Gyurkity Péter

A Microsoft megerősítette az IE 7 újításait

Az elmúlt hónapban felbukkant híresztelések után a Microsoft végre megerősítette, hogy a vállalat böngészőjének soron következő verziója a biztonsági javításokon kívül több újdonságot is magában foglal.

A szoftveróriás programozócsapatának egyik tagja blogjában tette közzé az újításokról szóló hírt, és többek között beszámolt arról, hogy az Internet Explorer 7 fejlesztésénél külön figyelmet fordítanak a Portable Network Graphics (PNG) formátum, illetve a Cascading Style Sheet (CSS) szabvány megfelelő támogatására. "Egyértelmű visszajelzést kaptunk a közösség részéről, és ezért első és legfontosabb célunk a CSS szabvány támogatása, illetve a meglévő eltérések kiküszöbölése, hogy megkönnyítsük a webfejlesztők munkáját" - írja Chris Wilson, a fejlesztést végző csapat egyik vezető szakembere.

Szükség is van erre a lépésre, hiszen a biztonsági hibák sokasága mellett a szoftveróriás böngészőjének egyik legnagyobb hátránya, hogy némileg eltér a szabványtól, ami nagy kényelmetlenséget jelent azon fejlesztőknek, akik a lehető legnagyobb kompatibilitásra törekednek a különböző böngészők között. Igaz, az Internet Explorer óriási piaci részesedése miatt ez sokáig nem hibaként, hanem egyenesen előnyként jelent meg, és sokak szemében az alternatív böngészők tűntek hibásnak. Amennyiben beigazolódik a hír, ez az eltérés rövid időn belül eltűnik, és helyreáll a böngészők közötti kompatibilitás.

Amint arról korábban beszámoltunk, a böngésző újításairól szóló hírek már az elmúlt hónapban megjelentek a világhálón, azonban a szoftveróriás csak most erősítette meg . hogy a biztonsági hibák javítása mellett fontos újításokra is készülnek. A már említett funkciók mellett ezek közé tartozik a füles böngészés, valamint a nemzetközi domain nevek (IDN) támogatása, amely szintén a "Rincon" kódnéven jelzett verzióban jelenik meg először. A megjelenés várható időpontjáról ezúttal nem esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #25
    A winfos oldalát is csak IE-vel lehet nézni...
    ÉS amugy nekem is többféle böngésző van fenn de mégis csak az explorert használom, mert a többibe vmiért ne mmüködik a java, e jó ez így a ff-ban is fedeztek már fel kritikus hibát, ennyivel előrrébb van az ie, és böngészni lehet vele, ha vmi meg jobban érdekel ugyis megnézem másik progival is.
  • arty #24
    hm.

    és amikor a win98adban nem volt benne az ie6? és le kellett kapnod 70mb-ot? az is egyszerűbb, mint lekapni a firefox 8megáját?

    szted az ie7-et melyik oprencerbe fogják integrálni? addig nem is fogod letölteni? ;) nem egyszerűbb leszedni a 8 megás firefoxot?

    talán nem tudod, de a firefoxban 1 klikk és máris frissül a böngésző (nem, nem 70-200megákkal), a plugines, stb.

    szted ennél egyszerűbb a windows update? :D



    Felfedező: mire jó példa?
  • Felfedező #23
    Legjobb példának a gportal.hu-t tudnám felhozni, amiben csak IE-el müködik a grafikus oldalszerkesztés...
  • rgranc #22
    galocza: szerintem is inkább bunnynak van igaza, ha (HA!) ugyanúgy jól jeleníti majd meg minden böngésző a szabványos weboldalakat, akkor nagyon sok embernél az fog dönteni, hogy mi van előretelepítve, mert minek telepítene még egy böngészőt, ha egy már van. Ez volt eddig is (sajnos), csak a tudatosabb felhasználók keresték a szabványkövetőbb, biztonságosabb böngészőket...
  • bunny #21
    Szerintem az IE-t azért használják/juk sokan, mert ott van a windows-ban, a lapok megjelennek vele, ennyi. Ha kompatibilis lesz, és mondjuk pont uganúgy jelenik meg egy oldal IE és mozilla alatt (ami azért lássuk be alap dolog kellene hogy legyen) attól én még IE-t fogok használni.
    Azért mert itt van, nem kell más telepíteni, stb.
  • galocza #20
    ha ez lesz, az ie megint sok részesedést fog veszíteni... 8)
    eddig 2 előnye volt:
    -integráltság
    -nem szabványos, ie-specifikus lapok megjelenítése
    ha megjelenít szabványos lapokat is, a fejlesztők nem ie-re írnak -> még egy csomó felhasználó gondolkodik el alternatív böngészőn. szvsz saját sírjukat ássák, de én nem sírok: ebül szerzett részesedés ebül vész el.
  • arty #19
    a nagy többség által elfogadott ajánlás = kváziszabvány ...

    de az MS eddig megtehette ... :((((
  • TeszteloPontHu #18
    Ezek nem szabványok, hanem ajánlások, mint minden internetre épülő dolog (pl. a protokolok is csak ajánlások).
  • pascal #17
    Ez marketing, amíg az IE vezet addig a M$nak az a jó ha a böngészője nem követi a szabványokat (Igenis szadványok, miért ne lennének a web kitalálójának ajánlásai szabványok, szabványok nélkül hol lenne a világ???)
  • romero83 #16
    Úgy látom ide olyan emberek írnak, akiknek gőzük sincs a témáról.
    Ha szabványos egy weblap az nem azt jelenti, hogy IE alatt rosszul fog megjelenni.
    lásd példa: Weblabor

    Az a baj az IE-vel, hogy általában külön CSS lapot ígényel. Mert máshogy értelmezi vagy rosszul (ez plusz munkát jelent).
    Szerintem úgy érdemes weblap-szerkesztéshez hozzáálni, hogy először a szabványnak megfelelő legyen, majd kiegészíteni azzal a néhány dologgal, amit az Internet Explorer máshogy értelmez. (Amit remélek a 7. verzió már nem fog igényelni).

    Külön linkeléssel a html kódban meg kell adni:
    <!--[if IE]>
    <link rel="StyleSheet" type="text/css" href="ie_style.css">
    <![endif]-->

    És külön stíluslapot létrehozni.