SG.hu

Intel: száz processzormag a cél

A világszintű kezdeményezés célja tízes, százas nagyságrendű magokkal rendelkező platformok fejlesztése.

Az Intel ma bejelentette Tera-Scale Számsítástechnikai Kutatási Programját, (Tera-Scale Computing Research Program) amely a cég kutatói közösségének egy olyan széles körű erőfeszítése, melynek célja olyan jövőbeli platfromok fejlesztése, amelyek a mia számítógépek teljesítményénéél jóval nagyobb teljesítményre lesznek képesek. A Tera-Scale program egy világszintű kezdeményezés, amely kutatók százait foglalja magában, akik a vállalat kutató-fejlesztő laborjaiban világszerte több, mint nyolcvan projekten dolgoznak majd.


A program számos kutatási területet ölel fel, beleértve a szilícium- alapú és a platfrom technologiákat, és több szálon futó szoftvereket. A legfőbb cél az, hogy a következő évtizedben olyan platformokat fejlesszenek ki, amely processzorai több tíz, esetlegesen több száz magot foglalnak magukban.


"Minden generáció történetében csak egyszer jön el egy ilyen pillanat, amikor nagy lépést tehetünk előre azért, hogy az emberek millióihoz juttassuk el a számítástechnika által nyújtott előnyöket" - mondta Justin Rattner, az Intel technológiai igazgatója. "A pogram valódi potenciálja abban rejtőzik, hogy teljesen új típusú alkalmazásokat tesz lehetővé, ezen belül is különösképpen olyan alkalmazásokat, amelyek ember-szerű tulajdonságokkal rendelkeznek."


A program fontos elemei azok a törekvések, amelyet annak elemzésébe fektetünk, hogy az embereknek milyen igényeik lesznek személyi számítógépeikkel és szervereikkel szemben a következő évtizedben. Ily módon a jövőbeli szoftver-feladatok, munkafolyamatok elemzése központi szerepet foglal el a kutatásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #4
    Item: A közös szabványrendszer - ami a közös munka alapfeltétele lenne az IT cégek - soha meg nem valósuló - együttműködése között, épp a gyors fejlődést taposná el (a jelenlegi kiélezett verseny egyik lényegi eleme hogy mások válaszlépéseire saját megoldásaimmal válaszolok) A közösségbe fogása a dolgoknak nem szorozná, hanem osztaná a hatékonyságot. Erre volt már rossz példa: az egykori KGST rendszer, ahol harminc évig ugyanazt a Trabantot meg Zsigulit gyártották :) A verseny a legjobb hajtóerő: ha Te ki tudsz hozni egy jobb megoldást, hozzád fog dőlni a pénz, és rólad cikkeznek az SG-n :D

    A másik veszélye a közös szabványoknak az lenne, hogy bizonyos cégek (akik nagyobb részt ügyeskednének ki maguknak és fejlesztéseiknek a közös szabványból) mérhetetlen előnyre tennének szert. De erre is van példa, igaz a szoftver oldalon: a MS régóta igyekszik saját megoldásait kvázi "világszabványként" elfogadtatni. (no flame)
  • Invader #3
    hmmm, látom te is a szingularitásra gyúrnál :)

    A baj az, hogy az ember csak versenyhelyzetben teljesít igazán jól. Természetes, hogy a párhuzamos fejlesztések pazarolják a társadalom errőforrásait, ugyanakkor az eredményűl kapott különböző technikai megoldások között a piac elvégzi a szelekciót. Az kiszelektálódás félelme pedig minden céget nagyobb és nagyobb hatékonyságra, és innovációra kényszerít. Feltételezve persze, hogy adott cég a verseny szellemében jár el, és nem próbálja meg azt valahogy kikerülni.
  • item #2
    Hajrá, ez szerintem idővel mindenkinek csak előnyére válhat! Az lenne az igazi előrelépés ha minden hasonló cég együtt dolgozna, elsöpörve ezzel a termékek közötti különbségeket! A cél egy egységes óriási számításikapacitást igérő architektúra kifejlesztése.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Végre egy olyan cél, ami nem csak a jelenlegi piac uralására irányul, hanem hosszú távra, elismerve vele, hogy per se az AMD üt, mi nem, DE majd x év múlva mi fogunk alázni..

    várjuk a 64 magot a 64 bithez :D