Tóth Kristóf

8 megapixeles Nikon kompaktok

A Nikon bemutatta a Coolpix P3 és P4 modelleket. Mindkettő 8 megapixeles felbontással rendelkezik és optikai stabilizátort is kaptak.

A Coolpix P3 és P4 CCD-képérzékelője 1/1,8 hüvelykes. A 8,1 megapixeles felbontásnak köszönhetően olyan képek készíthetők, amelyek jelentős nagyítás után is lélegzetelállítóan élesek maradnak. Mindkét modell 3,5x-es nagyításra képes Zoom-Nikkor objektívet használ, amelynek élességtartománya 36 - 126 mm (35 mm-es formátumban). A gépek legizgalmasabb újdonsága azonban a gyártó rázkódáscsökkentő technológiája. Az eredetileg a cég tükörreflexes gépei számára kifejlesztett funkció két módban használható, és a fényképezőgép rázkódását kompenzálva három lépésközzel hosszabb záridő használatát teszi lehetővé.

A Normál rázkódáscsökkentés a kézi felvételek során gyakran előforduló, kisebb mozdulatok (pl. kézremegés) hatását küszöböli ki, míg az aktív mód nagyobb mozgás esetén használható - például akkor, ha egy mozgó járműből szeretnénk éles képeket készíteni. A gyártó közleménye szerint a funkció gyengébb fényben is segíti az eredményes fényképezést, kézi makrofotózást is lehetővé tesz, és használható videók rögzítésénél is. A képek megkomponálását egy 6,35 centiméteres, 150 000 képpontos LCD-monitoron végezhetjük el. A két gép közötti egyetlen különbség, hogy a P3 támogatja az IEEE 802.11b/g vezeték nélküli szabványt, míg a P4 nem. Ennek segítségével a képek már a fotózás pillanatában számítógépre vagy egy Pictidge-kompatibilis nyomtatóra küldhetők.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az élességállításért 11 mezős AF felel. Mindkét modell rendelkezik rekesz-előválasztásos automata üzemmóddal, ahol a rekesz 1/3 Fé lépésközökben, manuálisan állítható. Nagyobb rekesz kiválasztásával tetszetősen elmosható a háttér, míg kisebb rekesszel fotózva a kép nagyobb része lehet éles. Mindeközben a fényképezőgép automatikusan beállítja az optimális expozícióhoz szükséges záridőt. A monitoron megjeleníthető hisztogram lehetővé teszi a felvételek előzetes ellenőrzését. A grafikon bal oldalán az árnyékos részek, jobb oldalán pedig a csúcsfények szintje látható, így elkerülhetjük az alul- vagy túlexponálást.

Rendelkezésre áll egy sor motívumprogram is, amelyekkel egyazon téma különböző hangulatú felvételeken ragadható meg. Az egyes változatokat három effektus segítségével lehet előállítani, amelyek változtatják a fényesség, a színerősség, a képélesség, a zajcsökkentés és egyéb paraméterek értékeit. A gépek 1,8 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képesek, a funkciót 5 képes puffer egészíti ki.

A három rendelkezésre álló videó mód legnagyobb teljesítménye 30 kép/mp. Mód nyílik időzített videó rögzítésére is; ilyenkor a mozgás látszólag felgyorsítva örökíthető meg az időközönként készített felvételeken. A képek fényképezőgépben történő javítását szolgálja a Nikon egyedi arc-prioritásos fejlesztése, mely érzékeli az emberek arcát a képen, és annak megfelelően állítja be az élességet, függetlenül attól, hogy az arcok a képen belül hol helyezkednek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polo88 #6
    Ilyen obektívvel kár a 8MPixelért, a 6-ot sem hozzák ki belőle. A topon továbbra is marad a Canon.
  • Tetsuo #5
    Így már lehet kivágni is a képből..
  • SymbioC #4
    Hát van esély rá, hogy "jelentős nagyítás után is lélegzetelállítóan élesek maradnak" nem állja meg teljesen a helyét.
    Szeretem a Nikon gépeket, jók, de ebben a kategóriában minek 8Mp, 4-5Mp zajmentesebb lenne és A4 nyomtatásra az is elég otthonra.

  • Godefroy #3
    Na igen, ennek nagy a valoszínűsége....
    Csak az a kérdés MILYENeket?
    Mert ha ugyanaz az optika van a 3 mp és a 8 mp verzioban is, csak a zaj lesz nagyobb...
  • Blasta #2
    Nagy a valószínüsége, hogy az optikájával FÉNYképeket lehet készíteni! ;-)
  • Godefroy #1
    Kiváncsi vagyok milyen képeket lehet csinálni az optikájával.