Gyurkity Péter

Közös sza­ba­dal­ma­kat erőltet az Európai Bizottság

A testület továbbra sem törődik bele a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos korábbi javaslat bukásába, és nyilvános konzultációt kezdeményez, hogy az érdekeltekkel bevonásával vitassák meg a kérdést.

A bizottság hétfőn indította útjára az általa nyilvános konzultációnak nevezett kezdeményezést, amelynek elsődleges célja, hogy a részvényesek és a vállalatok véleményének kikérdezésével foglalkozzanak a szabadalmakkal. Az általuk tervezett változtatások ugyanis módosíthatják a jelenlegi gyakorlatot, és ezúttal mindent elkövetnek, hogy az ágazat részéről minél nagyobb támogatást szerezzenek.

A javasolt Közösségi Szabadalom egységes szabályozást vezetne be az Unióban, és - legalábbis az Európai Bizottság véleménye szerint - nagyban lecsökkentené a bejegyzéssel kapcsolatos költségeket. A teljes angol nyelvű dokumentumban az áll, hogy a projekt - amely természetesen a közös Európai Szabadalmi Hivatalt illetően is változásokat hozna - rendkívül fontos az EU számára. "Nagy szükség van a megfelelő szabályok életbe léptetésére - ezek révén felgyorsíthatjuk a kutatásokat, új munkahelyeket teremthetünk, és elősegíthetjük az új termékek megjelenését. Ezért vagyunk kíváncsiak a vállalatok és az egyének véleményére egyaránt" - jelentette ki Charlie McCreevy, a belső piacokért és szolgáltatásokért felelős bizottság tagja.

A testület végig szilárdan kitartott a korábbi javaslat mellett, amely azonban júliusban nem ment át a rostán. Európa végig megosztott volt az ügyben, és ez a megosztottság még a vállalatokra is jellemző volt: az Opera és a MySQL a javaslat ellen foglalt állást, míg több nagyvállalat és a magyar feltalálók is sürgették ennek elfogadását. A kérdés októberben került ismét terítékre, amikor maga az Európai Bizottság jelezte, hogy az egyes tagországokban az elutasítást követően is bejegyzik a szoftverszabadalmakat. Már akkor előkerült a Közösségi Szabadalom gondolata, amely azonban többek szerint a bizottság trójai falova, és gyakorlatilag a korábban elutasított javaslat visszacsempészését szolgálja.

A most meghirdetett nyilvános konzultáció határideje március 31. - eddig az időpontig várják az érdekeltek véleményét. Egyesek máris megfogalmazták ellenvéleményüket: Sir Robin Jacob, a Fellebbviteli Bíróság intellektuális tulajdonra szakosodott bírája szerint az októberi kezdeményezés a nyelvezet és a bírák kérdése miatt bukott meg. Abban ugyanis az állt, hogy a szabadalmat megsértő fél beperlésekor annak nyelvét kell használni, tehát pl. egy lett céget, amely az általunk bejegyzett szabadalmat engedély nélkül használta fel, lett nyelven kellett volna beperelnünk. Sir Jacob szerint az Európai Bizottság eddig kevés érzéket mutatott a technikai jellegű ügyek iránt és ez most sem változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #2
    Ezekben a poziciókban általában nem a hosszú táv számít, hanem az egy ciklus alatt minél nagyobb mennyiségű dohány bezsebelése, ha netán a következő alatt nem lenne rá mód...
  • strogg #1
    Csak nem adják fel. Pedig egymás elől elzárni a tudást, és kotlani rajta még semelyik közösségnek nem tett jót hosszútávon.