SG.hu

Bűnözőknek tartjuk a hackereket, de CD-t másolni legális

A Szonda-Ipsos kutatásában arra kereste a választ, hogy az emberek miként vélekednek a hackerekről, illetve egyéb elterjedt visszaélésekkel összehasonlítva milyen súlyosnak ítélik az újfajta számítógépes bűncselekményeket.

A számítógépes hálózatok biztonsági rendszereit kijátszó hackereket a lakosság több mint kétharmada tudatosan kárt okozó bűnözőnek tartja, ugyanakkor a válaszadók közel harminc százaléka szerint a kódfeltörőket és a számítógépes adattolvajokat nem a rossz szándék vezérli. A felmérés szerint a hackerek tevékenységét egy elenyésző kisebbség, alig négy százalék ítéli meg pozitívan, egyfajta rendszer elleni igazságos lázadásként.



A számítógépes visszaélések mindegyikénél, amelyekre a kutatás kitér, súlyosabbnak ítélnek a megkérdezettek egy táskalopást, amelyet a sorban a számítógépes adatlopás követ. Ennél egy fokkal kevésbé ítéljük el azokat, akik egy tömegközlekedési eszközön nem adják át az idősebbnek a helyet, de ennél is elnézőbbek vagyunk azokkal szemben, akik illegális szoftvereket használnak.

Még kisebb mértékben vált ki ellenszenvet, ha valaki illegálisan számol el személyes kiadásokat vállalati költségként, ha egészségesen megy betegállományba, vagy bliccel. Az illegális CD és DVD másolás pedig csak ezután következik a sorban, ennél kevésbé már csak a 10 000 forint alatti jövedelem eltitkolását ítélik el a megkérdezettek.

Összességében azt állapíthatjuk meg, hogy a szabályszegés megítélése annál szigorúbb, minél inkább konkrétan egy másik embertársunkra irányul (pl. táska eltulajdonítása, adatlopás valaki számítógépéről, nem adni át a helyet villamoson), ugyanakkor ahogy a károkozás alanya – például egy vállalat vagy nagyobb közösség formájában – eltávolodik és általánossá válik, annál enyhébben ítéljük meg a kihágás súlyosságát.



A fenti eredmények felvetik azt a kérdést is, hogy vajon a társadalom tagjai általában mennyire tájékozottak a számítógépes visszaélésekkel kapcsolatban, elképzelhető ugyanis, hogy hackerek szigorú megítélése részben a határozott hatósági fellépésekkel kapcsolatos médiavisszhangnak és az ebből következő nagyobb fokú tájékozottságnak köszönhető.

A felmérés szerint minél kisebb közösségben él a válaszadó, annál szigorúbban ítéli meg a kutatásban szereplő cselekményeket. A városokban és községekben élők a jegy nélküli utazást és az illegális szoftverhasználatot a fővárosiaknál lényegesen súlyosabb cselekedetnek tartják. Hasonlóan szigorúak a 65 évnél idősebbek, akik az ötfokú skálán minden vétséget akár 1-2 skálaértékkel is szigorúbban osztályoztak, mint a fiatalabb, elsősorban a 18 és 35 év közötti válaszadók.

A kutatás alapján megdőlni látszik az a közfelfogás is, hogy a magasabb iskolai végzettség fejlettebb erkölcsi ítélőképességgel jár együtt, ugyanis a megkérdezettek között a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek minden vétséget súlyosabbnak ítéltek, mint a lényegesen elnézőbbnek bizonyuló diplomások. A két nem képviselői közül pedig – ha kismértékben is – minden felsorolt cselekedet osztályzásakor a nők bizonyultak szigorúbbnak, különösen az adócsalást és a bliccelést látják súlyosabb vétségnek a gyengébbik nem képviselői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #22
    Így van. Én pl soha nem tartottam bűnnek lopni, megkárosítani egy multicéget, de egy alkalmazottól, egy nyugdíjastól soha nem vennék el semmit sem.
    Szerintem a modern rabszolgatartóktól aki nem vesz vissza valamit (ha van rá lehetősége) az hülye, agymosott zombi.
  • dez #21
    Az a Robin Hoodos válasz nagyon idétlen, manipulatív (azt sugallja, "ez biztos rossz válasz").
  • irkab1rka #20
    10 milliárd légy nem tévedhet.
  • dez #19
    Na persze lehet, hogy a crackerek megúnták a szeretetszolgálatot (meg azért volt, aki kereskedett is a feltört programokkal, vagy ilyen kereskedőnek adta el), és most már pénzt is akarnak keresni. :) A hackerek meg nem tudnak ehhez eleget.
  • PíszLávJuniti #18
    Az első diagramból a fennmaradó 25% mit válaszolt?
    Ha már diagramról van szó, és százalékról, akkor legyünk már korrektek.. megint előjött az sg-ből a szenzációhajhász cím, és tartalom.
    Az idősek a legfőbb _károsultjai_ a hely átadásnak. Vajon miért ők ítélik meg szigorúbban?

    "kódfeltörőket és a számítógépes adattolvajokat nem a rossz szándék vezérli"
    Ez megint fogalom tévesztés.
  • PíszLávJuniti #17
    szerintem:
    cracker: programot tör fel, fejt vissza

    hacker: hálózaton tevékenykedik, biztonsági réseket keres, kutat. ezen belül white hat aki a cimkét kiteszi, és black hat aki kárt is okoz.
  • dez #16
    Nos, volt idő, amikor a net még nem létezett, nem lehetett sehova betörni, a crackerek programvédelmeket törtek (crackelés), általában nem anyagi haszonszerzés végett. Enélkül neked is jóval sivárabb lett volna/lenne a informatikai kalandozásod. Ők voltak az igazi hozzáértők, a hackerek meg... azok nem is tudom, kik voltak - gondolom azok, akik értettek már a számtechhez, amikor az átlagembernek még foglalma sem volt róla. Szóval nem olyan egyszerű ez a dolog.
  • tar86 #15
    A hazug politikusokat kell büntetni, meg azt aki eladja az ország és a nép vagyonát. Ugyanis azt látjuk hogy a biroságok ezeket a bűnözőket felmentik, a tyúktolvajt pedig felakasztják.
  • Pestaa #14
    Úgy látom, már észrevették néhányan a hacker és a cracker között a különbséget.

    „Bűnözőknek tartjuk a hackereket”
    Már a főcím is pattanásig feszítette bennem az idegeket. Csak az tartja bűnözőnek a hackert, akinek halvány lila fingja sincs az informatikához, és nem tudja megkülönböztetni a crackertől. (Lehet, kissé eltúloztam a mondat közepét.)
    De ha már nincs tisztában a fogalmak jelentésével, milyen jogon készít róla véleményt?!
    /költői kérdés/
  • concrete #13
    "nem adni át a helyet időseknek tömegközlekedési eszközön" - hogy kerül ez ide?
    höhö, ezt lehetőleg én döntöm el, és nem a rámordítani is hajlandó 70-es öregúr :)