Gyurkity Péter

A Google a Windows további módosítását kéri

A keresőcég - több államügyésszel egyetemben - a Vista beépített keresőjének módosítását csak az első helyes lépésnek tekinti és az operációs rendszerben végrehajtott további változtatásokban reménykedik.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Google panaszai nyomán a Microsoft a napokban kénytelen volt bejelenteni a Vista beépített keresőjének, pontosabban annak kezelésének módosítását. A várhatóan az első javítócsomag részeként megjelenő változtatás eredményeként lehetővé válik az alapértelmezett keresőmotor kiválasztása, így a külső fejlesztők is egyenlő bánásmódban részesülnek, ahogy azt a böngészők és médialejátszók esetében már megszokottá vált. A keresőcég és egyes államügyészek azonban abban reménykednek, hogy mindez csupán az első lépés volt a helyes irányba, és további módosítások várhatók.

Ilyen értelmű közleményt adott ki Edmund G. Brown kaliforniai államügyész, aki az elért módosítást üdvözlendőnek tartja, ám kiemeli, hogy további fontos lépésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megfelelő verseny kialakulását a szoftveriparban. Mindezen változtatások révén a felhasználók szabadon kiválaszthatják az általuk preferált keresőmotort, így a Microsoft nem erőltetheti rá saját megoldását a nagyközönségre. David Drummond, a Google jogi ügyekért felelős igazgatója hasonlóképpen nyilatkozott, szinte szóról-szóra megismételve Brown kijelentését.

A mostani döntés, amely egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium hat hónapos összesítő dokumentumában látott napvilágot, előírja az alapértelmezett keresőmotor kiválasztásának lehetőségét. Ennek elérését a Start menüben és az Internet Explorer böngésző ablakában elhelyezett hivatkozásokkal kell megkönnyíteni, amely hivatkozások szintén az aktuális alapértelmezett motort indítják el.

A bibi ott van, hogy a Windows Explorer (vagyis a "Sajátgép", illetve az egyes könyvtárak megnyitása), valamint a Vezérlőpult esetén továbbra is a beépített kereső által kidobott eredményeket látjuk, a módosítás tehát a másik oldal szerint nem teljes körű. Minden bizonnyal többek között ezen is szeretnének változtatni a közeljövőben, ám a részleteket egyelőre nem közölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #35
    Használhatod most is a Google Desktopot, csak ki kell kapcsolni a gyári keresőt. Azért meg ne a MS-t baszogassák, ha a felhasználó hülye és nem ért hozzá. Így is mindenki lámázza a Windows felhasználókat, mert már most is túlságosan júzerbarát a rendszer.

    Azt hiszem elég infó áll a rendelkezésére a neten a kereső csere végrehajtásához, a Linuxot se baszogatják, pedig ott sokszor egy program bizonyos beállításait is csak terminálba vagy konfigfájlokban tudod elvégezni.

    De had engedtessék már meg annak a fagyiárusnak, hogy a saját mezején termesztett szőlőből készült mazsolát tegye alapból a fagyijába és ne kötelezze már senki, hogy a tökömtudjamilyen euroimport mazsolát kelljen beletennie, mert ő már fagyiárusítás terén monopol helyzetben van, az euroimport meg a mazsola terén van hasonló helyzetben és ez így akkor nem kóser.

    Emlészem, amikor arról volt cikk, hogy amúgy is milyen köcsög a Microsoft, amiért nem a Google keresőjét preferálja az IE-ben, mert ilyen helyzetekben a felhasználókra kell gondolni és kétségtelenül a Google adja a legjobb találati eredményeket, ami igaz is, de azért ahhoz vastag bőr kell, hogy ennyire fényezze a saját szolgáltatásait valaki.
  • BiroAndras #34
    "de nem ez történik,mert a fagyiárusod konkrétan megtiltja h bármit tegyél a fagyijába, nemcsak mazsolát de mondjuk mogyorót se... ez tűrhetetlen."

    Ki tilt mit?
  • Hegyikecske #33
    Rosszul látod a dolgot. A példádnál maradva a gond nem ott vanh tenni kell vagy nem kell mazsolát, hanem h ha a _vevő_ akar akkor _opcionálisan_ se tud! ergo az eladó adja az alap fagyiját, (te azt kifizeted) és innentől auz eladónak már mindegy lenne h mit csinálsz a fagyijával, de nem ez történik,mert a fagyiárusod konkrétan megtiltja h bármit tegyél a fagyijába, nemcsak mazsolát de mondjuk mogyorót se... ez tűrhetetlen.
    Persze h a kugli az ellen lázad ami a profilja, amugy a konkurencia csak jót tesz a piacnak, max nem használod de Te dönthetsz!
  • cousin333 #32
    És nagyon halkan tegyük hozzá: Mac OSX-ből csak 1 változat van, amint azt Steve Jobs előadásában "nagylelkűen" kiemelte volt. Pofátlanság! :)
  • A1274815 #31
    "Különben meg szerintem az MS-t inkább arra kellene ösztökélni, hogy az egyes windows verziók ne funkcionalitásban, hanem mondjuk az integrált programok darabszámában térjenek el,..."

    Ez egy kicsit ellentmondásos. Különben meg most is így van: pl. Windows Vista Home Basic-ből hiányzik jónéhány multi-mediás program, továbbá a céges környezet solgáltatásai és programjai, a Home Premiumban pedig csak a céges dolgok hiányoznak, Business ben benne van kis és közép válalkozásoknak szükséges dolgokat tartalmazza, és hiányzik belölle a multi-mediás extra szolgáltatások, az Enterprise hasonló csupán annyí az eltérés, hogy nagy céges dolgokat is tartalmaz, továbbá lehetőséget a SUA telepítéséhez. Az Ultimate pedig mindet.
  • AgentKis #30
    Ezzel az a baj, hogy az általad említett játék, rengeteg sok másikkal egyetemben a windows saját dolgait, a micro$oft saját szabadalmait használja. Ha lenne nyílt szabványos környezet akkor megoldhatnák ezt. Persze a játékiadók és a hardvergyártók ezek ellen vannak, előbbiek a konkurencia miatt, utóbbiak az erőforrások észszerű használata miatt.
  • irkab1rka #29
    mifaszt ugat a google.

    csinálhatnának ők egy oprendszert végre. Ha fut rajta a wow/cs, akkor meg is nyerték.
  • AgentKis #28
    "Azért szeretném megérni mikor az MS kiadja a Windows Vista Integrated Office 2007 oprendszerét. Szerintem mindjárt az ősszes linuxos meg az egyébb office fejleszők a hajukat tépnék és rohanának az EUhoz panaszkodni."

    Mindezt úgy, hogy csak az a verzió lenne elérhető, mondjuk 700 dollárért, no akkor asszem elég sokan felzúdúlnának az általad említetteken kívül is... Meg talán Te is elgondolkodnál azon, hogy Linuxra válts, pláne azért, mert mire hozzánk elérne a 700 dollcsis oprendszer addigra itt simán lenne 1300.

    Különben meg szerintem az MS-t inkább arra kellene ösztökélni, hogy az egyes windows verziók ne funkcionalitásban, hanem mondjuk az integrált programok darabszámában térjenek el, esetleg a licenszelés lehetne annyira rugalmas, hogy csak azokat az összetevőket engedné és erőltetné fel amiket választhatóan kifizet a vevő. Azért mondom ezt, mert ugye azt állítják, hogy a Windows Media Player ingyenes, de vajon annak fejlesztését miből fizetik? Azok pénzéből akik megveszik a win-t, holott WMP-t ezek közül csak töredéknyien használnak, mint ahogyan mondjuk paint-et, windowsos játékokat, vagy desktop keresőt is.
  • A1274815 #27
    "Azért szeretném megérni mikor az MS kiadja a Windows Vista Integrated Office 2007 oprendszerét. Szerintem mindjárt az ősszes linuxos meg az egyébb office fejleszők a hajukat tépnék és rohanának az EUhoz panaszkodni."

    Én az MS helyében már így is rohantam volna, hiszen a legtöbb Linux distrib tartalmaz OpenOffice-t is.
  • A1274815 #26
    Valami lehet abban a Google Desktop Search-ben hogy ennyíre el akarják terjeszteni. Nem próbáltam még, talán tele van reklámmal. Ammenyíben viszont ha nincs benne reklám, akkor nagyon úgy fest, hogy az adatainkra fáj a foguk.