Napi Online

Magyar fejlesztésű hordozható navigációs szoftver

Manapság többnyire a prémium, illetve a luxusautók alapfelszereltsége a járműbe beépített műholdas navigációs rendszer. Az egyes autómárkák saját fejlesztéseit egyelőre a nyugat-európai országokban lehet használni, mivel nem tudnak magyarul, nincs magyar nyelvű menürendszerük, illetve Magyarország-térképpel sem rendelkeznek.

A Nav N Go Kft. (NNG) nemrégiben bemutatott, iGO Magyarország 2005. elnevezésű, néhány tízezer forintba kerülő szoftvere azonban megváltoztatja ezt a helyzetet. A program SD-kártyán kapható változata GPS-vevővel kiegészített Pocket PC-n működik, s 3400 magyar település utcanevei és házszámai alapján teszi lehetővé a kiválasztott cél, a pontos helyszín megtalálását. Ezenfelül 17 ezer az autózáshoz hasznos létesítmény - például benzinkutak, üzletek - elérhetőségét is tartalmazza. Ezt, valamint a településekről található adatbázist - a Top Map Kft. közreműködésével - félévenként ingyenesen frissítik, ezzel szinte napra készen tartják a szoftvert.

Független tesztelők szerint is igen egyszerű a program használata: a zsebkomputerbe való betöltés után azonnal működésre kész, könnyen áttekinthető menürendszere és megjenítési módja a fejlesztő cég egyik magyar tulajdonosa, a játékszoftvereiről ismert PDAmill Kft. szakembereinek keze munkáját dicséri.



Sulyok István, az NNG ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint - a magyarországi települések további programba kerülése mellett - ez év végégig Horvátország és Szlovákia iGO-ja is elkészül. A tervek szerint jövő tavaszra Csehország és Románia is gyarapítja a kínálatot, sőt, az eddig kidolgozott szoftverrendszer felhasználásával a nyugat-európai országok részletes térképeit is földolgozzák, s először Németországban akarják elkezdeni az értékesítést.

Az iGo BlackBox az iGO autókba épített változata, a BlackBox alaprendszere egy kijelző nélküli számítógépből, egy GPS-vevőből és néhány méter vezetékből áll. Ezeket kell beépíteni az autóba. A billentyűzetet távirányító helyettesíti, képernyőként pedig vagy a beépített gyári navigációs rendszer monitora, vagy az autóhifis cégek kínálatából választott bármilyen képernyő használható, mivel az iGO BlackBox minden audio- és videobemenettel rendelkező monitorral együttműködik. A tesztelés alatt álló rendszer bruttó végfelhasználói ára várhatóan 200 ezer forint alatt lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!