Dojcsák Dániel

IDC: Messze még a Blue-Ray

Az IDC Hungary a mai napon "Használja a memóriáját!" címmel tartott adattárolás témában konferenciát Budapesten. A rendezvényen megjelenő unatkozó, vagy épp unatkozni vágyó informatikai vezetők azon túl, hogy megismerhették az IDC előrejelzései alapján a jövő tendenciáit, néhány vezető piaci szereplőtől tanulhattak hasznos dolgokat a szerverekről, a szalagos tárakról és újfajta merevlemezes technológiákról.

Átfogó képet a szerveroldali adattárolásról Marosvári Gábortól, az IDC vezető elemzőjétől kaphattak a jelenlevők. A tendenciák bemutatásával az elemző célja a vállalati döntéshozók eligazítása volt az egyre kuszább, komplexebb piacon a megfelelő stratégia kiválasztásának érdekében. Szerinte az alapvető probléma a piacon, hogy egyre több adatot kell menedzselni, egyre heterogénebb környezetben, ami a hardver igények mellett a menedzsment szoftverek iránti igényt is növeli. Ugyanakkor az olcsó Serial ATA lemezek a kezdeti fenntartások után teljesen elfogadott technológiává váltak a vállalati tárolási megoldások között is. A "Good-enough" lemezmeghajtók nagyon népszerűek lettek bizonyos, tipikusan nem üzletileg kritikus alkalmazásoknál. (pl. köztes, átmeneti addattárként, backup diszk)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ezek mellett a folyamatok mellett viszont a közeljövőben elég komoly változásokra lehet számítani a vállalati háttértárak esetében. Az IDC szerint egyre több katasztrófatűrő adatközpont jelenik meg a közepes cégek szintjén is, tehát a biztonságos tárolás kritikus fontosságú lesz. A megoldások között a többszintű architechtúrák terjedése várható, nőni fog a file-alapú tárolószolgáltatások szerepe, illetve egyre több szó esik majd a virtualizációról a tárolók szintjén is. Az új modellek új szereplőket is vonzhatnak a piacra, tehát új adat- és információmenedzsment szállítók jelennek majd meg.

A látható és érezhető változás rövidtávon mégis ott fog jelentkezni, hogy a soros interfész alapú lemezek eladása (SATA stb) túlszárnyalja majd a párhuzamost, sőt a laptopokban is túlnyomó többségben lesznek jelen SATA diszkek. Ugyanakkor azok, akik a szalagos adattárolást már temetni próbálják, csalódni fognak. Marosvári szerint épp ellenkezőleg, gyorsulni fog a szalag-könyvtárak terjedése, míg a nagy várományos kék-lézer technológia jóval lassabban jelenik majd meg a mindennapi használat során, mint azt a gyártók szeretnék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ugyanakkor egyre nagyobb teret hódít majd a Grid jellegű tárolók szerepe. Ezekről annyit érdemes dióhéjben tudni, hogy a felhasználó számára óriási egybefüggő kapacitásként látszó háttértárat sok apró kis sziget ad össze, ami földrajzilag, infrastruktúrában és gyártókban is különbözik majd. A 10 Gbites Ethernet szerkezetek árának esése megnyitja a kaput ezen technológiák felé, illetve elképzelhető, hogy beindul a magánfelhasználói tároló piac is.

A jóslatok és az összefoglalást követően a jelenlevők még meghallgathatták Zeisel Tamás (Cisco), Nagy Barnabás és Varsányi András (HP), Dave Gingell (EMC) és többek közt Tüdős András (T-Online) prezentációját is. Tüdős Andrással, a legnagyobb hazai internetszolgáltató informatikai vezetőjével szerkesztőségünk interjút készített a közelmúltban bekövetkezett Adatpark leállással kapcsolatban, melynek szövegét egy hamarosan megjelenő írásunkban olvashatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #18
  Sajnos most eléggé sokan támogatják a blu-rayt(bár a hddvd-t is elegen), de talán van remény, hogy így is elbukik a blu ray sonystul, az biztos hogy örülnék neki :) sokat bukott már a sony de még mindíg próbálkozik, de remélem soha nem jön be nekik.
 • lazly #17
  Nem a Blu-Ray fog nagyot dobni, hanem a HD-DVD. Nem ertem miert mindenki a Sony remek uj szabvanyat emlegeti. :D Emlekezzunk csak egy kicsit. Volt a VHS vs. Beta kazetta verseny, ahol a Betat a Sony fejlesztette. Japanon kivul nem terjedt el, itthon nem is nagyon hallotak rolla az emberek. Aztan volt a CD vs. 1,3GB CD verseny, ahol megint csak adatsuritest csinalt a Sony, de nem volt kompatibilis a rendes CD meghajtokkal. Sehol nem terjedt el. most meg, 1000 dollarert vesztegetnek egy rohadt lejatszot? :D Ugyan ugy meg fog halni ez a szavanyuk, mert van alternativa, ami lepeselonyben van, es meg olcsobb is.

  Bar ez nem tartozik szorossan a cikhez, fontos volt megemliteni, merthat mindenki mindenfele Ray-t emleget... :D

  Uf!
 • freeman07 #16
  Blu-Ray, nem Blue-Ray. LOL
 • sajoati #15
  akkor részvétem.
 • adam first #14
  Tudod mit én inkább maradok a kőkorszaknál mert az agyonhypeolt blue rayed még megbukhat és átveheti a helyét egy jobb és olcsóbb és gyorsabban kiforotabb technologia HDDVD barátom,vésd jól az eszedbe.Azt viszont mindgyájan tudjuk hogy ha HDDVD lenne dzson barátunk ps3-ba akkor most azt istenitené.
 • Sanyix #13
  Hát a dvd egyáltalán nem kőkorszak a blu rayhez képest. A cd az tényleg egy nagy technológiai lépés volt anno, de a blu ray, az semmiség. Semmi újdonság nincs benne...
 • duke #12
  "Ugyanakkor azok, akik a szalagos adattárolást már temetni próbálják, csalódni fognak. Marosvári szerint épp ellenkezőleg, gyorsulni fog a szalag-könyvtárak terjedése"
  De meg hogy,Nyolc terabájt egyetlen kazettán azert az nem semmi.
 • adam012 #11
  "A rendezvényen megjelenő unatkozó, vagy épp unatkozni vágyó"

  Ez tetszik :D(az utolsó része)
 • NEXUS6 #10
  Az ilyen bulik télleg uncsik, meg félóra netezésből többet okosodik az ember, viszont a bűfé általában király szokott lenni!!!!  A blúréj meg kitérdekel, hun van az még! (Bár lehet, hogy ebben meg tévednbek;)
 • Cat #9
  idén biztosan nem fog bejönni - gondolj bele, az első olvasó a ps3 lesz, valamikor ősszel. Mire annak értelmes ára lesz, eltelik egy év simán, és a Sony direkt magasan fogja tartani az író árát, hogy a legkisebb esélye se legyen a kalózkodásnak. Szóval nemhogy 2006, de még 2007 sem lesz a bluray éve