Gyurkity Péter

Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC

A NEC új chippel könnyítené meg a döntésképtelen vásárlók dolgát, amely mindkét formátum lejátszását támogatja. A DVD-lemezeknél eközben egyre nagyobb problémát jelent a sebesség meghamisítása.

A japán gyártó kedden jelezte, hogy megkezdte a Blu-ray és HD DVD szabványt egyaránt támogató chipek leszállítását. A fejlesztéstől a jövőben megjelenő hibrid lejátszók előállítási költségeinek és kereskedelmi árának csökkenését várják, ebben segíthet, hogy a fejlesztés mindössze 84 dollárba kerül, ugyanannyiba, mint a korábbi, egyetlen formátumot kezelő chipek. A tervek szerint havonta mintegy 300 ezer darabot értékesítenek, igaz, ezt a számot legkorábban áprilisra érhetik el.

Hibrid lejátszókból, pontosabban az ezzel kapcsolatos bejelentősekből eddig sem volt hiány, a gyakorlati megvalósításokra azonban még mindig várnunk kell. Elsőnek a Samsung állt elő a tervekkel, őket követte több kisebb-nagyobb vállalat, amelyek kivétel nélkül a két különálló tábor egyesítése kapcsán várható potenciális profitra pályáztak. A rózsaszín elképzelések után következett a kiábrándulás: az LG dobta saját terveit, a többiek pedig késlekedésről számoltak be. A Samsung kitart elképzelése mellett és az év vége előtt szeretné piacra dobni megoldását. Eközben már javában dolgoznak a hibrid lemezeken is, igaz, először nem ártana belekóstolnunk az eredeti szabványokba.

A korosodó DVD esetében viszont a hamisítás jelent egyre nagyobb gondokat. Itt kivételesen nem a házilag gyártott utánzatokról van szó, hanem a gyártó cégek mesterkedéseiről, amelyek nagyvonalúan a valósnál nagyobb sebességet tüntetnek fel korongjaikon. A DigiTimes értesülése szerint Tajvanon több második vonalbeli vállalat 16x-os sebességet tüntet fel, miközben lemezei csak 8x, illetve 4x-es módot támogatnak. Az érintett cégek ettől remélik bevételük megugrását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SPeY #12
    Akit érdekel a téma: HDReady.hu ... ;)
  • ssdb #11
    "...Tajvanon több második vonalbeli vállalat 16x-os sebességet tüntet fel, miközben lemezei csak 8x, illetve 4x-es módot támogatnak. Az érintett cégek ettől remélik bevételük megugrását..." --> vki igazán megbüntethetné őket, én normál DVD-t akajok venni... BRRR!!!
  • dez #10
    Ja, és a magasabb szintű kódolások dekódolását, és az egyéb műveleteket más chipek csinálják.
  • dez #9
    Csak sajnos a 16x-os írásra optimizált lemezek nem mindig szeretik az alacsony sebességű írást. Már előfordult velem párszor, hogy a 16x-os írás jobb lett, mint a 4x-es. (Pit-szintű visszaellenőrzéssel.) Valami olyasmi az oka, hogy a 16x-osnak érzékenyebb, illetve vékonyabb az adatrétege, a 4x-es írás során "túlégnek". Ugyancsak érzékenyebbek a környezeti fényre is, főleg a napfényre, illetve a vékonyabb réteg hamarabb elbomlik, tönremegy. Ergo jobb lett volna megállni a 8x-os sebességen. (A nagyobb sebességfokozatokat amúgy is csak a külső részen használják, így nem fele idő a 16x-os megítása a 8x-oshoz képest, csak 1/4-1/3 résszel rövidebb.)
  • dez #8
    Központi agy? Én inkább úgy vettem ki, ez a low-level kódolást (hibajavító kód, ilyesmi) dekódolja. A magasabb szintű kódolások mindkettőnél egyformák (mpeg2, vc-1, avc, illetve az audio codecek). (Ezek profiljaiban lehet eltérés, de az már harmadlagos dolog.)
  • Szefmester #7
    dettó.. esetleg bekapcsolom az automatikus sebességet ..
  • Sanyix #6
    Én nem írok nagy sebességgel dvd-t, max 8x-on, mert nincs értelme, és nem is keresek gyorsabban írható lemezeket, sőt még 2x-esen írható dvdrw-től sem fakadok sírva :) akinek gondot okoz az a pár másodperccel rövidebb írás, de az így megírt lemez minősége nem, az így járt :)
  • Dzson #5
    DVD-t sosem írok, csak 4x. CD-t maximum 32x. 1 hónap múlva is akarok róluk adatot olvasni...
  • arty #4
    dez: még nagyon az elején vagyunk ... egy kéccázezres cuccba nem olyan drága a 84 dolláros központi agy :)
  • vax #3
    Ja. ja. Ezért van mostanában, hogy sokan "lesnek" és nem tudják az írt adataikat visszaolvasni a diszkekről. :(