Gyurkity Péter

A Google válasza a Viacom perére

A keresőcég 12 oldalas válaszában ellentámadásba ment át és a YouTube portállal kapcsolatban megvádolta a Viacomot, hogy annak felfogása és stratégiája veszélybe sodorja az információ szabad áramlását.

A Google most nyilvánosságra hozott válaszában leszögezi, hogy továbbra is tiszteletben tartja a szerzői jogokat és a DMCA-törvény előírásait, így nem lehet szándékos törvénysértésekről beszélni a videómegosztó portállal kapcsolatban. Véleményük szerint éppen a Viacom magatartása és céljai sodorják veszélybe a több százmillió internetező közötti szabad információáramlást, ezért arra kérik a céget, hogy dobja a YouTube ellen indított pert.

A Viacom még márciusban nyújtotta be panaszát az oldalon található megosztott anyagok kapcsán, amelyben nem kevesebb mint 1 milliárd dolláros kártérítést követeltek az engedély nélkül megtekinthető felvételek közléséért. Egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntés és az óriási összeg kifizetése komoly befolyással bírna a Google jelenlegi helyzetére, ezért várható volt, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében. Válaszukból kiderül, hogy nem értenek egyet a vádiratban megfogalmazott állásponttal és kitartanak azon véleményük mellett, hogy mindvégig tiszteletben tartották a szerzői jogokat.

Joshua Kaufman, a Venable cég szakértője, aki két éven keresztül képviselte az AFP-t a Google elleni korábbi vitában, úgy fogalmazott, hogy a keresőcég első válasza inkább sajtóközleményként fogható fel, amely saját álláspontjukról győzködi a másik oldalt és a közvéleményt egyaránt. A Google ezúttal is ezt a taktikát követi, a 12 oldalas dokumentumban pedig főként azon kongresszusi rendelkezésekre hivatkoznak, amelyek az online szolgáltatásokat védik a felhasználók tetteinek következményeitől. Megint a régi nótáról van tehát szó, a cég szerint a felelősség a feltöltőké, míg a Viacom a keresőóriást szeretné móresre tanítani.

A Google arra is hivatkozik, hogy a YouTube szabályzata nem ajánlja a szerzői joggal védett tartalmak feltöltését, illetve hogy kérésre mindig eltávolítják a problémás felvételeket. A jogtulajdonosoknak emellett számos eszköz áll rendelkezésre az ilyen anyagok azonosítására, míg a Viacom azt emeli ki, hogy nem áll módjukban 100 ezer kifogást küldeni a keresőcégnek, márpedig a jelek szerint ezt várják tőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csorfab #5
  Hehehe jó ügyvédjei lehetnek a Googlenek :)
 • Theodora #4
  az, elírva :-)
 • uniu #3
  "Peperellek" ez a Beperellek szo lenne ??
 • Theodora #2
  "Viacom azt emeli ki, hogy nem áll módjukban 100 ezer kifogást küldeni a keresőcégnek"

  - Viacom: Jogvédett anyagok vannak nálatok?
  - YouTube: Melyek azok?
  - Viacom: Hát egyesével nem tudom megmondani, de van egy csomó!
  - YouTube: De akkor mit töröljek?
  - Viacom: Hát azokat amelyekek sértik a jogainkat?
  - YouTube: De melyek azok?
  - Viacom: Peperellek mert nem törölted le a jogvédett videóinkat!!!!
 • Loverman #1
  hát igen ez így szokás amcsiban. bepereltek? perelj vissza