SG.hu

Lopott office a jó office?

Már jó ideje létezik számos alternatív megoldás mindazoknak, akik olcsó, mégis használható irodai programcsomagot szeretnének. Ennek ellenére a Microsoft hegemóniája ezen a piacon töretlen.

Ugyanakkor az internet böngészők példája is mutatja, hogy a helyzet nem reménytelen. A világ az ingyenes, vagy olcsó programok felé halad. Makovecz Ádám, az Ability Office magyarországi vállalatának vezetője óvatosan fogalmaz, de bíztatónak látja a helyzetet.

A hazai gyakorlatban, különösen a civil szférában többé-kevésbé még mindig tartja magát a ki nem mondott tétel és gyakorlat, hogy "a lopott office a jó office". Nagyon nehéz változtatni egy kialakult mentalitáson, különösen, ha annak anyagi vonzatai lennének - mutat rá a vezető. Semmiképpen nem érdemes a "törvény szigorával" fenyegetni, mert az jelenleg csak ellenérzéseket szülne, ráadásul betarthatatlan. A megoldást valószínűleg a cégek költségvetésében kell keresni, esetleg állami támogatás bevezetésével, kifejezetten ilyen irányú, költségtakarékos pályázatok kiírásával.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Microsoft lobbi az állami szektorban különösen erős. Ezzel együtt a megoldást valahol itt kell keresni, a keménykedés még soha nem vezetett eredményre. Nem tudni pontosan, hogy külföldön mekkora az alternatív irodai alkalmazások aránya, ilyen statisztika nem készült, mint ahogy az illegális másolatokról is nehéz kimutatást összeállítani. A régi beidegződéseket is nehéz legyőzni. A felhasználók bizalmatlanok, elvárásaik pedig magasak. A többség szemében AZ irodai programcsomag az MS Office, a többi csak utánzat, még akkor is, ha ezeket teljesen független fejlesztők egészen eltérő környezetben állították elő.

Az alternatív szoftverek informatikai megoldásai gyökeresen különböznek (ezt ha máson nem, szerényebb hely- és gépigényükön a felhasználók is észrevehetik), mégis erős a nyomás, hogy megjelenésében, funkcióikban olyanok legyenek, mint az MS Office. Ez alól úgy tűnik, egyik fejlesztő sem tud kibújni. Azonban ha megtalálnák a felhasználók azokat az apróbb eltéréseket, amitől egyik másik jobban használható mint az MS, bizonyára megnőne a forgalom. Azonban az alternatívák között akad jó néhány silány, gyenge minőségű utánzat, vagy pénzért árult, eredetileg ingyenes változat, ami tönkreteszi a felhasználók bizalmát.

Ha lesz áttörés belátható időn belül, akkor az minden bizonnyal a kis- és középvállalatoknál jelentkezik. Az állami szféra ugye elkötelezett, a magánfelhasználók pénztárcája pedig szűkre szabott programok vásárlására. Érdekes kérdés továbbá a lépéstartás, a verseny. Ez egy kisebb piaci szereplő szájából talán úgy hangzik, mintha "savanyú lenne a szőlő", de az Ability szerint nem érdekük versenyezni és lépést tartani. Szerintük egy önálló, ésszerű, a piacra érzékenyebb fejlesztés adja a kitörés lehetőségét.

Hozzáteszik, hogy a helyzet a fenti, lehangoló tények ellenére messze nem reménytelen, legfeljebb hosszabb távú kitartást kíván. Az internet böngészők piacának esete is jól példázza, hogy a felhasználók előbb-utóbb hajlanak lecserélni megszokott programjaikat, ha az új tényleg jobb, használhatóbb, mint a régi. "Úgy gondoljuk, hogy termékünk már alkalmas erre a szerepre, és hamarosan, ha nem is egy csapásra, de eljön a mi időnk is" - zárta szavait Makovecz Ádám.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamekp #23
    (Bakker, válaszként ment volna Ghilette-nek, csak az ötödik feltöltés után ment el...)
  • adamekp #22
    Utánanéztem az ECDL feltételeinek, s ki kell, hogy javítsalak, igaz az MS Office ECDL-en való egyeduralmát legalább nem tényként közölted, mint azt sokan mások tették volna.

    http://www.ecdl.hu/hun/index.php?cim=ismerteto
    "[...]de nem utolsósorban pedig független, azaz készségeket alakít ki, amelyek a hardver és szoftver típusától függetlenül biztosítják az alapvető alkalmazásokban való jártasságot."
    "A megszerzett tudás konvertálható, azaz a tanulttól eltérő hardver és szoftverkörnyezetben is egyaránt alkalmazható: a számítógép funkcióit a hallgatók készség szintjén sajátítják el."
    "Mivel az ECDL gyártófüggetlen program, a gyakorlati vizsgákat a vizsgaközpontnál rendelkezésre álló akkreditált szoftverek bármelyikén le lehet tenni."

    Az egy más kérdés, hogy általában Windows és Office van feltelepítve a gépekre, de egy jó vizsgahelyen (pl. SZÜV - reklám helye), ha megdumálod a vezetővel, biztosan rendelkezésedre bocsátanak egy Linuxot vagy mondjuk egy OpenOffice-t.
  • polo88 #21
    ha prof. célokra használod, anyagi hasznot hajtasz valahogy az office segítségével, akkor tényleg tejelned kell. De megveheted magáncélra, így olcsóbb, de a legolcsóbb a diák verzió. EGyébként meg nem büntetnek meg, ha csak magadnak használod, de illegálisan.
    Számomra ingyen van az MS office, fel tudom "törni", és ezt a M$ sem nézi rossz szemmel.
  • orkenyid #20
    Nem annyira túlzás az...
    http://www.qwerty.hu/fajta.php?id=6161&cat=019&order=
  • pemga #19
    Azért ennyibe nem kerül, 40-70eFt körül lehet kapni pro-t (használtan még olcsóbb). Nem vagyok MS Office fan, a LaTeX + Koffice/OOo kombinációt kedvelem :), de a 200eFt erős túlzás.
  • quentit #18
    Ez nem más mint gyenge elméjűség...
  • quentit #17
    Amúgy tényleg sok a kretén. Itt az ingyenes oo2, ennek ellenére mindenki úgy ragaszkodik a fizetős sz*rhoz hogy csak na... Fizess 200e forintot.. Gratula.
  • fflx #16
    abiword :) a kedvencem, ha szoveget kell szerkeszteni csak ugy magamnak. de majd egyszer biztos eljon az a pillanat, amikor nem a formatum elterjedtsege hatrozza meg, hogy ki melyik zofvert hasznalja.
  • orkenyid #15
    Én is Open Office-t használok már kb 2 éve, ezelőtt Star Office-t használtam amig ingyenes volt :)
  • Frank99 #14
    a fenti dolgok azért vannak így, mert az összes közintézményben, iskolában és mindenhol a szinte csak Microsoftot tanítják, adják kedvezményesen, és használják, az emberek pedig büdös módon lusták, hogy valami újat tanuljanak.
    1,5 éves itthon kizárólag az Open Office-t használom, a legutóbbi változat majdnem 100 %-osan emeli át a céges office állományaimat, tökéletes alternatíva.
    Tessék mindenkinek ajánlani, nem árt a tanulás!!!

    főleg, ha egy ingyenes alternatíváraól van szó!!!