SG.hu

Elkészült az Open XML konverter

A felhasználóknak nyújt segítséget és szélesebb választási lehetőséget a nyílt forráskódú Open XML konverter.

Az OpenDocument formátum (ODF) és az Open XML dokumentum formátumok közötti konvertert kidolgozó nyílt forráskódú projekt fejlesztői bejelentették a technológia 1.0-ás kiadásának elkészültét. A bárki számára ingyenesen hozzáférhető Open XML konverter lehetővé teszi a dokumentumok egyik formátumból másikba történő átalakítását. Például a Microsoft Office Wordhöz csatlakoztatva a konverter felkínálja a felhasználónak azt a lehetőséget, hogy ODF-ben nyisson meg és mentsen el dokumentumokat, az alapbeállítás szerinti Open XML formátum helyett.

A konvertert más, alapértelmezés szerint ODF-et használó szövegszerkesztő programokhoz is csatlakoztatni lehet, így az adott program felajánlja a dokumentumok Open XML-ben való megnyitását és mentését. A Microsoft már 2006 júliusában bejelentette, hogy támogatja az Open XML és az ODF formátumok közötti átjárást lehetővé tevő nyílt forráskódú projektet, hogy megteremtse a különböző rendszerek együttműködésének alapját. Ez a projekt a kezdetektől fogva a legaktívabbak közé tartozik a SourceForge.net-en, és több mint 50.000-szer töltötték már le.

A most bejelentett technológia, az Open XML Ecma által történt szabványosítása, valamint a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization for Standardization - ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (International Electrotechnical Commission - IEC) előtt lévő Open XML szabványosítási kérelem lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak választási lehetőségük legyen és hogy ezen fontos technológiákban lehetőség nyíljon az innovációra.

"Hiszünk benne, hogy már a fejlesztési fázistól lehet biztosítani az interoperabilitást. Ebben az esetben partnerekkel és a nyílt forráskódot támogató közösség segítségével értük el ezt a célt" - nyilatkozta Tom Robertson, a Microsoft interoperabilitásért és szabványokért felelős vezérigazgatója. "A konverter projektet úgy építettük fel, hogy független legyen a konkrét alkalmazásoktól, és mind a Microsoft, mind versenytársaink számára igen hasznosnak bizonyult, hiszen ezzel a felhasználók érdekében megoldottunk egy jelentős interoperabilitási problémát."

A konvertáló 1.0-s kiadása támogatja a jelenlegi iparági szabványként ismert Open XML és ODF dokumentum formátumokat. A terméket tesztelték a 2007-es Microsoft Office rendszeren, az Office 2003-on és az Office XP-n is, és többek között holland, német, francia és lengyel nyelvre lokalizálták már. Ezen felül a Novell bejelentette, hogy a konverter alapként beépül a következő OpenOffice verziójába.

"A konverter projekt az a típusú támogatás, amelyet a felhasználók megérdemelnek és elvárnak" - mondta Michele Balbi, az olasz Teorema Engineering Group IT rendszereket integráló cég elnöke. "Különösen jó látni, hogy a felek extra lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a konvertáló eszközök megfelelően működjenek az Európai Unióban naponta végbemenő dokumentum-feldolgozó folyamatok során. Ez lehetővé teszi, hogy a hozzánk hasonló vállalatok könnyebben integráljanak megoldásokat nemzetközi vevőik interoperabilitási igényeinek megfelelően."

A konverter projekt második része februárban kezdődik. Ennek során valósul meg a táblázatkezelők (pl. Microsoft Office Excel) és a prezentációs szoftverek (pl. Microsoft Office PowerPoint) területére kifejlesztett konverterek fejlesztése. A felhasználók a korai technológiai verziókat 2007. májusától tudják majd a SourceForge.net-en figyelemmel követni, a végső verziók pedig előreláthatólag 2007 novemberétől lesznek a felhasználók számára hozzáférhetőek. A projekt továbbra is nyílt forráskódú, a SourceForge.net-en érhető el (http://sourceforge.net/projects/odf-converter), és mindenki számára szabadon hozzáférhető, felhasználható és továbbfejleszthető.

"Nagyon izgalmas a Microsofttal egy interoperabilitást támogató projekten együtt dolgozni" - nyilatkozta Frederic Bon, a CleverAge vezérigazgatója. "A cég magasra helyezte a mércét, és elkötelezett a projekt és annak hosszú távú céljai mellett. A jövőben is segíteni fogjuk a felhasználókat, hogy alkalmazásaikban élhessenek az Open XML szabványok adta lehetőségekkel."

"Az Open XML konverter lehetővé teszi a globális Microsoft Word felhasználói közösség számára, akár otthon, cégeknél, szervezeteknél vagy kormányzati szerveknél, hogy rugalmas módon dolgozhassanak a mai szabványos dokumentum formátumokkal" - mondta Peter Auler, a Dialogika főigazgatója. "A konverter egy könnyen telepíthető kiegészítő szoftver elem, ezért tökéletesen illeszkedik bármely standard Microsoft munkakörnyezetbe, ezáltal bővíti a szervezetek lehetőségeinek körét szolgáltatásaik és publikációik hozzáférhetővé tételére az egyre növekvő globális közösség számára."

A felhasználók választása és az Open XML szabványosítása

A konverter projekt mellett a Microsoft az Open XML forma szabványosításán keresztül is ösztönzi a fejlesztői közösségek bevonását, az IT ökoszisztéma fejlesztését, valamint a felhasználói szabad választást. 2006. december 8-án az Ecma International megszavazta az Ecma 376 jóváhagyását, ezáltal az Open XML ipari szabvány lett. A formátum specifikációt az Ecma International a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet számára átvételre javasolta az ISO/IEC JTC 1 gyorsított eljárás keretében.

Az Open XML szabványosításának és a konverter megalkotásának előnyei széles körben elismertek. A felhasználók azt a formátumot használhatják, amely leginkább megfelel igényeiknek, a konverter pedig lehetővé teszi az adatok egyik formátumból a másikba történő átalakítását. Az XML-alapú formátumok előnyeit sokan felismerik, ez pedig innovációra készteti a gyártókat ezen a fontos területen.

Az Open XML konverter csak egy a Microsoft által kezdett számos interoperabilitási projekt közül. A Microsoft továbbra is együtt dolgozik az iparág többi szereplőjével, hogy olyan termékek készülhessenek, amelyeket az interoperabilitási követelmények figyelembevételével terveznek. Különböző módokon biztosít hozzáférést technológiáihoz, például az AOL LLC-vel és a Yahoo!-val való technológiai együttműködés, amely a közvetlen üzenetküldők közti interoperabilitáshoz járul hozzá; az Interoperability Vendor Alliance és az Interoperability Customer Executive Council megalakítása; valamint a Novell-lel történő széles körű együttműködés a virtualizáció, a dokumentum formátumok és a szellemi tulajdon témakörében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avman #2
    sztem már az olvasás előtt is zsibbadt volt a te agyad.
  • Atomy #1
    Van egy szabvány(Open XML), amit a Microsoft nem követ mert ha az emberek azt látják hogy a dokumentumok jelentős része megnézhető és elkészíthető bármelyik office programmal, nem feltétlenül a MS Office-t fogják megvenni, helyette kitalál valami újat(ODF).
    Ezek után jönnek a hangzatos nyilatkozatok:
    "Hiszünk benne, hogy már a fejlesztési fázistól lehet biztosítani az interoperabilitást."
    Ha nem trükköznek saját formátummal alapból működne.
    "A konverter projektet úgy építettük fel, hogy független legyen a konkrét alkalmazásoktól, és mind a Microsoft, mind versenytársaink számára igen hasznosnak bizonyult, hiszen ezzel a felhasználók érdekében megoldottunk egy jelentős interoperabilitási problémát."
    Először függővé teszik a dokumentumot az alkalmazástól, aztán közreműködnek a probléma megoldásában, valóban hősies lépés, és hogy mindezt a felhasználók érdekében teszik ez még hihetőbbé teszi.
    "... a Microsoft ... ösztönzi ... a felhasználói szabad választást."
    Ettől most annyira lezsibbadt az agyam hogy nem tudok reagálni, pedig ekkorát még a mi politikusaink sem tudnak hazudni.