Berta Sándor

Olcsó laptopokat vesz Uruguay

A dél-amerikai ország már teljesen az One Laptop Per Child program lázában ég és az első OLPC XO készülékek fogadására készül.

A helyi El Pais napilap információi szerint a notebookokat gyártó Quanta cég várhatóan november 12-én kezdi meg a termékek sorozatgyártását. A tervek szerint az első 5000 laptopot még decemberben megkapja a szoftverek telepítéséért és az eszköz terjesztéséért, illetve kiszállításáért felelős Laboratorio Tecnológico del Uruguay (LATU). Mindez csak azért érdekes, mert az OLPC és az uruguayi kormány még szerződést sem kötöttek a megrendelésről.

Uruguay várhatóan 100 000 XO laptopot vásárol majd, 199 amerikai dolláros darabáron. A dél-amerikai ország ezenkívül további 50 000 készülék megrendelésének opciós jogát is fenntartja. Az első olcsó notebookokat az uruguayi Florida szövetségi állam lakói kapják meg, az utolsó szállítmány érkezik majd a fővárosba, Montevideóba. A program 2009-re zárul le és ekkora már a helyi 6 és 12 év közötti gyerekek 85-90 százalékának lesz saját laptopja.


Az uruguayi kormány azután döntött a beszerzés mellett, hogy a Brighstar Uruguay cég által támogatott, OLPC-vel lobbizó CEIBAL-projekt (Conectividad Educativa de Informática Básica para el Aprendizaje en Línea) győzött egy pályázaton az Intel Classmate PC-kkel induló Grupo Positivo brazil konzorcium ajánlatával szemben. A két csoportnak aukción kellett megmérkőznie, ahol az nyert, aki a lehető legalacsonyabb áron kínálta a készülékét. A Brighstar végül 199 dollárra mérsékelte az OLPC árát és ezt a Grupo Positivo már nem tudta alul licitálni.

A helyi vállalat vállalta, hogy ezer tartalékkészüléket ingyen biztosít, valamint állja az esetleges javítási költségek 8 és a képzési költségek 100 százalékát. A szükséges szervereket Uruguay az Interamericana de Computos cégtől szerzi be, 601 dolláros darabáron.

A CEIBAL-terv sikere annak is betudható, hogy a Brighstar partnere, az állami Antel távközlési cég ADSL-hozzáféréseket épít ki a helyi iskolák többségében. Amennyiben pedig egy intézmény 10 kilométerre van a DSL-csomóponttól, azaz túl messze, akkor vezeték nélküli hálózatot, ha még nagyobb távolságra, akkor pedig mobil és HSDPA-hálózatot szerelnek fel. A vidéki régiókban az interneteléréseket műholdas kapcsolatokkal biztosítják. Az első tesztek egyébként már sikeresen le is zárultak az uruguayi Florida szövetségi államban található Cardal városában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #9
  Mi lett a "Lop Stop!"-al?
  SZDSZ kormányra került és ejtette?
  ja, hogy a köv. válssztás előtt megint hallunk róla, esetleg kicsit átfogalmazva.
 • AgentKis #8
  Láttunk már kakaóbiztos PC-t....
 • AgentKis #7
  Nem is állunk, csak nálunk nem lenne értelme, ugyanis itt messze nem ilyenek a pályázatok, meg közbeszerzési díj meg minden kutyafüle rájönne az árra, nálunk ez nem állna meg 500 dolcsi alatt. Annyit meg nem ér.

  Különben télleg ari, még 40-45 rugót is szívesen adnék érte; 50-nél már elgondolkodnék kicsit. A kurbli meg pláne milyen hasznos rajta!
 • smv #6
  Magyarország miért nem rendel belőlük? Mi sem állhatunk sokkal jobban...
 • roliika #5
  35422Ft. Ennyit még egy ilyen gépecske is meg ér szerintem mert biztos nagyon könnyű, strapabíró Wlan-os, alacsony fogyasztású. Én mikor általános iskolás voltam, a quartz játékok voltak a menők, most a laptop lesz. :D Hála Isten a kisiskolásoknak nem kell annyi könyvet cipelniük, meg nem lesznek informatikai analfabéták.
 • roliika #4
  Akkor is aranyos ez a füles laptop. :D
 • PíszLávJuniti #3
  "állja az esetleges javítási költségek 8 %át" milyen nagylelkű :)
 • Epikurosz #2
  Sajnos nem.
  Magyarország nem Uruguay, itt a téli fűtés a gond.
 • MadBence #1
  Bakker, ti nem olvassátok Hungary-nak Uruguay-t?