MTI

Intel laboratórium a BMF-en

Az Intel rendszertechnikai laboratóriumot adott át a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Karának.

Az ünnepélyes átadáson elhangzott, hogy az Intel egy 25 munkahelyes Pentium D kétmagos processzorokkal felszerelt laboratórium felállításához járult hozzá, s a főiskola rendelkezésére bocsátott olyan szoftvereket, amelyek a processzortechnika alkalmazásához és kutatásához szükségesek. Az átadott eszközök és szoftverek értéke több mint 10 millió forint.

Az eseményen Magyar Bálint oktatási miniszter örömét fejezte ki, hogy egy olyan világcég, mint az Intel, támogatja a magyar felsőoktatást, segít a hallgatók munkaerőpiaci felkészítésben, s növeli az oktatás színvonalát. Mark Harris, az Intel uniós régiójának felsőoktatási és kutatási igazgatója kifejtette: a főiskolai kar jelentős lépéséket tesz annak érdekében, hogy a diákok tantervébe beépítse a legmodernebb technológiát. Az Intel és a BMF együttműködése mintegy hét éves múltra tekint vissza. Az amerikai cég jelenleg a világon több mint 30 országban 110 felsőoktatási intézményt támogat.

Dr. Sima Dezső kari főigazgató, egyetemi tanár elmondta, hogy a processzorok világában forradalmi változások zajlanak le, melynek egyik kiváltó oka az, hogy a hagyományos szuperskalár processzorok eddigi fejlődése hatékonysági és disszipációs korlátokba ütközött. Ugyanakkor a technológiai fejlődés töretlen, a Moore törvény 40 év után is érvényes maradt, így egy-egy lapkán évről évre egyre komplexebb processzorok hozhatók létre. Ezért a jövő a 64 bites több magos, több szálas processzoroké. A most felavatott laboratórium lehetővé teszi, hogy a Kar jelenlegi és jövőbeni mérnök informatikus hallgatói az új technológia megjelenésével közel egy időben, mind BSc mind MSc szinten megismerkedjenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel, és a Kar processzor architektúrák hatékonysági kérdéseire irányuló eddigi kutatási tevékenységét a több magos több szálas processzorokra is kiterjessze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #1
    Dayó.Jöjjenek csak a cégek,legalább lessz miből választani.