Gyurkity Péter

2012-re szorulhat kisebbségre a DVD

Egy friss tanulmány szerint az évtized végére csaknem teljesen eltűnnek a VHS-kazetták, ám a DVD csak 2012-re szorul vissza annyira, hogy átadja helyét a nagy felbontású tartalmakat támogató utódoknak.

A Kagan Research tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a most elterjedő következő generációs formátumok csak a következő évtized első felében kerülhetnek többségbe a házi videózás területén. Fokozatosan csökken majd a hagyományos DVD súlya, történelemmé válik a VHS, az internetes szolgáltatások térnyerésével pedig csökkenni fog a kölcsönzés jelentősége és az ebből származó bevételek.

Számításaik szerint az idei évben a Blu-ray és a HD DVD az összes eladások 13,6 százalékát adja majd, ez az arány 2012-re 53,7 százalékra, 2015-re pedig 68,7 százalékra emelkedhet. "2006-ban még a 16,9 milliárd dolláros bevételek csaknem egészét a hagyományos DVD adja. 2009-re a VHS szinten teljesen eltűnik majd, a nagy felbontású utódok pedig a verseny kiterjedésével, vagy a győztes kihirdetésével már 2 milliárd feletti bevételt produkálhatnak. 2015-re a VHS történelemmé válik, a Blu-ray és a HD DVD pedig átveszi a vezetést" - magyarázta az előrejelzést Wade Holden, a cég elemzője.


A bevételek mindenesetre lassabb ütemben fognak növekedni mint eddig. Ez többek között a kölcsönzések várható visszaesésével magyarázható, mivel az internetes szolgáltatások (főleg a video-on-demand) terjedésével ez részben értelmét veszti majd. Az online bevételek természetesen növekedni fognak, ezek már tavaly elérték a 17 százalékot, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény.

A következő generációs formátumokhoz, valamint a tegnapi NEC-bejelentéshez kapcsolódik az a tajvani értesülés, miszerint a szigetország gyártói várhatóan nem fognak hibrid meghajtók készítésébe. Miközben ugyanis NEC a költségek 20-30 százalékos csökkenésére hivatkozik, a tajvani cégek az egyéb faktorok fontosságára hívják fel a figyelmet, és biztosra vélik, hogy a költségek szinten maradnak - vagyis nem éri meg a mindkét formátumot támogató lejátszók piacra dobásával foglalkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #20
    Miért a necnek köze van a sonyhoz?
  • Inquisitor #19
    "Miközben ugyanis NEC a költségek 20-30 százalékos csökkenésére hivatkozik, a tajvani cégek az egyéb faktorok fontosságára hívják fel a figyelmet, és biztosra vélik, hogy a költségek szinten maradnak - vagyis nem éri meg a mindkét formátumot támogató lejátszók piacra dobásával foglalkozni."

    Ezt a riszát elnyomták anno a DVD-R/DVD+R/DVD-Ram témában, aztán még is ... :)
  • Inquisitor #18
    "Kapcsolódó cikkek: Hibrid Blu-ray / HD DVD chipet készített a NEC"
    Hehehe, nem hülye ez a Sony. Ha még se jönne be a BluRay, akkor a konkurenciából fognak meggazdagodni ...
    (Sony NEC Optiarc Inc. rulez!)
  • Neurotoxin #17
    Pfúú. Mióta ilyen csúnya az SG?(design)
    Ez tetszik nektek?
  • neoG #16
    de volt sok sámán meg garázsló (vagymi) .István a király meg pláne, oszt azoknak még a segge is villámot szórt, azt meg gyerekjáték volt átalakítani
  • Szefmester #15
    1010előtt az életben nem jelent meg olyasmi.. még az áramot sem ismerték vazz.. :P
  • L3zl13 #14
    Nem tom. Szvsz lehet, hogy még 1010 előtt jön ki olyan adattároló formátum, ami nagyságrenddel veri a kéklézeres trutyikat. Utánna meg lehet, hogy nem is növekszik tovább a HD-DVD és a BR elterjedtsége.
  • Sanyix #13
    A cd-nél is volt ilyen előrejelzés :\ azthiszem csak 1 évtizeddel később következett be mint amire jósolták :D
  • quack #12
    fantasztikusak ezek az előrejelzések, hol lehet ilyen állást vállalni? aztán majd 2015ben lebasznak hogy hé nem is 68.7% a HD filmek aránya?
  • Dzson #11
    1: a plazmát éri meg a legkevésbé venni, és ettől ugyan nem ég be a széle... a beégést teljesen más okozza.
    2: ne is vegyél, nézd 58cm-s csíkban a dvd filmeket a 71cm-s képcsöves (ebből látható 66-68cm) tévéden.