Gyurkity Péter

Az IE az elmúlt 25 év legbefolyásosabb szoftvere?

A többek között a Microsoft által is támogatott CompTIA saját felmérése szerint az elmúlt negyedszázad legbefolyásosabb szoftvere az Internet Explorer volt. Az első ötben egyetlen nem redmondi megoldás végzett.

A Computing Technology Industry Association (CompTIA) a napokban tette közzé felmérésének eredményét, amelyben 25 év legnagyobb hatást kiváltó, legbefolyásosabb szoftverét keresték, elsősorban az ágazatban dolgozó szakemberek véleményének megkérdezésével. Az első helyre a megkérdezettek kétharmada szerint az Internet Explorer böngésző jogosult, és az első öt helyen szinte kizárólag a Microsoft egyéb fejlesztései végeztek.

A válaszadók 56 százaléka tette le voksát a Word szövegszerkesztő mellett, amely ezzel a második lett a rangsorban. A harmadik helyet a Windows 95 szerezte meg 50 százalékkal, míg a negyedik az Apple iPod lett, megosztva a helyet a szintén 49 százalékot elért Excel táblázatkezelővel. Bár a végeredmény egy kissé elfogultnak tűnik, az kétségtelen, hogy a redmondi szoftvercég igen nagyot alkotott és teljesítményével meghatározta az elmúlt negyedszázadot.

Az Internet Explorer szintén nem kis eredménysorozat tudhat maga mögött. A szoftver - amely az alig ismert Spyglass Mosaic böngészőn alapult - 1995-ben indult útjára és az első években legfőbb ellenfele a Netscape volt. Ennek földbe döngölése után azonban gyakorlatilag egyeduralmat épített ki, nem kis mértékben köszönhetően a Windows operációs rendszerek gyors terjedésének, hiszen ezek beépített böngészőjeként hódította meg a tömegeket. Napjainkban ugyan a platform egyre nagyobb kihívással néz szembe és a Firefox nyílt forráskódú böngésző fokozatosan növeli befolyását, az IE részesedése még mindig 70 százalék feletti, így uralmát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély.

A 471 szakmabeli megkérdezésével elvégzett felmérésben a további helyezéseket a Blackberry (39 százalék), az Adobe Photoshop (35 százalék), a McAfee VisrusScan (32 százalék), a Netscape Navigator (31 percent), valamint a PalmPilot (szintén 31 százalék) szerezték meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #27
    Ki mondta, hogy 25 éve van IE??? A cikk lényege, hogy az elmúlt 25 év legbef. szoftvere az IE, azaz azon progok közül a No1, amelyek az elmúlt 25 évben megjelentek. S ez a felmérés, ha jól látom, nem csak MO-ra vonatkozott. Az meg már részletkérdés, hogy "mennyibe került" ez a felmérés. :)
  • AljasGetto #26
    hmmmm... amúgy Win3.1-nél, amikor még Trumpetek voltak, akkor nem netcápa volt a windowshoz mint böngésző???
    (Ez tényleg egy kérdés..., de nekem rémlik valami ilyesmi...)
  • Apex7 #25
    Ez a felmérés is csak olyan mint a "USA legnézetebb sorozata, meg Mo. legnézetebb sorozata", minden felmérés hanyatthomlok más eredményt mutat...
    Ami az IE-t illeti, csak azért VOLT nagy befolyása mert integrált megoldásként tálalták, meg akkor még azt használtad amit kaptál, nem volt nagy kínálat, meg elég volt az IE arra amire gyártották.
    Most már agyonra crackeljük, patcheljük a szoftvereket, feltört oprendszert használunk. Talán pont azért annyira szimpatikus a FireFox (a tudása mellett), mert ingyenes és ezzel úgy érezzük van egy kis jóvátétel a szoftvergyártók részéről.
    Igen, én is feltettem a kérdést ,, hogy az IPod az mióta szoftver, de mindegy.
    Amúgy a cikkíró odafigyelhetne, hogy mindent lefordítson:

    "(39 százalék), az Adobe Photoshop (35 százalék), a McAfee VisrusScan (32 százalék), a Netscape Navigator ****(31 percent)****, valamint a PalmPilot (szintén 31 százalék) szerezték meg."
  • sh4d0w808 #24
    Elég tré ez a felmérés; úgy állítják be az IE-t, mintha más böngésző nem is létezne/létezett volna, pedig anno az IE csak kepeszthetett a Netscape után... Ráadásul az IE ma sem a szabványokat helyesen értelmező böngészők netovábbja... Úgyhogy aki ilyen végeredményre jut, enyhén szólva is csal.
  • kicsibicska #23
    Ezzel az erővel mondhatom azt is hogy a Netscape volt a legbefolyásosabb.
    Nincs Netscape, akkor az MS leszarja a böngészője fejlesztését, mert nincs konkurrencia. Akkor pedig nem lehetett volna az IE az első a listán.
    22-es csapdája? :D

  • Hellion #22
    Miről beszélnek ezek a zoknik? Hol volt 25 éve IE? Ha, jól emlékszem C64 is csodaszámba ment 25 éve Magyarországon.
  • n0k0m #21
    Mar nem azert, de nemreg volt egy cikk, mar nemtudom hol, ugyanebben a temaban. Akkor erdekes modon a dos, a torrent es hasonlo dolgok szerepeltek. Az valahogy realisabb volt.
  • Darth Sith #20
    "A Computing Technology Industry Association (CompTIA) a napokban tette közzé felmérésének eredményét, amelyben 25 év legnagyobb hatást kiváltó, legbefolyásosabb szoftverét keresték,"
    ---> "A harmadik helyet a Windows 95 szerezte meg 50 százalékkal, míg a negyedik az Apple iPod lett"
    iPod mióta szoftver?....
  • DjDano #19
    Most olvastam egy felmérést Magyarországon márciusban még 27%-os volt a Firefox részesedése, júliusban már 40% fölött!!! Hihetetlen de igaz.

  • Balumann #18
    Hogyha beletennék a windows-ba a firefox-ot is, és ie-t is, hogy válasszanak, én biztos vok benne, hogy kicsit alul maradna az IE... xD