Gyurkity Péter

Továbbfej­leszt­he­tő grafikus kártya az MSI-től

A rendhagyó termékeiről is ismert gyártó most újabb különlegességgel lepte meg a nagyérdeműt: a CES 2006-on olyan kártyát mutatott be, amelyen idővel akár a grafikus chipeket is lecserélhetjük.

A Microstar az Nvidia mobil eszközökbe szánt megoldására építi a Geminium-Go elnevezésű kártyáját. A különleges tervezésű lapon ugyanis két Mobile PCI Express Module (MXM) kapott helyet, amelyek mindegyike egy-egy GeForce Go 6600 grafikus chipet foglal magában, összesen 512 MB memória mellett. A két processzor SLI-módban működik együtt, így a gyártó állítása szerint akár egy hagyományos GeForce 6800 kártyával is felveszi a versenyt, már ami a teljesítményt illeti.



A vállalat a téma iránt érdeklődő felhasználók körében meglehetősen jól ismert speciális megoldásairól. Nyáron két érdekes újításukról számolhattunk be, ezek közül az első egy akkor még szinte forradalmi újdonságnak számító kétchipes 6800 Ultra volt, míg a másik egy mindkét illesztőszabvánnyal (AGP, PCI Express) megbirkózó megoldás. Ez utóbbiról nem sokkal később kiderült, hogy mindössze belső használatra, a koncepció megvalósíthatóságának bizonyítására készült, és nem kerül kereskedelmi forgalomba, ezért is merültek fel kétségek a most bemutatott példányt illetően. Néhányan úgy vélik, a duál felépítésű kártya szintén presztízscélokból született meg, és - legalábbis egyelőre - nem valószínű, hogy megjelenne a boltokban.

Ezt a véleményt támasztja alá, hogy az MSI mindössze korai tervezetként állította ki a kártyát, és nem demonstrálta annak erejét működés közben. Annyit azonban elmondtak - és ezt ki is hangsúlyozták -, hogy a megoldásban jóval több lehetőség rejlik. Állításuk szerint megfelelő áramellátással, illetve az ehhez szükséges módosításokkal akár két GeForce Go 7800 GTX chipet is munkára foghatunk. A későbbi cserét az itt alkalmazott MxM modulok révén oldanák meg, mivel így nem magát a grafikus chipet kell áthelyeznünk, hanem az egész modult.

Az már más kérdés, hogy jelenleg nincs könnyű dolga annak, aki egy önálló modulra szeretné rátenni a kezét - amennyiben a megoldás valóban megjelenik a boltokban, idővel feltétlenül szükség lesz ezek megjelenésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DKm #41
    Ez valakinek befér a házába? :D Nekem nem! :D Engem ez a kártya a jó öreg 486-osomban használt valamilyen noname karira emlékeztet! :)
  • jojo #40
    Az 5let jó, de ki lenne az , aki a csatoló felületet kompatibilissá tenné ATI<->NVIDIA között.
    Az Intel az elmúlt években a P.IV. csatiját hányszor módosította, hogy új deszkát kelljen vásárolni.
    Ez biznisz, de nem neked, user!
  • Mice #39
    nem deszka hanem a kártya lapkája és nem gyilkos hanem gyilkosságszim
  • Mice #38
    földműves atyáink forognak a kukoricaföldek alatt :)
  • Mice #37
    :DDDDDDDDDDDDdddd
  • voodoothursday #36
    Esetleg privátban világosíts fel hogy ezt mire írtad .
  • tehen_m #35
    Te sem szoktál olvasni....
  • IMYke2.0.0.0 #34
    Azért a "reklámszöveg" nem semmi...
    [fordítom]

    * Hivatalos béta-deszka a Quake XI: Murder Simulator-hoz (Gyilkos szimulátor), a Quake XII: The Rage of Timmy Masters-hez (Timmy Masters haragja) és a [/b]Quake XIII: It's Hammer Time[/b]-hoz (Itt a zúzás ideje).

    * Támogatja az elektronmikroszkópokat, könnyű repülőgépeket, és a MCNA által bevizsgált redundáns-diffúziós mérőrendszereket.

    * Acélkalitkába helyeztük a többi vezető 3D kártyával, és miközben a kártyák többsége nem mozdult és nem támadott egymásra, de bízunk abban, ha megtennék, a Bitchin' fast3D 2000 szétrúgná a többi kártya seggét.

    * Rajta van a "semmi esetre sem kerülhet ez a technológia Kínában árusításra" listán.

    Beszarok :))))))))))))))
  • voodoothursday #33
    És még mindenki képzelje mellé a hűtést is mert az épp nincs rajta.Felfordított IC -ken térdepeltetném aki ilyet kitalál.
  • zapa #32
    Sajnos még nem volt olyan hardverem az MSI-től, amivel ne lett volna éppen olyan gond, hogy amire nagyon szerettem volna használni és a leirásától eltérően pont azt nem tudta megcsinálni, mitöbb a szervízben is csődöt mondtak vele.