Gyurkity Péter

Elkészült az MSI frissíthető kártyája

A vállalat hivatalosan is lerántotta a leplet legújabb különlegességéről, amely két, mobil megoldásokba szánt cserélhető modul révén az eredetinél erősebb grafikus processzorokat is befogad.

Az MSI Geminium-Go elnevezésű grafikus kártyájáról közvetlenül a januári CES 2006-ot követően számoltunk be. A vállalat akkor mutatta be először érdekes megoldását, amely alapállásban GeForce Go 6600 chipekre épül, ám két, úgynevezett Mobile PCI Express Module (MXM) révén az SLI-módban együttműködő processzorokat - pontosabban a teljes modulokat - bármikor lecserélhetjük. Ily módon akár a processzorcsalád legerősebb tagját is alkalmazhatjuk kártyacsere nélkül.

A gyártó csütörtökön hivatalosan is bejelentette a grafikus kártyát, és ezúttal már némileg pontosabb eredménnyel is szolgált a várható teljesítményről - a CES alatt ugyanis erről mindössze annyit tudhattunk meg, hogy az SLI felállás révén a megoldás akár egy GeForce 6800 kártyával is felveszi a versenyt. Állításuk szerint a belső 3DMark05 teszteken a Geminium-Go 4200 pontot ért el, míg ugyanez egy asztali GeForce 6600 esetében (1024x768 felbontásban, SLI-módban) mindössze 3600 volt. Még egyértelműbb az új megoldás fölénye, ha a fogyasztást és a hőtermelést nézzük: az MXM modulokon alkalmazott GeForce Go chipek kevésbé melegednek, így nincs szükség méretes ventilátorra. Az 512 MB memória pedig több mint elég, ezt igazából csak egy erősebb felállás használná ki.



Az MSI tehát a nagyobb teljesítményre és az alacsonyabb fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, és legfőbb eredményüknek azt tartják, hogy sikerült elérniük az SLI-mód engedélyezését a modulok között. Természetesen ezen modulok alkalmazása valamivel költségesebbé teszi a kártyák előállítását, és arról már nem szól a fáma, hogy a megoldás mikor, és milyen áron kerül a boltokba. Erről sajnos sem a januári rendezvény, sem a mostani bemutató alkalmával nem nyilatkozott a cég. Tovább bonyolítja a kérdést, hogy a különálló MXM-modulokat egyáltalán nem egyszerű beszerezni, márpedig erre mindenképpen megoldást kell találniuk, hogy elősegítsék a kártya elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #48
    Én '96-ban lettem PC-s, addig meggyőzödéses Commodore-os voltam (Plus4 -> C-64 -> Amiga), és én sem törődtem a tápokkal addig, amíg ez a bizonyos eset velem meg nem történt (pedig az akkori szomszéd srácnál fél évvel korábban szált el egy másik Codegen), teljesen noname illetve Acorp tápom volt ezelött. Azóta viszont ügyelek a tápra, még egyszer nem akarok pórul járni.

    ABIT alaplapokkal komolyabb gondom nem volt, pedig jó ideig olyanok szolgáltak nálam (BX6 -> BE6 -> BE6-II. -> NF7-S), illetve egy eset volt: az NF7-S északi hídján lévő hűtőt kellett lecserélnem, mivel két-három hónap után először zajos lett, majd megállt. Ettől függetlenül a BE6 szériánál én is láttam olyat, hogy az addig csont stabil gép fél év után folyamatosan fagyott, és csak a deszkacsere segített rajta.
  • dez #47
    Ja igen, egyébként az ABIT-tal (meg persze más gyártóval is előfordult már) is az volt a baj, hogy egy időben nagyon gagyi kondikat rakott a lapjaira, amik pár hónap alatt kiszáradtak, így egyre bizonytalanabbul működtek.
  • dez #46
    Ja, nálam is kilehelte a lelkét, pontosabban a kondielektrolitját egy Codegen, 1 évesen. Szerencsére csak az alaplapot vitte magával, ami már úgyis megérett a cserére. Nagy felelőtlenség egy PC tápba vacak kondikat tenni, mert ott kritikus alkatrészek. Persze a jobb tápokban külön védelem is van. (Bár néha az sem véd meg a bajtól.)
  • dez #45
    Oké, szerencséd volt. De az arányokat nézve jóval több esélyed van a bajra így.
  • dez #44
    Sajnos tavaly a Chieftecnek is sikerült összehozni egy rossz szériát. Asszem kondiproblémája volt, haltak is megfele szépen, és néhány esetben vitték a gépet is. Csak ugye nem mindegy, hogy egyedi esetről van szó, vagy szokás egy gyártónál vacak kondikat használni (olcsó tápok).
  • Mike at home #43
    nekem eddig egy tápommal sem volt baj, és 91 óta nyomom pc-s fronton
  • [NST]Cifu #42
    Itt a lényeg az, hogy egy vadonatúj tápegység képes volt elfüstölni a gépem. Hogy hol veszed nem lényeges (nem valószinű, hogy teljesen noname tápokat titokban Codegen matricákkal dolgoznának meg a kiskerek), a lényeges az, hogy mennyire jól van megtervezve, mennyire minőségi alkatrészekből áll, milyen a gyártás szinvonala és milyen szintű a minőségellenőrzése a cégnek. Az igaz, hogy ki is kell fogni az ilyet. Ismerek én is olyat, akinál négy éve megy gond nélkül Codegen táp. De valahogy túl sok probléma merül fel náluk. Mint említettem olyat nem nagyon hallani / olvasni, hogy márkás táp elfüstöl egy gépet (noha extrém példák mindig is akadnak), vagy valami komolyabb gondja volt akár csak vele...
  • Mike at home #41
    akkor nemtom, jó helyen vettem jó időben, szerencsés csillagzat alatt

    vagy nálunk jó az áramszolgáltató
  • [NST]Cifu #40
    Egy Abit BE6 deszkát, egy Pentium III.-as procit és egy BBA Radeon 32MB DDR videókarit füstölt el nálam, 2002-ben...
  • Mike at home #39
    akkor 3 eve meg jobbat csináltak mint most