Gyurkity Péter

Négyrétegű DVD a HD-formátumok ellen

Ha eddig még nem vesztünk volna el az optikai formátumok jelzésrengetegében, itt egy újabb versenyző, amely a hagyományos DVD-technológiára és négy rétegre épít. 20 GB-os kapacitásával a HD-formátumok ellen indul.

A brit New Medium Enterprises (NME) bejelentette Versatile Multilayer Disc (VMD) névre keresztelt megoldását, amely a hagyományos vöröslézeres DVD-technológiára épül, a versenyben pedig a kapacitás növelésével igyekszik talpon maradni. Az első állomás a 20 GB-os, négyrétegű korongok megjelenése, a tervek azonban ennél jóval bonyolultabb, még nagyobb kapacitású változatokról szólnak.

A cég által csak 2p technológiaként említett megoldást már 2004-ben levédték, a kialakítást, a felépítést és a gyártási procedúrát is beleértve. A különböző rétegek közötti esetleges zavarást egy vékony anyag közbeiktatásával érték el, amely kellő távolságban tartja egymástól az egyes adathordozó rétegeket, megakadályozva a "szivárgást". Az NME lát fantáziát a fejlesztésben, annál is inkább, mivel tájékoztatásuk szerint a sorozatgyártás és az ahhoz szükséges berendezések költsége nem tér el jelentősen a hagyományos DVD esetében szükségestől.

A tervekben máris megfogalmazták a 24, 30, 40 és 48 GB-os utódok kidolgozását, amivel egyértelműen a HD-formátumokkal folytatott verseny kiélezése a céljuk. Kérdés, hogy ez mennyire sikerülhet, hiszen bár a költségek alacsonyak, a korongok lejátszásához természetesen új készülékek szükségeltetnek. A cég mindenesetre azt ígéri, hogy a vetélytársakhoz hasonlóan itt is elérhető lesz az 1920x1080i/p felbontás, 40 Mbps-os adatátviteli sebességgel, ugyanazon kodekekkel. Az biztosnak tűnik, hogy a 20 GB kapacitás a VC-1 és MPEG-4 AVC tömörítéssel elegendő lesz a teljes filmek eltárolásához. Azt is megpendítették, hogy a kék lézer használata esetén akár 200 GB-ot is elérhetnek egyetlen lemezen.

Az első lejátszók hamarosan megjelennek a boltokban. A HD VMD Media Player Duo 200, a Quattro változat 250 dollárért lesz kapható a tengerentúlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #28
    Sőt ha jól emléxem van terabytos kazi is.
  • gradU #27
    'A különböző rétegek közötti esetleges zavarást egy vékony anyag közbeiktatásával érték el, amely kellő távolságban tartja egymástól az egyes adathordozó rétegeket, megakadályozva a "szivárgást".'
    Johnny Mnenomic... szinaptikus szivárgás. :)

    Nagy a konkurenciaharc a formátumoknál. Itt sem a legjobb fog győzni, hanem a legtámogatottabb.
  • Treblakos #26
    én 60-ért veszem dvd-t :)
    igaz ridisk ,de tuti nem fogok áldozni 2 rétegűre emberi időn belül...
    esélytelen szegény 4 rétegű...
  • Wittgen #25
    nálunk is kazikra mentik a szervercuccost

    ha már 2003-4ben megvolt et a 4rétegű (huh a réteg szóra minig a budipapír ugrik be) miért nem kezdték el?
    nagyobb esély lett volna hd-dvd és blue-ray ellen
  • LADA Kalina #24
    na ja
  • Penge4 #23
    Az meg a másik. És az előállítása sem olyan drága, mint pl egy hasonló méretű pendrive-nak.
  • LADA Kalina #22
    úgy rémlik 120Gigás szalagos egység is van már, de annak van értelme, mert az 1ik legmegbízhatóbb adattároló a szalag még mindig, és a szerverekről inkább szalagra mentenek és nem dvd-re...
  • Penge4 #21
    Igen létezett. EHD-s floppy volt, de valahogy nem terjedt el. Én is csak hallottam róla. De nem kell annyira lenézni ezeket sem, mert nemrég volt már valahol, hogy csináltak 80 gigás szalagos adattárolót.
  • AgentKis #20
    Ez nem újdonság...

    Ezt a VMD-t emlékeim szerint valahogy 2003 környékén már mondogatták. Semmi sem lett belőle egészen napjainkig, tehát cirka 4 év alatt... Ha eddig nem érte meg akkor most mitől fogja? Különösen úgy, hogy már 2 nála elterjedtebb, hasonló kapacitású formátum a piacon van.
  • ssdb #19
    na de mos minek? egy HD-DVD vagy egy BD lemez többet tud...