• kvp
    #22
    Egy ilyen meretu laptop nagyon draga es ebben a szegmensben tobbnyire a meretet kell megfizetni. Egy hasznalt laptop lehet hogy olcsobb, de biztos hogy nagyobb, nehezebb, es akkor meg kell hozza kulso webkamera, wifi kartya, venni kell ra legalis szoftvert, vagy meggyozni a linuxot hogy driverek nelkul is menjen rajta a grafikus felulet, stb. Ha valaki kepes egy hosugarzonak valo 1 oras max uzemideju p4-es laptopot felkezzel tartva hasznalni az utca kozepen online terkepet nezve akkor o jobban jart a hasznalt geppel. De ugyanez igaz egy diakra is, ugyanis ha a hasznalt gep aksija nem birja ki az eloadas vegeig akkor nem sokra megy vele. Otthon sem biztos hogy jo megoldas egy zugo p4-es desktop replacement gep folyamatosan a tv alatt tartva, amibol bovitokartyak lognak ki, hogy tudjon mident ami az eee-be be van epitve. De ugyanez igaz a kisgyerekes csaladokrol. Megneznem hogy egy hasznalt olcso p4-es meddig birja ha egy kisgyerek elkezdi bekapcsolt allapotban a foldhoz csapkodni, vagy veletlenul leesik az asztalrol. Az ssd-nek nem nagyon art az utes.

    Ez a gep arra valo, hogy allandoan a taskaban legyen, peldaul egy mappaban. Iskolasoknak tokeletes jegyzeteleshez, otthonra es az utra pedig filnezeshez es az internet bongeszesere, esetleg tarsasagban csaladi fotok megmutatasara. Kisgyerekeknek pedig jatekra.

    A 7 inches kijelzo pedig azert kerult bele, mert ez volt raktaron, viszont a gep 10 inchesnel nem lehet kisebb mert tul apro lenne a billentyuzet. Az 5.1-es hang es a vga kimenet pedig arrol szol, hogy otthon a hazimozira ra lehessen kotni medialejatszonak. (egy bluetooth-os billentyuzettel vagy taviranyitoval) Nekem van egy osi ugyancsak ssd-s toshiba laptopom. Ugyanekkora meret, ugyanilyen billentyuzet, ugyenekkora 480p-s szines lcd (ugyanugy kb. 10 inches kerettel), szinben ronda terepszinu barna. A cpu huszadakkora, a rendszerbusz a harmada, a hattertar a negyede, es persze az egesz gep jo 1 centivel vastagabb az eee-nel. Mar regen le kellett volna cserelni, de az thinkpad-emet nem tudom mindenhova magammal cipelni, az ugyanis 15 inches es dokkolo es tolto nelkul is 2 kilo.

    Ez a gep egyebkent tokeletes terminal is lehet. En most munkahelyen egy p4-est hasznalok gf7600-as kartyaval xwin-es terminalnak. Erre boven eleg lenne egy kis halk gep, ami kepes 1600x1200-ban futtatni az xfree-t, kezeli az usb-s billentyuzet+eger kombinaciot es van rajta eleg usb port a flash drive-oknak is.