Berta Sándor

Jótékony hatású lehet a húsvéti internetböjt

A húsvéti előtti böjt idején van, aki az édességet vonja meg magától, akad, aki nem használja az autóját. Mások viszont inkább az internetezésről mondanak le néhány napra.

Antonius Pfeil katolikus böjtszakértő szerint az internet megvonása magunktól ugyanolyan jelentőséggel bírhat, mint a hagyományos keresztény értelemben vett böjtölés. "Ez a megoldás hozzásegítheti az embereket ahhoz, hogy ne csak a testiségből induljanak ki, és így kerüljenek közelebb a lelki dolgokhoz vagy Istenhez. S aki szeretné, miért ne vonhatná meg magától a böjt idejére például az internetet" - tette fel a kérdést a huysburgi bencés kolostor priorja. "Amennyiben képesek vagyunk lemondani valamiről, azzal bebizonyíthatjuk, hogy nem függünk tőle. S ez lehet egy autótól vagy éppen a világhálótól való függés is" - tette hozzá a szakember.

Jó példa az internetböjtre, hogy a Hartfordi Egyetem teológiai hallgatói 40 napra lemondtak a közösségi portálok (MySpace, Facebook stb.), és magának a világhálónak a használatáról. Maressa Hect Orzack pszichológus, a Harvard Egyetem számítógépfüggőséget vizsgáló központjának alapítója és vezetője úgy vélte, hogy a sokat internetező hallgatók kevesebbet alszanak, rendszertelenül étkeznek és gyakran elmulasztják a házi feladataik elkészítését is.

Mint ismeretes, idén március 24-én tartották az Internetmentes Világnapot, az úgynevezett Shutdown Dayt. Az akció kezdeményezői Denis Bystrov és Michael Taylor weboldal-üzemeltetők azt akarták elérni, hogy március 24-én minél többen kapcsolják ki a számítógépüket és próbálják ki, hogy kibírják-e 24 órán át PC nélkül. A résztvevőknek regisztrálniuk kellett magukat, meg kellett adniuk az e-mail címüket és azt, hogy mit akarnak aznap tenni. Az akcióhoz összesen 10 000-en csatlakoztak és 1600-an mondták azt, hogy nem tudnak meglenni a számítógépük nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #42
    Akkor tényleg nem lenne semmi baj ha mindenki úgy tekintene rá mint egy szép kis mesére azt csumi. Viszont ha már komolyan veszik, és képesek miatta robbantgatni, vagy akár "csak" gátolni a társadalmat egyéb módokon, ott már gáz van.

    Túl sok balfasz van aki egy kibaszott mesekönyv alapján próbálja élni az életét.
  • sathinel #41
    Mivel nem vagyok vallásos, és meg sem vagyok keresztelve, így nem zavar amit írsz. Nekem van ami nagyon tetszik és szerintem jó a vallásokban. De vannak sokan akik a marhák miatt megutálták a vallásokat. Ezért utálom a bigott vallásos barmokat, mivel útálatot keltenek azokban akik nem hívők, a sok korlátozásuk miatt ami szintén a korlátolt agyuk miatt van.
  • AranyKéz #40
    Ha az a link nem megy akkor itt van ez: http://youtube.com/watch?v=4tNw87A1f3Y
  • AranyKéz #39
    "Nem ellenkezik a vallás normális esetben a tudományokkal!"
    "Tudományok, amikben nem láttak a hitre veszélyt"

    Hoppá! Hoppá!


    "Az hogy a lelked hogy felődik, és te hogy fejlődsz lelkileg, és mi van körülötted a fizikai világban, az miért ne lehetne egymás melett?"

    Miért fejlődnék lelkileg ha egy kurva ósdi könyvből tanulgatom hogy ugyan mit érthettek "burn the heathens" alatt ?

    "A vallások is arról szólnak, hogy folyamatos fejlődés van."

    Öööö... nem.

    "A fejlődés ellen csak az van, aki más úton nem tud szetettel segíteni, és lelki támaszt, segítséget nyújtani a társainak."

    Magyarul mindenki akinek érdeke hogy a hívők továbbra is vak bárányok maradjanak és tejeljenek.
  • AranyKéz #38
    Ez miért is jó?
  • AranyKéz #37
    "De a vallások lényege a szeretet."

    Na persze. Azért öldöklik egymást.

    "Az hogy manapság páran még ott tartanak ahol a keresztények voltak a középkorban arról csak maguk tehetnek nem a vallás."

    A közel-keletet nézve ezt állítani azért merész dolog. Ott nem nagyon volt felvilágosodás.

    "Elég sok vallásról tanultam, és nem mondhatnám hogy sok köze van az erőszakhoz."

    http://youtube.com/watch?v=icaseQQO-hs

    "A vallásoknál megtalálható egy út,"
    "A másik út a szabályok betartása, és álltalános szeretet."

    Egyrészt, ha betartanák már elpusztult volna a világ (mert abszolút nem a szeretetre tanít), a másik hogy még ha jó is lenne, morális viselkedésre tanítana meg minden, akkor sem lenne megfelelő, mert jó pár évszázada ugyanazokat tanítja, nem biztos hogy a modern korra alkalmazható.

    "Sok jót is hozott(Pl sör:D): meditációs gyakorlatok, masszázsok, akupresszúra, akupunktúra, stb."

    A sörön kívül mindegyik ocsmányság.
  • sathinel #36
    Pont az erkölcsi útmutatás lenne a dolga a vallásoknak. Ez által vállhatsz emberré. Az ösztönvilág az ellentéte.
  • sathinel #35
    Nem ellenkezik a vallás normális esetben a tudományokkal! Az hogy a lelked hogy felődik, és te hogy fejlődsz lelkileg, és mi van körülötted a fizikai világban, az miért ne lehetne egymás melett? A vallások is arról szólnak, hogy folyamatos fejlődés van. Az úton járni nem lehet egyhelyben:D A fejlődés közben pedig sok törvényszerűségre derül fény, illetve ezek más formában is működhetnek a továbbiakban. A fejlődés ellen csak az van, aki más úton nem tud szetettel segíteni, és lelki támaszt, segítséget nyújtani a társainak. Ezek szabályozni akarnak(((
  • sathinel #34
    Egyébként az okultizmus ahogy ma nevezik, is a vallásokból ered. Pl nézd meg a kártyát amiből jósolni szoktak, és nézd meg a Héber életfából a kabbala alapjaiból merítkezik. Számmisztika, asztrológia, stb mind idetartozik.
  • sathinel #33
    A vallás is olyan dolog ami mögé rejtőzve elkövethettek és követnek hibákat. De a vallások lényege a szeretet. És gondolkozni sem árt. Egyébként hogy értenéd meg pl a szúfi misztériumokat, Buddhista tanokat, stb? Sok jót is hozott(Pl sör:D): meditációs gyakorlatok, masszázsok, akupresszúra, akupunktúra, stb. Tudományok, amikben nem láttak a hitre veszélyt, stb. Az hogy manapság páran még ott tartanak ahol a keresztények voltak a középkorban arról csak maguk tehetnek nem a vallás. Tudományokban hiszek, és érdekelnek a vallások, misztériumok, stb is. Elég sok vallásról tanultam, és nem mondhatnám hogy sok köze van az erőszakhoz. A vallásoknál megtalálható egy út, ahol magad, tanulás, és fejlődés útján megvilágosodhatsz, menybejuthatsz, megtalálhatod a szúfik gyémántját, stb. A másik út a szabályok betartása, és álltalános szeretet. A másik úton is van szeretet, de ott nem azért mert betartod a szabályokat, hanem mert ha tanulsz és fejlődsz, akkor értelmetlen bárkit is bántani. Ha vallásról van szó érdemes olvasgatni nem csak amit hallunk.