Gábor Zoltán

Lefelé nyit a Nikon - itt a D40

A Nikon furának tűnő lépést tett, hiszen az új DSLR fényképezőgépét a belépő kategóriás D50-nél még lejjebb pozícionálta, és D40-re keresztelte. A gép mellett megjelent még egy új kit-objektív illetve egy rendszervaku is.

Nikon D40

Az új DSLR tudásban - erre kevesen mertek volna fogadást kötni - még szegényebb, mint az eddig "padlónak" hitt D50. Úgy tűnik -é s tudomásom szerint ezt nem csak a Nikon gondolja így - jelentős keresletet várnak a lényegében csak alapvető funkciókkal bíró, de tükörreflexes technológiát hordozó digitális fényképezőgépek iránt. A D40-el nyilván nem kizárólag automata módban lehet exponálni, de leginkább olyan extra funkciókkal vértezték fel, melyeket az amatőrök fognak értékelni.

A gép a D50-hez hasonló 6 megapixeles CCD érzékelőt kapott, a legnagyobb képméret így 3008 x 2000 pixel. Az új masina a D50-ben és a D200-ban is használt képfeldolgozó processzort és fénymérő rendszert kapta, így a képminőséggel és a fényméréssel nem lehetnek gondok. Lényeges kurtításon az autofókusz rendszer esett át, ugyanis "csak" hárompontos rendszert használhatunk (ami az esetek többségében bőven elég).


A gépből kispórolták továbbá az autofókusz motort, így csak AF-S illetve AF-I típusú objektívek használhatók, melyeket beépített autofókuszmotorral láttak el. Az ISO érzékenységet viszont ISO200-tól már ISO3200-ig emelhetjük. A váz mérete jóval kisebb mint a D50-nél tapasztaltuk, ezen a téren a D40 a nemrég debütált Olympus E400-al veszi fel a versenyt. Méretei: 126 x 94 x 64 mm (D50: 133 x 102 x 76 mm, E400: 130 x 91 x 53 mm).

A kis státusz LCD kijelzőt is kispórolták, az expozíciós adatokat egy nagy, 2,5" képátlójú LCD kijelzőn láthatjuk, melynek felbontása 230 000 pixel. A gép sorozatban 2,5 képet képes másodpercenként rögzíteni, ami szintén kielégítő érték. A gép keresője pentatükrös elven működik, a keresőkép nagyítása pedig 0,8x, azaz egy kicsivel nagyobb képet látunk mint a D50-nél.


Az új gép természetesen rengeteg automata és előre beprogramozott témamódot és egyéb segítséget nyújt a fotózással ismerkedők részére, de a hozzáértőknek a kreatív fotómódokat sem kell nélkülözniük. Használhatjuk a Nikon új "In-camera retouching" funkcióját is, ami gépen belüli retusálást jelent. Segítségével már a gépen szerkeszthetők a képek árnyékos, világos részei, vörösszemet retusálhatunk, vághatunk, forgathatunk, a képeket színezhetjük vagy leméretezhetjük. A D40 SD illetve SDHC kártyákat fogadhat.

Az új gép (váz + kitobjektív) bevezető ára 600 dollártól indul, ami egy ilyen tudású gépnél igazán baráti árnak mondható (a D50 induló ára kitben 900 dollár volt). Véleményem szerint nagy slágertermék lehet a gépből, hiszen a hat megapixeles felbontás a felhasználók többségének bőven elegendő, és a gép szolgáltatásai ebben az árkategóriában főnyereménynek tekinthetők. Megjelenés várhatóan 2006 decemberében.


Nikkor DX 18-55mm/F3,5-5,6 ED G II objektív

A cég áttervezte az eddig kitben megvásárolható általános célú objektívjét, és a D40-hez az új 18-55mm/F3,5-5,6 ED G II objektívet csomagolják. Az objektív a Nikon SWM (Silent Wave Motor) fókuszmotorjával dolgozik, ami gyors és csendes fókuszállást ígér. A névből látható, hogy a lencsék közé egy speciális ED üveget is beépítettek, ami a színhűségért, élességért és kontraszterősségért felel. Természetesen aszférikus lencséket is tartalmaz a rendszer, amivel a torzítást minimalizálják.

Az objektív zoomátfogása háromszoros, fényereje a kategóriában átlagosnak tekinthető. A DX jelzés arra utal, hogy a szerkezet analóg masinákkal nem kompatibilis, illetve csak digitális Nikon SLR vázakon használhatjuk. Nikon D40-re csavarva 27-82,5 mm-es ekvivalens gyújtótávolságú objektívünk lesz, ami a legtöbb általános feladat megoldására kielégítő képminőséget nyújt. Az objektív szintén 2006 decemberétől lesz elérhető a kereskedésekben.


Nikon SB-400 Speedlight

Az új DSLR vázhoz egy új rendszervakut is ajánl a cég, mégpedig az SB-400 elnevezésű példányt. A szuperkompakt és ultrakönnyű vaku i-TTL kompatibilis, kulcsszáma 21.Az új vaku tipikusan a kezdő fotósoknak, partifotósoknak, családoknak lehet ideális, feje 4 állásban dönthető (horizont, 60, 75 és 90 fokban). A kamera ISO érzékenységétől függően 60 cm-től 20 méterig használható. Természetesen lassú szinkron módban és vörösszemeffektus-csökkentéssel is villanhat. Fényerejét manuálisan is állíthatjuk ha a kamerát "M" módban használjuk. Megjelenés 2006n decemberében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #18
    A régi vakuknak a talpponti feszültsége 30-300 V-ot is elérte ez tönkreteheti a gép elektronikáját. A digitálishoz készített vakuk talpponti feszültsége jóval 10V alatt van. Meg kell mérni az adott vaku talpponti feszültségét. És ha magas ne használjuk. A Soligornak van digithez készített 30 körüli kulcsszámú vakuja ami 15 ezer körül kapható.
  • Frigetrus #17
    Hy! Látom jó régen volt már itt hozzászólás, de azért megpróbálok kérdezni, hátha valaki erre jár. Nos az volna a kérdés, hogy szerintetek egy D40-en mennyire használhatóak régi vakuk?? Például nekem van egy régi filmes fényképezőkre való Amity 320-as vakum, és rátettem a Nikonra. Nos teljes mértékben működik, csak az lenne a kérdésem, hogy nem-e okozhat bajt a vaku a fényképezőnek? Mert nem akarok úgy járni a 90-ezres gépemmel hogy leégeti egy 20 évvel ezelőtt vett külső vaku. Ha valaki válszolna, azt megköszönném! Üdv.
  • maestro85 #16
    Igen! Nekem is nagyon tetszik a Fuji 6500 , de annak a minősége sincs még közel a DSLR-ekhez sajnos. De ár/érték arányban már nemrossz, mondjuk még lemegy kicsit az ára, akkor ellenék vele az eljövendő fénykorig... lásd legújabb sg cikk, "tökéletes" fényelnyelő fém, ergo "tökéletes" fényérzékelő
  • rjudit #15
    Maestro: Remélem igazad lesz. Nekem már jó ideje herótom van a megapixel őrülettől. Sokkal jobban örülnnék, ha Mp-ben visszalépés történne a képminőség előnyére! Ahogy talán a fuji is a 6500-nál csinálja.
  • Blasta #14
    Énmeg az én EOS 20D-met ajánlom, a még nem is kapható D40 helyett.
    Igaz nagyobb, meg drágább és már nem is kapni csak használtan, és még úgy is drágább a D40-nél, viszont szintén magnéziumból van és 9 fókuszponttya van, viszont van narancssárgán világító státusz lcd-je és a keresőkép csak 0,9x...
  • fade2black #13
    meg annak aki tud USAban vásárolni....

    vagy tudsz nekem helyet mutatni MOon ahol $380ért megkpaom?
  • perempe #12
    Az én Pentax DS gépem váza 380$: magnéziumból van, AF, pentaprizmás kereső (keresőkép nagyítása 0,95x), AA elemekkel is működik. A D40 helyett ajánlom, aki nem márkamániás.
  • fade2black #11
    minnél kisebb, minnél jobb kompromisszumjában.

    kárhogy nemtud iso100at.
  • maestro85 #10
    Vagy pedig rájöttek, hogy a népnek nem kell randa minőségű képet készítő, névjegykártyamérető, 8-10Mp-es "gépcsodák", hanem jó képminőség ami eladható. Szerintem nem az lesz a mérvadó, hogy minél kisebb gépet csináljanak majd a vevőknek, hanem végre minél jobb képet készítsen a kamera, és előbb utóbb, a "kompaktokba" is normális érzékelők lesznek. Régen is hordták magukka a fényképezőgépet az emberek amik nem voltak kicsik, ma is fogják, ha nem végre zajképet, hanem fényképet csinálhatnak. Nem...? szvsz
  • GregSB #9
    Nagyobb és nehezebb.. sok embernek már a D50 is túl kicsi, hát még a "batár" 400D.