Berta Sándor

Közösen gyártana optikai meghajtókat a Sony és a NEC

A tervek szerint a két japán elektronikai konszern a jövőben közös néven fejlesztene ki és dobna piacra számítógépekbe építhető CD- és DVD-lejátszókat. A döntés azért is érdekes, mert egyébként a két vállalat szemben áll egymással a DVD utódformátum címért folyó versenyben.

Míg a Sony a Blu-ray formátum egyik életre hívója és fő támogatója, addig a NEC a HD-DVD tábort erősíti. Ez azonban nem gátolja meg a két óriáscéget abban, hogy a jövőben közösen fejlesszenek ki optikai meghajtókat. Az együttműködésről szóló megállapodásokat már megkötötték, a két japán konszern adott részlegeiből létrejövő új vegyes vállalat április harmadikától kezdi majd meg a munkát. Az új cég neve Sony NEC Optiarc lesz. A Sonyé lesz a tulajdonrész 55, míg a NEC-é a fennmaradó 45 százaléka.

A Sony NEC Optiarc központját az előzetesen kiszivárgott információk szerint Tokióban állítják majd fel. A 350 fejlesztőmérnök és más dolgozó főnöke az a Shinichi Yamamura lesz, aki jelenleg még a Sony Video Business Group alelnökeként dolgozik.

Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy mivel a Blu-ray és a HD-DVD tábor egy egy illusztris képviselőjéről van szó, a Sony NEC Optiarc később mind a két szabványt támogató optikai meghajtókat is ki fog fejleszteni és piacra fog dobni. Kérdés persze, hogy mit szólnak majd a felhasználók az új meghajtókhoz, azok elődjeiktől milyen tulajdonságokat fognak örökölni és mennyi lesz az áruk. Szintén nem mellékes, hogy az új vegyes vállalat mennyire tud majd talpon maradni és mennyire lesz képes megőrizni a két előd piaci pozícióit?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #6
    Na, akkor ide én is írok... Legelső DVD vésőm samsung volt... az volt durván 2 hónapig... aztán két hónap után nem látta a gép... de méga bios se... Egyszerűen meghallt. De amíg megvolt, addig jól tette a dolgát. Erre volt egy csere, ugyanilyen samsung. Az meg 2 hét után csak 86%ig volt hajlandó megírni a lemezeket... Szintén kuka. Azután volt egy LG. Az is profin működött, de 1 hónap után már csak olvasni tudott, írni nem... Most van egy NEC íróm, lassan 1 éve üzemel, mint a kisangyalka... :D

    Amúgy fent említett meghajtókon mind próbáltam firmwire-t frissíteni, de semmit nem hatott... Amúgymeg a cikkhez:

    Sony dvd írót én még nem is láttam személy szerint, de mivel sulinet akcióban vettem a gépet, sony cd írót adtak hozzá "ajándékba". Nekem ez a sony CD íróm másfél év után bemondta az unalmast. Viszont unokatesómnak ugyanilyen Sonny cd írója van, és kb 3 éve tökéletesen ír.
  • Giorgiooo #5
    samsung dvd irom van masfel eve, semmi bajom vele, pedig naponta irok vele.
  • Hedgehunter #4
    Sony dru 510 van nekem is 2 eve semmi gond vele....... 2-2
  • arty #3
    akár hogy nézzük, egy dvd iro home cucc ... otthonra pedig ált. 3 tipus kerül szinte mindenkinek: LG, PIO, NEC ...

    ha jól tudom le is álltak a saját gyártásu dvd irokkal egy időre

    haveromnak volt a pio104/105 idejében sony iroja és csak szivott vele ... fw frissités alig jött, igy sok (olcsobb!) lemezt elrontot, amit a pio nem ...
  • cloud.strife #2
    Furcsa, a mini otthoni studiomban egy Sony DRU-510-es van, 10X annyi lemezt írok vele mint egy otthoni felhasználó mégsincs semmi baja. Kollégámnak meg a 3. LG-je sz@rik be.

    "a sony ODD-ket viszont a kutya sem jegyzi "
    Jah, csak Mo-n. LOL
  • arty #1
    jajnee... SONY :(

    mindkét dvd íróm NEC(2500/4550), nagyon meg vagyok velük elégedve ... a sony ODD-ket viszont a kutya sem jegyzi, support 0 volt rájuk, stb ... :(