Tóth Kristóf

Öt új Nikon Coolpix fényké­pe­ző­gép

A Nikon öt belépő szintű kompakt géppel bővítette Coolpix sorozatát: az L2, L3 és L4, illetve az S5 és S6 modellekkel.

Nikon Coolpix L2, L3 és L4

Mindhárom fényképezőgép 3x-os zoom optikát kapott, élességtartományuk 38-116 mm (a Coolpix L4 esetében 114 mm - az értékek 35 mm-es formátumra értendők). Makró módban az L4 objektívje 4 cm-ről, az L2 és L3 objektívje pedig 10 cm-ről tud élességet állítani. A gépek ezen kívül leginkább felbontásukban különböznek egymástól: az L2 esetében ez az érték 6 megapixel, az L3-nál 5,1, az L4-nél pedig 4 megapixel. Az L sorozat legújabb tagjai 5 centiméteres LCD-monitorral rendelkeznek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb javításhoz

A sorozat többi tagjához hasonlóan ezek a fényképezőgépek is rendelkeznek a Nikon beépített képjavító funkcióival. Például a visszajátszás módban elérhető D-Lighting funkció az alulexponált vagy túl erős ellenfényben készült képeket javítja oly módon, hogy másolatot készít róluk, és azon szükség szerint megnöveli a fényességet és részletgazdagságot, miközben a jól exponált területeket érintetlenül hagyja. Az arc-prioritásos AF-funkció pedig automatikusan észleli az emberek arcát, és megfelelően beállítja az élességet.

A mindennapi fényképezési helyzetek kezelését 15 motívumprogram - közülük 4 kompozíciós segédlettel - egyszerűsíti le. Ilyenkor a felvétel automatikusan az elképzelt felvételhez szükséges optimális beállításokkal kerül rögzítésre. A készülék AA-méretű elemekkel/akkumulátorokkal használható. Az L2 gyári adat szerint 180, az L3 200, az L4 pedig 250 felvételt tud készíteni egy készletnyi alkáli elem használatakor.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb javításhoz

Az L2 és L3 23 MB, az L4 pedig 10 MB belső memóriával rendelkezik, mely SD-memóriakártyákkal bővíthető. A fényképezőgép videofelvétel rögzítésére is képes (L4 esetén hang nélkül), három méretben: VGA (640 x 480 képpont) a televízión való megtekintéshez, 320 x 240 és 160 x 120 pixel a hosszú felvételekhez vagy internetes publikáláshoz. Várhatóan még ebben a hónapban piacra kerülnek, árukról nincs információ.



Nikon Coolpix S5 és S6

A gyártó közleménye szerint a gépek formatervezése során külön figyelmet fordítottak a tetszetős megjelenésre és a könnyű használhatóságra. A váz külső felülete különböző textúrájú részekből és különböző anyagokból áll: fényes alumíniumot, műanyag védőelemeket, rozsdamentes acélt és szilícium paneleket tartalmaz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb javításhoz

A 3x Zoom-Nikkor objektív tartománya 35-105 mm (35 mm-es formátumban), makrofelvételeket 4 cm-ről készíthetünk. Mindkét készülék 1/2,5 hüvelykes CCD-képérzékelővel rendelkezik, felbontásuk 6 megapixel. Az S5 és S6 TFT LCD monitora 6,35 illetve 7,62 centiméteres képátlójú, a felbontás 230 000 képpont - méretük miatt az optikai keresőt lehagyták.

A hatalmas méretű kijelzőt egy új Pictmotion funkcióval reméli kihasználni a Nikon. Ennél kiválaszhatjuk kedvenc képeinket vagy videóinkat és egy stílust, majd hozzáadhatjuk az öt előre telepített háttérzene egyikét - vagy a képekhez illeszkedő, saját háttérzenét tölthetünk fel. Ezután a gép automatikusan elemzi ezeket, és szórakoztató bemutatót készít belőlük, amelynek üteme és áttűnései a kiválasztott stílushoz és zenéhez igazodnak. A mindkét modellben megtalálható automatikus képelforgatás funkció felismeri, ha a kép készítésekor a fényképezőgépet függőlegesen tartották, és az LCD-monitoron való megtekintéshez az ilyen képeket automatikusan elforgatja. Az aláfestő zene élvezetét nagy méretű hangszóró biztosítja, amelynek mintavételi tartománya 8-22 kHz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb javításhoz

A felhasználókat 15 motívumprogram segíti. Az új portré gomb a készülék tetején található, általa érhetők el a Nikon egyedi funkciói, mint a fentebb már ismertetett arc-prioritásos AF, beépített vörösszemhatás-korrekció és a D-Lighting funkció. A fényképezőgépek használatát forgatható választógomb könnyíti meg, 10 kép/másodperc sebességgel lapozhatunk a képek között. A működtetést további gombok egyszerűsítik. a felhasználó kedve szerint név vagy ikon alapján választhatja ki a funkciókat. A dátumkereső funkció a rögzített képek keresését gyorsítja úgy, hogy azokat a felvétel időpontja szerint csoportosítja.

Az S6 támogatja az IEEE 802.11b/g szabványt: a Wi-Fi funkció használatával a képek a fotózás pillanatában egyenként vagy később egyszerre a kiválasztott számítógépre küldhetők. Képes vezeték nélküli nyomtatásra is, azaz a képek közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül elküldhetők bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatóra. Mindkét gépnél három videó mód áll rendelkezésre hangfelvételi képességgel együtt, amelyek legnagyobb teljesítménye 30 kép/másodperc. Mindkét modell rendelkezik az időzített felvételkészítés funkcióval, amellyel drámai módon rögzíthető a nagyon lassú mozgás, például egy virág kibomlása vagy az égen áthaladó felhők látványa.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb javításhoz

Az újratölthető EN-EL8 lítium-ion akkumulátor használatával gyári adat szerint megközelítőleg 210 (S5) / 200 (S6) felvételt készíthetünk. A mellékelt dokkolók használatával az akkumulátoraik anélkül is feltölthetők, hogy ki kellene venni őket a fényképezőgépből. A dokkolók USB-kapcsolatot biztosítanak számítógépes összeköttetés céljára, valamint rajtuk keresztül a fényképezőgépek televízióhoz is csatlakoztathatók. A gépek még ebben a hónapban kaphatók lesznek, áruk egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kismoki #3
    Sziasztok! Bár ez régebbi Coolpix, de megszeretném kérdezni a véleményeteket a S4-es ről... jó vétel lenne ebben az árkategóriában? Cél: egy kompakt gép családi használatra, meg néha amatőr művészi célokra pl portré.
  • DKm #2
    Biztos vagyok benne, bár a nagyobb modellek ára még fönt lesz.
  • Munch #1
    Zsír, remélem az előző típusoknak lemegy az ára.