SG.hu

New York: Linuxot az iskolákba!

A New York állam északi részén található Rome városi iskolai körzetben Intel processzoros hardveren futó Novell Linux munkaállomásokat vezetnek be egy kísérleti program keretében.

Az új program célkitűzései szerint minden diák iskolapadját internet-kapcsolattal rendelkező számítógéppel szerelik fel. A bevezetés - a költségek alacsony szinten tartása mellett - jelentős mértékben növeli az iskolák számítástechnikai erőforrásait és bővíti az oktatási lehetőségeket, hiszen a Novell Linux megoldásai minden olyan funkciót biztosítanak, amire a tanulóknak szükségük lehet.

A Madison Oneida regionális információs központ által támogatott projekt keretében Rome városában és a körzetéhez tartozó iskolákban a jövőben mintegy 80 000 diák használhatja ki a program előnyeit. Ennek eredményeképpen a diákok nyílt környezetben és rendkívül alacsony áron jutnak különböző technológiai ismeretekhez és egy olyan új kutatási eszközhöz, amely nagymértékben segíti őket a tanulásban.

"Iskolai körzetünkben alacsony az egy tanulóra jutó számítógépek aránya. Éppen ezért diákjainknak nincs lehetőségük arra, hogy személyes informatikai tapasztalatokat szerezzenek, így nem tudják maximálisan kihasználni a technológia és az internet adta előnyöket" - mondta Joan Sotherden, a Mohawk regionális információs központ igazgatója. "Az Intel processzoros hardveren futó Linux rendszerek alacsony költségének, valamint a Novell által kínált felügyeleti és hatékonyságnövelő eszközöknek köszönhetően mostantól szélesebb körben tehetjük elérhetővé a technológiát. Reményeink szerint a kísérleti programot hamarosan egy teljes telepítés követi régiónk összes iskolájában" - tette hozzá Sotherden.

A Linux bevezetését célzó kezdeményezés a Mohawk regionális információs központ és a Rome városi iskolai körzet közötti együttműködés eredményeképpen jött létre. A Mohawk a New York állam iskolai körzeteit kiszolgáló 12 regionális központ egyike. Összesen 54 iskolai körzetet és négy BOCES (Board of Cooperative Educations Services) igazgatóságot szolgál ki, ezek a Herkimer-Hamilton-Fulton-Otsego, a Jefferson-Lewis, a Madison-Oneida és a Oneida-Herkimer-Madison. A központ új programja segítségével az iskolák számára elérhetővé válnak a modern technológiához kapcsolódó szolgáltatások, képzések, kutatások, emellett támogatást kapnak a tanárok, a diákok és a rendszergazdák egyaránt. A kísérleti projekt helyszíne Rome város iskolai körzete.

"A tudomány rohamos fejlődésével a hagyományos tankönyvek nehezen tudnak lépést tartani, ezért az információk elektronikus elérhetőségének biztosításában látjuk a jövőt" - mondta Tom Gallagher, Rome város iskolai körzetének vezetője. "Diákjaink - akik közül sokan otthon sem rendelkeznek internet hozzáféréssel - ezzel a kezdeményezéssel új csatornán keresztül juthatnak információkhoz. Véleményünk szerint, ha a gyermekek számára elérhetővé tesszük a technológiát, és beépítjük tanulási folyamataikba, egy olyan kulcsfontosságú eszközt adunk a kezükbe, amely megalapozza sikeres életpályájukat" - tette hozzá Gallagher.

A kísérleti program részeként az iskola minden diákja Intel processzoros, hordozható számítógépet kap, amelyek mindegyikén a Novell Linux asztali munkaállomás-rendszere fut. A rendszer tartalmaz egy OpenOffice 2.0 csomagot, melyben szövegszerkesztő, bemutatókészítő és táblázatkezelő alkalmazás található. Az iskola a Novell Open Enterprise Server használatával végzi a fájl- és nyomtatómegosztást, és a Novell ZENworks Linux Management segítségével felügyeli a környezetet.

A kísérleti programban részt vevő tanárok a Novell egyik helyi oktatópartnere, az InTech Solutions által biztosított képzésen sajátítják el a munkaállomások használatát, így a diákok számára is gyorsabbá válik az új technológiára való átállás. A program népszerűsítésében és megvalósításában a Novell partnerhálózatának egyik vállalata, a Synergy Global Solutions, a Mohawk regionális információs központ egyik helyi partnere is aktív szerepet vállalt.

"A Novell Linux asztali rendszerei optimális megoldást jelentenek a tartós költségvetési korlátokkal küzdő iskolák számára" - mondta Susan Heystee, a Novell Americas elnöke. "A Novell Linux asztali rendszerein minden szükséges eszköz megtalálható a diákok számára, az informatikai személyzet pedig szilárd, biztonságos és könnyen felügyelhető platformhoz jut. Mivel mindez más munkaállomások árának töredékébe kerül, nem meglepő, hogy egyre nagyobb az oktatási szektor érdeklődése a Linux asztali megoldások iránt" - tette hozzá Heystee. A New York államban indított kezdeményezéssel párhuzamosan egy hasonló program indult Indiana államban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ttt ttt #4
  A Novell ZENworks mellé te nem teszel fel otthon wint, úgy hogy aztán be tudj menni otthonról az iskolai hálóba, az tuti. Ugye meg, ha észreveszik, hogy próbálkoztál lesz enyje-bejnye, egyébként meg autómatikusan megy vissza image-d amint rákapcsolódsz a ZEN-re. Tehát értelme semmi, mármint otthon naponta wint telepíteni.

  A lényeg, hogy szerver oldali szinten olcsóbb lehet a Novell Linux, bár ez meg lehet csak szerződés kötés kérdése. Viszont hosszútávon jó befektetés, hogy alternatív rendszereket legalább megismer már kisdiák korában az ember és később, ha ugyan úgy szegény marad, legalább érteni fog a pc-hez. Nem lesz felnőtt korában ebből hátránya, miel elsősorban itt ez lehet a cél. Később, ha lesz az egyénnek pénze meg azt használ amit akar és nem lesz "rákényszerítve" a drágább vagy éppen illegális szoftver használatra.
  Mikor kikerülsz az életbe, már komoly pénz pl. az MS szoftver, de a linuxot továbbra is ingyen használhatod, még üzleti célokra is. Aki pedig majd akkor kíván megvenni egy Enteprise Servert valószínűleg tudja mire költi a pénzét, mivel az nem egy otthoni játékszer.
 • szombi #3
  És vajon mért tesznek fel XP-t?
  Talán olyan lámák, hogy nem tudják használni a Linuxot, (főként játékra),
  vagy tényleg használhatatlan a Linux a ,,hasznosabb'' célokra?
 • BlueGold #2
  Ugy tudom ezek "Novell Open Enterprise Server használatával végzi a fájl- és nyomtatómegosztást, és a Novell ZENworks Linux Management segítségével felügyeli a környezetet." NEM ingyenes software-ek. A Novel a linux réven jut egy kis zsebpénzhez + még ő a f*sza gyerek. Oktatási célra az M$ software-ket is akciósan adják. Szerintem a "skacok" kissé összéb huzzák a wincsin Linuxot és már tolják is fel rá az "illegális" Win. XP-t. :-)
 • Ratty #1
  a kezdeményezés teljesen jó, majd sok-sok-sok év múlva talán nálunk is lesz ilyen :)

  bár én edubuntut raktam volna :P