Gyurkity Péter

NASA - Google: jön a virtuális Mars

Az együttműködés eredményeként virtuális sétákat és repüléseket tehetünk a Hold és a Mars felszínén, elérhetővé válnak a NASA legfontosabb anyagai, a kutatásoktól kezdve az időjárás-előrejelzésig.

A megállapodás a Google és az Ames Kutatóközpont között jött létre, mégpedig több nagyszabású projektre kiterjedően. A legnagyobb érdeklődést egyértelműen a Mars feltérképezése és a virtuális túrák lehetősége váltotta ki, de nem marad ki a körből a Hold sem, illetve olyan földi területek, mint az időjárás-modellezés, illetve -előrejelzés.

Első lépésként a hivatal adatainak könnyebb eléréséről gondoskodnak, természetesen a világháló segítségével. A keresőcég segítséget nyújt az adatkezelési, keresési feladatokban, hosszabb távon pedig előtérbe kerülhet a nagy felbontású, háromdimenziós térképek elkészítése a Holdról és a Marsról, amelyek a Virtual Earth szolgáltatáshoz hasonlóan elérhetővé válnak majd a felhasználók számára. Ezzel egy időben olyan földi vonatkozású projekteken is dolgoznak, amelyek időjárás modellezésével, valósidejű megjelenítésével, valamint az előrejelzéssel kapcsolatosak, nagyban építve a Google jelenleg is működő szolgáltatásaira.


A térképek megjelenésével elérhetővé válnak a beígért virtuális túrák, amelyek idővel a Nemzetközi Űrállomás és az oda tartó hajók szintén valósidejű nyomon követésével egészülnek majd ki. A Mars feltérképezésén már jó ideje dolgoznak: a két fél idén márciusban jelentette be ennek elkészültét, a hangsúly pedig a domborzatra, a fontosabb területekre, illetve ezek elnevezéseire helyeződött. A Spirit és az Opportunity felvételei alapján összeállt térkép minden eddiginél részletesebb betekintést nyújtott a vörös bolygó felszínébe.

A mostani megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A két fél további tárgyalásokat folytat az újabb közös projektek, kutatások és intézmények létrehozásának lehetőségéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rolesz #12
    Júhú Mars!Ez kell nekem!Megkeresem rajta a telkem!
  • Kornan #11
    Fekrakhatnák azokat a részeket amiket az MRO készített.
  • gforce9 #10
    Jó akkor nézegesd a barlangod falát :)
  • Cactus #9
    Szerintem meg tök poén. Valószínűleg arról is szó van, hogy több szem többet lát, nem?
  • norbre #6
    biztos jó ötlet de perpillanat én sem tudom mit lehet majd annyi ideig nézegetni a google mars-ban mint a google earth-ben... sztem hamar ráunnék
  • bunny #5
    Szerintem meg ez pont egy nagyon jó ötlet, épp minap néztem meg a 12 részes sorozatot a holdrepülésekről, és tök jó lenne google earth keretében a holdat végignézni. Mars szintén, persze az egész úgy izgalmas ha elég nagy felbontásúak a képek.
    Szóval szvsz egy ez nagyon szuper ötlet!
  • AranyKéz #3
    Tök aranyos lenne ha valaki feltörné és idegen épületeket rakna fel :)
  • Mike at home #2
    ez aztán az értelmetlenség netovábbja
  • shusaku #1
    Hát vörös kősivatagot nézegetni azért nem lesz annyira szórakoztató, mint a Földet - szerintem.