Gyurkity Péter

Csúszik a százdolláros laptop megjelenése

A gyártás megkezdésének elhúzódása miatt nagyjából egy hónapot csúszik a már csak nevében százdolláros laptop megjelenése. Emiatt jóval kevesebb készüléket szállítanak le és a tengerentúli előmegrendelők is várhatnak.

A friss beszámolók szerint a gyártás azért csúszik, mert az alapítvány szakemberei néhány utolsó pillanatban felismert hiba kijavításán dolgoznak. Ez viszont azt eredményezi, hogy a sorozatgyártás október helyett csak novemberben kezdődhet meg a kínai Quanta üzemében. Csúszik tehát a megjelenés és rögtön hiány állhat be a készülékeknél, amelyből több tízezer példányra tartanak igényt egyes szerződött országok.

Az egészen pontosan 188 dolláros áron megjelenő laptopok több érdekes újítást kínálnak a fogyasztás csökkentése, illetve a kényelmes használat érdekében. A speciális komponensek révén sikerült elérni, hogy a készülék mindössze 2 wattot fogyaszt bekapcsolt állapotban, ez kevesebb mint a tizede a hagyományos laptopok átlagban 30-40 wattos étvágyához képest. A kijelző erős napfényben fekete-fehér üzemmódra vált át, hogy könnyebb olvasást tegyen lehetővé, ez pedig a jóval drágább készülékekből is hiányzik. A merevlemez helyett flash memória gondoskodik az adatok tárolásáról, a 4 USB csatlakozó révén pedig további memóriakártyákat adhatunk a géphez.


A csúszás azt jelenti, hogy az alapítvány mindössze 100 ezer készülék leszállításával számol idén. Ez pedig minden bizonnyal nem lesz elegendő, hiszen az első két érdeklődő, Peru és Uruguay is több tízezer példányhoz szeretne jutni még az év vége előtt, és a fejlett országokban, így az Egyesült Államokban és Kanadában is sokan szeretnének részt venni a speciális adományozásban. Ennek keretében egyébként 400 dollárt kell kiadniuk a vásárlóknak, ezért cserébe kapnak egy készüléket, egy második példányt pedig gyakorlatilag ajándékként szállítanak majd le a kiválasztott országba.

A előrendelőknek korai szállítást ígérnek, de könnyen lehet, hogy a várható hiány miatt ez is jövőre csúszik. Márpedig az ünnepek közeledtével jó lenne a problémák elkerülése, hiszen immár három konkurens is ugyanezen piacok megszerzésére törekszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #9
  Ezekkel az "olcsó" laptopokkal az a baj, hogy a teljesítményükhöz képest [email protected] drágák szerintem... Gondolom a fejlődő országok még nem szoptak ebből eleget. (az olcsó de nálunk már egészségügyi okokból nem használható növényvédőszerek, gyógyszerek, ételek, stb. miatt.) Most jönnek az occsó, de gyakorlatilag használhatatlan laptopok, amin nem mennek a flesses játékok sem, meg DVD-t vagy Div-X-t sem nagyon kell nézni 366os procival. Bár ezek még talán elmennek a kijelző felbontásán... Mondjuk szövegszerkesztőzni kiváló, mert a gyerekek szeme (még!) jó.

  Az tény, hogy a színválasztás sem a legkirájabb...
 • Mirtil #8
  Az olcsó laptopoknak miért kell mindig ilyen idétlen színűnek lennie? A zöld festék olcsóbb volt?
 • WinG #7
  ez fájt :D
 • chuky123 #6
  Ebbe most kurbli vagy nincs?
 • neoG #5
  viszont vannak lelkes népcsoportok akik a fémeket szorgalmasan és lelkiismeretesen összeszedik, hogy nehogy károsítsák a környezetet!és persze el is szállítják rendeltetésszerűen a feldolgozó helyekre, ahol ujrahasznosítják
 • Caro #4
  1000 év az semmi a föld történetében, és azért a műanyag legalább lebomlik, és visszakerül a környezetbe.
  A gond a fémekkel van, azokat kiszedjük, és szétszórjuk, azt a bioszféra nem hasznosítja fel.
 • SuspiciousC #3
  Ha ujrahasznosithato, "kornyezetkimelo" anyagokbol keszult volna, valoszinuleg nem lett volna ilyen olcso. Akkor pedig eleve ertelmetlen lett volna a dolog. Kulonben pedig nem ettol a szazezer laptoptol megy tonkre a vilag...
 • MaSzKa #2
  előre látom 10év múlva, minden konténerbe ez lesz

  jó lenne újrahasznosítható és környetetkímélő anyagokból csinálni és hasznosítsák is újra mert enélkül semmit nem ér

  100év múlva tele lesz a bolygó ilyen műanyag vackokkal amik 1000év alatt se bomlanak le
 • angol #1
  én nem tudom de gondolhattak volna arra hogy a zöld nem megy a feketéhez