Gyurkity Péter

Szabadalomkeresővel bővül a Google

A keresőcég újabb szolgáltatással bővítette palettáját, amelynek révén egyszerűbben keresgélhetünk az amerikai szabadalmak között. A lista a tervek szerint a nemzetközi kínálattal és a kérelmekkel egészül majd ki.

A Google új oldalán egyelőre az 1790 óta kiadott mintegy 7 millió szabadalom között keresgélhetünk. A cég indoklása szerint ezzel megkönnyül az érdeklődők dolga és nem utolsósorban egy érdekes szolgáltatással egészül ki a jelenlegi kínálat. A megoldást főleg programozóknak és kutatóknak ajánlják, akik így gyorsan eligazodhatnak a már meglévő szabadalmak rengetegében.

Az Egyesült Államok felelős hivatala maga is működtet ilyen keresőt, a Google szerint azonban saját megoldásuk jóval egyszerűbb és nagyobb segítséget jelent. Az alapot természetesen a Szabadalmi Hivatal adatbázisa nyújtja, ám ezt a keresőcég a saját formátumára szabja át. Némi problémát jelenthet, hogy jelenleg nincs mód a megtalált tartalom elmentésére és kinyomtatására, erre azonban az ígéretek szerint hamarosan megoldást találnak, ezzel egy időben pedig tovább bővül a szolgáltatás. Egyelőre hiányoznak ugyanis a nemzetközi szabadalmak, a 2006 közepétől megítélt amerikai társaik, illetve az elbírálásra várakozó beadványok.

A cég egyébként éppen a napokban szabadalmaztatta a keresője által kidobott találatok megjelenítésének módját, amelyet képekkel igyekeztek egyértelműbbé tenni. A Google ezzel sikeresen levédette az eredmények megjelenítését, egészen pontosan annak formázását. Ezt követően akár be is perelhetik a hasonló megjelenésű megoldásokat, elrettentve azokat, akik ilyen kereső megalkotásán, illetve üzemeltetésén törik a fejüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!