésére alkalmazták az SD-bővítőhelyet, amely lehetővé teszi a memória kibővítését, ezzel pedig az operációs rendszer működését.

A Windows megjelenése ellenére a projekt alapvetően továbbra is nyílt forráskódú és az is marad Negroponte ígérete szerint - meglátjuk hogyan alakul a helyzet jövőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ivjoe #8
    "A Windows megjelenése ellenére a projekt alapvetően továbbra is nyílt forráskódú és az is marad Negroponte ígérete szerint - meglátjuk hogyan alakul a helyzet jövőre."

    Ezt így nem nagyon értem, minek bele windows, ráadásul az eleve nem nyílt forráskódú. o.O
  • arty #7
    alig eszik valamit az ASUS, de az akku egy fos benne, szal pár oránál többet az sem fog birni, mint egy mai jo laptop ...
  • MuldR #6
    Azert lehet hogy az ASUS Eee is csokkenti majd az eladasokat. Ugyanennyiert az egy jol mukododo gep, ami ugyanigy alig eszik valamit, csak azon lehet pornot nezni :)
  • GABOR16 #5
    lemerlés -> lemerülés
  • GABOR16 #4
    Már ezeken sincs kurbli, az csak egy régebbi kisérleti példányon volt... (de aszem van valami kar ami a kurblit helyettesíti, csak nem körbe forog, hanem "huzogatni" kell mint a félkarú rablót)
    Viszont az aksija úgy hallotam papíron valami 6 és fél napot (!) bír.. (és lemerlés esetén 3-4 húzással kibírja 2-3 órán át)
  • GulaSoft #3
    De azokon nincs kurbli!
    Itt a kurbli meg a fogyasztás meg az olvashatóság a napfényben a lényeg.
    Nem elhanyagolható a fogyasztás sem.
    Lehet hogy veszel egy kurva jó laptopot, de 3 óránként töltőre kell dugni, így évente dobálhatod ki az aksikat!
    Ezt meg a szünetben felkurblizzák a gyerekek és megvan egyben a tornaóra is.
  • uniu #2
    hat igen. 300$-ert ez 1 hulladek. 500$-ert vadi uj "normalis" laptopot lehet venni.
  • qtpman #1
    lollll.... ok rendben 300 dollárbol veszek egy kurvajo pda-t... gratulálok hajrá áhh nem találok szavakat..