Gyurkity Péter

Újabb részletek a Microsoft böngészőjéről

A Microsoft böngészőjének következő verziójának fejlesztésekor a biztonság a fő szempont, amely az egyéb funkciók, többek között a CSS támogatás rovására megy - a szoftver nem támogatja majd teljes mértékben az ajánlást.

Ez derült ki a szoftvercég egyik fejlesztőjének internetes naplójából, amelyből megtudhatjuk, hogy a vállalat pontosan milyen fontossági sorrendet állított fel. A bejegyzés szerint az Internet Explorer 7 elsősorban a korábbi idegesítő hibákat és sebezhetőségeket hivatott kijavítani, ám ezen javítások legtöbbje csak a második bétában lesz elérhető. A napokban megjelent előzetes is elsősorban kisebb-nagyobb hibajavításokat tartalmaz, ám a második változat már támogatni fogja a CSS 2.1 egyes elemeit, javítja a PNG formátumú képek megjelenítését, és számos egyéb téren kibővül.

A legfontosabb szempont azonban mind­végig a bizton­ság marad. Ide tartozik az adathalászok el­leni védelem, illetve a felhasználók és tesz­te­lők által jelzett hibák, sebez­hetőségek ki­ja­ví­tá­sa. A bejegyzésben Chris Wilson, a web plat­form csoport vezetője leszö­gezi, hogy a végső cél a CSS 2, illetve 2.1 ajánlás teljes tá­mo­gatása, ám ez túl nagy feladat, és a bön­gé­sző megjelenéséig valószínűleg nem fog megvalósulni.

A szakember példaként említi az Acid2 tesztet, amely éppen a CSS 2 támogatás ellenőrzésére szolgál. Elmondása szerint ezen a teszten a megújuló Internet Explorer sem fog átmenni, annak ellenére, hogy tisztában vannak az utóbbi években felhalmozott jókora lemaradással. Emlékezhetünk arra, a Microsoft böngészőjét a biztonsági hibák mellett éppen a szabványok, ajánlások támogatásának hiánya miatt érte a legtöbb kritika, miközben a konkurens szoftverek egyre jobban állnak ezen a téren.

A bejegyzés azonban mindössze távlati célként jelöli meg a CSS 2.1 teljes támogatását, amely csak a végleges verzió megjelenése után válhat valósággá. Hakon Lie, az Opera Software technológiai igazgatója eközben a Cnet magazinnak úgy nyilatkozott, hogy az Opera böngésző "igen közel áll" az Acid2 teszt teljesítéséhez, és egyben elmarasztalta a szoftvercéget az újabb késedelemért. Véleménye szerint a hosszú évekig tartó fejlesztés után nem árthat a néhány hónapos csúszás, amit a támogatás beépítése igényelne.

A Mozilla Alapítvány szintén ezen dolgozik, bár azt még nem tudni, hogy a Firefox böngésző mikor fog teljes mértékben megfelelni a teszt követelményeinek. A Slashdot áprilisi bejegyzése mindkét böngészőt hiányosnak találta ezen a téren, és a helyzet azóta sem változott - kivételt egyedül az Apple Safari nevű böngészője jelent, amely már megbírkózik a teszttel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #105
    Ha erdekel egy erdekes cikk, akkor olvasd el ezt az osszehasonlitast: Windows vs. Linux.
    Habar nem reprezentativ, de erdekes, es kapcsolodik a hozzaszolasodhoz.
  • bmagyarkuti #104
    Szerintem András mindannyiunk kedvenc monopóliumának szóvivőjétől várja a választ...

    És ha már itt tartunk: a Firefox valóban ellenállóbb a spywarek ellen addíg, amig kevesen ismerik, de ez nem változtat semmit azon, hogy az IE-ben jelenleg 20 biztonsági rés tátong, köztük 5 magasan vagy kiemelten veszélyes, a Firefoxban pedig 3, melyek közül az egyik csak Apple gépeket érint, a másik pettő pedig a kevésbé veszélyes minősítést kapta. (http://www.secunia.org)

    Aki előtt nem világos: a biztonsági réseken keresztül jutnak fel a spyware-ek a gépekre. Ezek után - bár még nem tanultam valószínűségszámítást - nyilvánvalónak tűnik, hogy melyik böngésző biztonságosabb.

    És akkor az ActiveX támogatásról, és a windows-ba beágyazottságról (bizony, az ie a kernel része: fagyaszd le, amit nem nehéz, és magával viszi a startmenüt) még nem is beszéltünk...
  • BiroAndras #103
    Miben tud többet az IE az FF-nél ?
  • h4x0r #102
    Igen, tudom, pont itt volt ez is tema. Csak az arrogancia... Mellesleg van kismillio profi es amator kiegeszites, ezeket akartam "az egekbe magasztalni". :)
  • FTeR #101
    sztem arschsg arra gondolt, h a tabbed meg adbloc van IE alá is.
  • h4x0r #100
    Te inkabb maradj csendben. Mar eppen eleget bemutattal magadbol. Vagy mondjam, hogy ujregnek kuss? :)
    AdBlockkal mi a bajod, kis Majkremszoft szakertom? Vagy a CSS Editorral?
    // Most reagaltam rad utoljara...

    FTeR: A HUP annak ellenere, hogy foleg OSS orientaltsagu, meglepoen nyilt az MS fele, bar nem tulzas, ha azt mondom, hogy az MS hibak hallatan nincs karorom a cikkek hangveteleben. :)
    Mellesleg erdekes, hogy mostanaban mennyit ideznek a HUP-rol. Linus for prezident!!! >:-)

    cye: Nagyjabol egyetertek, de az IE attol meg bongeszo. Nem repulnie kell, csak megjelenitenie egy adott oldalt, esetleg frissiteni a Wint. Itt nem azt kene sztem nyomatni, hogy mit tud futtatni, hanem pl. hogy mennyire jol jeleniti meg a weblapokat, mennyire biztonsagos es hogy mennyire kenyelmes.
    Ennyi erovel lehetne Linkset is hasznalni, elvileg az is birja a JS-t, HTML-t, szuperbiztonsagos. :)
    Az egyetlen terulet szamomra, ahol a kenyelemre haklis vagyok, az a bongeszok vilaga.
  • FTeR #99
    wmp akart lenni
  • FTeR #98
    hup.hu-ról m$-sel kapcsolatban csak érdekes cikk lehet...
  • FTeR #97
    wmv is kihagytad...
    és igen, használják őket.
  • arschsg #96
    Kedves FGL...

    IE-ben van lehetőség tabbed browsing-ra: http://toolbar.msn.com/

    IE6.0SP2-től pedig AdBlock lehetőség is van.