Berta Sándor

Sony - nem kelendők az UMD filmek

A japán elektronikai konszern korábban azt tervezte, hogy a PlayStation Portable, vagyis a hordozható PlayStation konzolokhoz is elérhetők lesznek az UMD lemezeken tárolt filmek.

Bár számtalan ilyen alkotás mára hozzáférhetővé vált, az új formátum nem igazán lopta be magát az emberek szívébe. A vártnál kisebb kereslet az UMD diszkeken kiadott filmek iránt arra kényszerítette a hollywoodi filmstúdiókat, hogy erőteljesen lecsökkentsék a kínálatot. Az UMD korongokon kínált alkotások közül ugyanis a legkeresettebbeknek a vígjátékok számítanak. Ezeket a filmeket többnyire a fiatal férfiak vásárolják meg.

Akciófilmekkel, kalandfilmekkel és más típusú művekkel azonban félő, hogy a kedvezőtlen tapasztalatok miatt már nem fognak találkozni a felhasználók az UMD lemezeken kiadott alkotások között. A legnépszerűbb UMD-s filmekből nagyjából 100 ezret adnak el, míg az átlagos produkciókat tekintve az eladási számok 40 és 50 000 között mozognak. Ez azonban jóval kisebb mennyiség a vártnál. Ezzel indokolható, hogy a Paramount Pictures már be is jelentette, hogy márciusban egyetlen új műsoros kiadvány sem fog megjelenni az UMD adathordozókon. A Warner Home Video pedig jelentősen csökkenti az új megjelenések számát.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a DVD még mindig a legnépszerűbb adathordozónak számít és az UMD így nehezen tud betörni a piacra. Amennyiben ugyanis a felhasználónak választania kell a két szabvány között, biztosan a DVD-re voksol. Gondot okoz az is, hogy az UMD filmeket nem lehet megtekinteni televízión. Korábban mind a Sony Computer Entertainment, mind a Sony Pictures Home Entertainment kategorikusan elzárkózott egy TV-adapter piacra dobása elől, mostanra azonban már nem is tartja annyira elképzelhetetlennek az ötletet.

Valamit sürgősen ki kell találnia a Sony szakembereinek, ugyanis hamarosan megérkeznek az első Blu-ray és HD-DVD készülékek és ezután még nehezebb dolga lesz az UMD-nek. Amennyiben a japán cég nem csipkedi magát, az UMD nagyon hamar elfeledett szabvánnyá válhat. Ismerve a fejlesztésbe fektetett kiadásokat, ekkora luxust nem engedhet meg magának a nehéz anyagi helyzetből lábadozó óriásvállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Spacsek #22
    Ki az a sony?
    :)
  • ZoliJ #21
    ugyanígy fog járni a hd-dvd/blue-ray is
  • Tetsuo #20
    mobilon élvezhető a film?? (ki az a hülye..? már bocs)
  • z5oTtu #19
    En sem vagyok igazan Sony párti. De mivel hogy minden nap sokat utazom, karacsonykor ugy dontottem, hogy veszek egy PSP-t 1Gbyte-os kartyaval. Ugyerzem jo dontes volt. Nem akarom fenyezni a cuccot, de nagyon kiraly kijelzoje van. En foleg jatszok , de parszor filmet is neztem rajta. Teljessen elvezheto. UMD-s filemt nem vennek en sem:). Szerintem ha lenne UMD-iro, akkor biztos jobban menne az UMD film eladas.
  • NEXUS6 #18
    A Sony próbálkozott a MD (MiniDisc) szabvánnyal is. Azt is rendesen bebukta. Bár igazság szerint csak megelőzte a korát. Egy hordozhatóságra kihegyezett, a CD-nél kissé rosszabb minőségű, adatvesztéses tömörítésen alapuló formátummal.
    Ehhez képest ugye az MP3 oriási siker.

    A MD egyfajta reinkarnációja lehet az UMD is.
    Adjon ki egy UMD írót, attól kezdve úgy viszik a filmjeit mint a cukrot (igaz a felét csak azért, hogy mindenki másolatokat csináljon róla;))))
  • a_n_d_r_e_w #17
    Attól tartok még mindig nem néztél utána...
    Az A3D szabány kifejezetten jó volt, messze jobb mint a konkurens EAX. Viszont a Creative visszaélve piaci pozíciójával perek sokaságát akasztotta az Aureal nyakába, amiket persze sorra elveszített, de ez nem számított, mert addig is lebénította vele az Aurealt. mikor ennek vége lett, szépen felvásárolta.
  • asysoft #16
    Zene még OK, de film... Egyrészt tartanod kell a gépet, másrészt össze-vissza rezeg (ahogy írtad), minden külső zaj behallatszik... Szerintem így lehetetlen egy filmet élvezni. (Nekem PDA-m van, azon is lehet filmezni. Csak nem szoktam.)
  • BlackVoid #15
    Remelem igy jar blue-ray meg a HD is a szemet masolasvedelmevel egyutt...

    Ez mar eleve elfeledett szabvany amugy is, beke poraira.
  • MacrosTheBlack #14
    Neked kéne. Addig erőltette a pénzes A3D szabványt, amíg mindenki az ingyenes EAX-et választotta, az Aureal meg jól csődbe ment.
  • kisgabo #13
    " Egyébként Én meg úgy vagyok vele, hogy van nő, van buli, van sport, és van autó... kinek kell ide PSP???:D:D "

    ez mennyire igaz !!!

    egyébként valóban vicc amit a sony mível ( pixelhiba garija is vicc ) inkább adok 2-3-4 ropit egy asztali dvd lemezért, mint púposkodjak egy psp előtt.