SG.hu

A nagyvállalatok fele integrált rendszert használ

Az elmúlt egy évben az üzleti alkalmazások penetrációja nem változott számottevően; a nagyvállalatok közel fele integrált rendszereket használ.

A BellResearch jelentése szerint a legalább egy darab személyi számítógéppel rendelkező cégeknek továbbra is csak kevesebb mint a fele használ az alapvető irodai szoftvereken túlmutató üzleti alkalmazásokat folyamatai támogatására. A kutatási eredményeket a cég átfogó felmérésének 2005-ös adataival összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a penetrációs mutató az elmúlt egy évben gyakorlatilag nem változott.

Az üzleti alkalmazások használatának elterjedtsége egyenes arányban áll a vállalatmérettel. A 250 fő feletti nagyvállalatok körében mindenhol találunk legalább egy rendszert, és a középvállalati szegmensben is 90 százalék feletti az ellátottság, ugyanakkor a 10-49 fős kisvállalatoknak csupán a háromnegyede, a PC-vel rendelkező mikrovállalatoknak pedig csak alig 40 százaléka veszi igénybe ezeket; számottevő mértékű bővülés egyik méretszegmensben sem történt. A stagnálás nem csak a használói kör nagyságát érinti: az üzleti alkalmazásokkal támogatott területek is hasonlóan alakulnak, mint egy évvel ezelőtt - mutatnak rá a BellResearch elemzői -, csupán néhány irányban tapasztalható kisebb, pár százalékpontos növekedés.

A szoftveres megoldásokat igénybe vevő cégek háromnegyede alkalmaz az értékesítés és a számlázás folyamatában üzleti alkalmazásokat, és minden második cégnél használnak számviteli, állóeszköz-gazdálkodási, kontrolling feladatokat, illetve a vevői-szállítói kapcsolatok kezelésével kapcsolatos alkalmazásokat. Szintén elterjedtnek számítanak a bérszámfejtési és munkaerő-gazdálkodási szoftverek [a cégek 45 százalékánál találunk ilyeneket], míg menedzsment-információs alkalmazásokkal, illetve anyaggazdálkodási és készletezési szoftverek minden harmadik vállalatnál üzemelnek.


Az üzleti szoftvereket alkalmazó cégek átlagosan három területet támogatnak informatikai megoldással; ez a szám a mikrovállalatoktól a nagyobb cégek felé haladva egyre magasabb: a kisvállalatoknál 4, a középvállalatoknál 5, míg a 250 fő feletti szervezeteknél 7 területet jelent.

A 10 fő feletti szegmensben a szoftveres üzleti megoldások a cégek több mint felénél vegyes rendszerként működnek, minden negyedik vállalatnál pedig kizárólag szigetalkalmazások üzemelnek. A vállalatméret növekedésével a cégek az integrált rendszerek felé fordulnak: ezek aránya a középvállalatoknál 29, míg a nagyvállalati körben 46 százalékra tehető.

Az üzleti alkalmazások bevezetését az év végéig kevesebb mint minden tizedik vállalat tervezi; legnagyobb hányaduk azok közül a cégek közül kerül ki, amelyek valamely területen jelenleg is használnak szoftveres megoldásokat. A bevezetők közel háromnegyede mikrovállalkozás, és számottevő tömeget képvisel a kisvállalati kör is. A tervezett fejlesztések fontosabb területei az értékesítés, a munkaerő-gazdálkodás és a vevői-szállítói kapcsolatok lehetnek, e területek szoftveres támogatottságát az érintettek harmada kívánja javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!