Napi Online

Adóbevallás Linuxon?

Internetes fórumokon gyakran kritizálják az APEH adóbevallásokhoz használt űrlapkitöltő rendszerét, az ABEV néven elhíresült szoftvert.

Bár a fejlesztő, a 100 százalékban az APEH tulajdonában lévő Pillér Kft. az évek óta folyamatosan fejlesztett szoftver sok gyermekbetegségét megoldotta, ennek ellenére képtelen volt a Windowson kívül más platformon működésre bírni. Jogos ugyanis a felhasználók azon igénye, hogy a Microsoft operációs rendszerén kívül más rendszeren is használhassák a szoftvert. Információink szerint a problémát egyelőre két nekifutásra sem sikerült megoldani.

Az első kísérlet tesztelése döcögősen indult. Futó Iván, az APEH akkori informatikai elnökhelyettese, aki úgy tudta, hogy a program kész, arra kért linuxos szakértőket, minél teljesebb körben teszteljék az új szoftvert. A fejlesztő cég azonban nem tudta kiadni a programot, mert az nem volt még tesztelésre kiadható állapotban. A projekt bukásának a hup.hu fóruma szerint több oka is volt. Nem sikerült elfogadhatóan megoldani a kétdimenziós (2D) vonalkódokat generáló programrészt, ráadásul az alkalmazás 2D kódjához egy zárt könyvtárat vásároltak - ami a felhasználás utáni jogdíjak miatt lehet problémás.

Bennfentes fórumozók szerint további jogi problémát okozott, hogy az APEH által követelményként támasztott Arial betűtípus - ami egyébként teljesen logikus, ha csak a Windows platformon való működés a cél - a Microsoft tulajdona (ezért is tartalmazza az összes Windows), más betűtípus használata esetén azonban a program által előállított dokumentum szétesik.

A második kísérlet egy platformfüggetlen, Java alapú verzió kifejlesztése volt. Ez a változat egyelőre azért tűnik zsákutcának, mert a leggyorsabb számítógépekkel is csak szánalmasan lassan használható. November közepén aztán a linuxos Wine szoftver fejlesztői bejelentették a 0.9.25-ös verzió megjelenését. A számos hibajavítás és újdonság mellett ez a verzió már képes futtatni a Windowsra készült ABEV programot - igaz, az "Arial-problémára" ez sem kínál jogtiszta megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabest #11
  aki linuxot használ nem fizet semmiért, minek adózzon?
 • jzombi #10
  Nekem működik Linux alatt is...
 • asysoft #9
  Csomó ingyenes (akár netes) vonalkódgeneráló van, nem hiszem, hogy pont az a fizetős komponens akadályozná meg a program átírását (és még ha igaz is, nem értem: attól, hogy Linux alatt fut, nem kell, hogy OSS legyen). Mindenesetre örülök, hogy megoldódni látszik a probléma, noha ez nem az ABEV fejlesztőinek érdeme...
 • ssdb #8
  Bénák, bénák, bénék.... 2 év eredmény nélkül.. kééééész!
 • JeD #7
  Persze, ha az a M$ JRE-jét használja. De könyörgöm, az 1.1.8-as, amikor a most aktuális verzió az 1.6-os (lesz pár héten belül)! Nem is beszélve, hogy az egy, a M$-től megszokott módon minden mással inkompatibilissá tett szutyok, amit csakis az olyan inkompetens barmok használtak, akik egy kormányzati rendszert is ActiveX-re építenek.

  Egyébként a Sun jól szétperelte őket, úgyhogy már hivatalosan nem is támogatják, hál' istennek...
 • GulaSoft #6
  Hát azért az a JAVA sem egy biztos megoldás. Láttunk mi már itt olyan JAVA kódot, hogy csak és kizárólag winfos ie6 és felett ment!!
 • JeD #5
  Egyébként erre még egy példa a BKV oldala. A főoldalon betöltődik egy java applet (minek is?). Ennek ellenére az utvonal.bkv.hu, vagyis a térkép, az activeX-es, és csak Windows-on használható. Zseniális.
 • JeD #4
  Az is vicces, hogy "A fejlesztő cég azonban nem tudta kiadni a programot, mert az nem volt még tesztelésre kiadható állapotban". Mennyi idő alatt is? Ezek után nem meglepő, hogy Java-ban nem tudják normálisan megírni, szerintem sosem láttak VB-n kívül mást...

  Ezt az egész mizériát a legegyszerűbb lenne Java webstart-on keresztül csinálni, automatikus frissités eleve megoldva, linuxon sincs gond vele, stb. Na de azoktól, akiknek egy font lecserélése ekkora probléma, mit is vár az ember?!

  Nem is beszélve arról, hogy vannak ingyenes fontok is, ha meg azt akarják, hogy a végeredmény Arial-os legyen, akkor ők miért nem tudnak lefuttatni valami transzformációt, és kész? Eh, miért is idegeskedem, végül is csak a szokásos inkompetencia.
 • shusaku #3
  Basszus, két éve megy már ez a sztori, hihehetlen. Le se sz...ják az egészet. Vonalkód generálás.... marha bonyolult lehet saját kútfőből megírni két év alatt. Gyenge kifogás.
 • GulaSoft #2
  Kirúgni az összes kontárt! APEH! Állami PEnznyelő Hivatal!