SG.hu

Intel: Szélessáv mindenkinek

Sean Maloney, az Intel alelnöke felvázolta az Intel mobil technológiájának jövőképét, melyek által jobban személyre szabhatóvá és mobilabbá válik az internet.

Jelentős újításokról számolt be a mobil eszközök és szélessávú, vezetéknélküli technológiák terén. Az üzleti és más felhasználók mobil internet elérésének igénye folyamatosan nő, így ennek kapcsán Maloney első ízben fedte fel az Intel Centrino mobil technológiás platform több részletét is és beszélt az egycsipes Wi-Fi/WiMAX adóvevőről és az Intel márkás WiMAX PCMCIA mobil kártyáról. Újabb részletekbe avatta be a hallgatóságot a következő generációs kétmagos mobil processzorra épülő Core mikroarchitektúráról, és a vállalat kézi eszközökhöz készült következő generációs processzorairól. Ezen fejlesztések célja, hogy az Internet hozzáférést a világ minden táján egyénre szabottá tegyék, egyúttal mobil élményt nyújtva a felhasználóknak.


"Az Internet egyre inkább központi szerepet tölt be az emberek mindennapjaiban: ide látogatunk el hírekért, és a szórakozásban, az oktatásban és közösségi életünkben is fontos helyet foglal el a világháló" mondta Maloney. "Az olyan új alkalmazások, mint a blogok, zeneletöltők, RSS-ek egyre inkább személyes és ugyanakkor interaktív élményt nyújtanak a felhasználóknak, és ezt az élményt, lehetőséget az emberek mindig és mindenhol szeretnék magukkal hordozni. Az Internet elérés következő lépcsője, hogy a lehetőség teljesen mobillá váljon" - folytatta az Intel Mobilitás Csoportjának (Intel Mobility Group) vezetője.

A Santa Rosa kódnévvel ellátott, következő generációs, Intel Centrino mobil technológia részletes bemutatására most először került sor Maloney jóvoltából. A Santa Rosa jobb összteljesítményt és grafikát, fejlettebb vezetéknélküli kapcsolatot, nagyobb biztonságot és könnyebb kezelhetőséget ígér a felhasználóknak. Többek között egy sokkal erőteljesebb mobil processzort, egy Crestline névre keresztelt, jobb grafikai chipset-et, egy Kedron kódnevű, IEEE 802.11n szabványú Wi-Fi vezérlőt és Intelre optimalizált fejlettebb kezelési és biztonsági megoldást foglal magában.


A platform tartalmazni fog egy Intel NAND flash alapú platformgyorsítót, amely Robson kódnévre hallgat és ennek köszönhetően a bootolási idő lerövidül és még hatékonyabb energia-megtakarítás válik lehetővé. A Santa Rosa 2007 első felében lesz kapható és az Intel Core mikroarchitektúrára épülő, következő generációs, kétmagos mobil processzort (Merom) tartalmazza. A Merom egyik első verziója már a jelenlegi Intel Centrino Duo mobil platform részeként is elérhető lesz annak érdekében, hogy már a 2006-os nyaralási hullámot megelőző vásárlási lázban kapható legyen. A Merom foglalat - vagy pin-kompatibilis lesz az Intel Core Duo processzorok jelenlegi verziójával.


Maloney két új PC koncepciót is bemutatott, amelyek többféle működési móddal bírnak, így használhatóságuk nő. Ezek az eszközök a formatervezést illetően és ergonómiailag is innovatívak, valamint olyan innovatív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek ösztönzőleg hathatnak a hardvergyártók formatervezési ötleteire. Az említett személyi számítógépek integrált WiMAX és vezeték nélküli WLAN technológiát hordoznak, merevlemezes back-up képességgel rendelkeznek és képesek digitális TV műsorokat közvetíteni.

Szintén az IDF-en mutatták be az Intel család kis képernyős, mobil eszközökbe (mobiltelefonok, okostelefonok, PDA-k) tervezett, következő generációs processzorát, a Monahans-t. A Monahans platform család az Intel harmadik generációs XScale technológiájára épül és egy sor újítást kínál a kézi mobil és szórakoztató elektronikai eszközök fogyasztása, integrációs szintje és teljesítménye terén. Maloney kiemelte a Monahansban található technológiák közül a MusicMax-os Wireless Intel SpeedStep, a Wireless MMX2 és az Intel VideoMax technológiákat, melyek mind-mind a kézi eszközök energiatakarékosságát és a nagyobb teljesítményét szolgálják az audio és video lejátszásnál.


Maloney előadása érintette az Intel ultramobil PC-jét (UMPC) is, amely kis hordozható eszközök egyik új formája. Új részleteket árult el erről a PC-ről, és kiemelte azz egyre szélesedő iparági kört, amivel az Intel együtt dolgozik a célzott alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésében. Az első Intel-alapokon futó UMPC eszközök várhatóan már ebben a negyedévben elérhetőek lesznek a főbb hardver-gyártóknál.

Maloney előadása során először mutatta be a Kedron névvel ellátott vezetéknélküli LAN adaptert, amely az Intel 802.16e szabványú, integrált mobil WiMAX technológiára épül. Elárulta, hogy 2006 második felében a vállalat piacra dob egy mobil WiMAX PCMCIA kártyát, ami WiMAX elérhetőséget biztosít a laptopok számára. Továbbá Maloney az első egycsipe több sávos, Ofer kódnevű Wi-Fi/WiMAX adóvevőt is bemutatta, amely lehetővé teszi a laptop használók számára, hogy világszerte csatlakozhassanak a Wi-Fi vagy WiMAX hálózatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #1
    Ezt a kijelentést már minden valamirevaló IT cég és politikus elsütötte - amely kijelentés ráadásul félreérthető, hiszen úgy esik le az emberek számára hogy "lesz ócsó Netünk".
    Szép és jó a grafikonokba és látványos előadásokba fésült tartalom, de a megoldás mikéntje (pénz és szándékforrás) az mindig késik.