Hunter

Újabb űrrepülő-tervvel álltak elő a kanadaiak

A PlanetSpace a napokban mutatta be a nyolcszemélyes Silver Dart terveit, ami egy 1970-es évekből származó kísérleti repülőgép tanulmányon alapul.

Több űrvállalkozás kedvét is meghozta a fejlesztések felgyorsítására vagy újraindítására a NASA bejelentése, miszerint az űrsiklók visszavonulása és az új űrhajó, a CEV szolgálatba állítása közötti átmeneti időszakra hajlandó kereskedelmi szolgáltatásokat vásárolni, hogy űrhajósait és rakományait eljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra.

Ezen vállalkozások közé tartozik a kanadai PlanetSpace is, ami a napokban mutatta be egy nyolcszemélyes gép, a Silver Dart terveit. Az űrjármű egy az 1970-es évekből származó kísérleti repülőgép tanulmányon alapul, árulta el a cég elnöke Geoff Sheerin a SPACE.com-nak adott telefonos interjújában. Sheerin Silver Dart programja teljesen különálló a Canadian Arrow-tól, ami egy régi V2 rakétára épül, és szuborbitális repülésekre szánják.

Egyetlen közös pontja van a két projektnek: a kiindulási. Ugyanis még az 10 millió dolláros X-díj kezdetén a jelenlegi Silver Dart kialakítása is felmerült, mint a lehetséges Canadian Arrow, végül azonban a V2 rakéta került ki győztesen, igaz a megvalósulásra még mindig várni kell.


A NASA bejelentésének hatására azonban újra előkerültek a fiók mélyére süllyesztett tervek, melyek még az Egyesült Államok Légierejének 7. számú Repülés Dinamikai Laboratóriumának (FDL-7) programjából származnak. A Silver Dart egy lifting body, azaz emelőtest, amit úgy terveztek, hogy a hiperszonikus 22 Mach sebességről siklórepülésben hajtsa végre a leszállást. Az űrrepülőt várhatóan egy körülbelül 10 darab Canadian Arrow rakétából álló rendszer függőlegesen emeli a magasba, míg a leszállás már vízszintesen, kifutópályán történik. Az Silver Dart repülésére elvileg az első, 2008-ra tervezett, ember repülte Canadian Arrow kilövéseket követően kerülhet sor, amit további négy követ.


A szintén FDL-7 alapjaira épült X-24B

A NASA-nak szintén van egy, az FDL-7 programon alapuló tesztrepülőgépe, az X-24B. A Silver Darthoz a PlanetSpace-nek sikerült megnyernie az eredeti FDL-7 projekt egyik mérnökét, Paul Cyzszt. Elmondása szerint a gép burkolata nagyjából megegyezik a hetvenes évekbeli tervekben szereplővel, belülről azonban a kialakításhoz jóval könnyebb anyagokat és modern elektronikát alkalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #31
    En olvastam Ciolkovszkij egy 1905-ben keszult regenyet. Meg azt is leirta, hogy lehet az urben fürodni. Nem semmi, ahhoz kepest hogy akkor meg repulni se nagyon repultek az emberek.
  • Epikurosz #30
    Én is láttam már, úgyhogy kikapcsoltam.
    Ez egy Solaris remake.
  • Anteris #29
    á, valami idétlen űrhorror, már láttam régebben
  • Epikurosz #28
    Tessék nézni a TV2-t MOST!
    A halál űrhajója, vagy valami ilyesmi.
  • [NST]Cifu #27
    Az alapján, amit az elkészült prototípusok nyújtottak, tényleg nem volt több, mint az F-106 Delta Dart (amely viszont 1959-ben már rendszerbe is állt). Persze ilyenkor jönnek a "ha..." kezdetű mondatok. Ha az Iroquois hajtómű megvalósította volna az eredeti igéreteket, ha befejezték volna az Astra tűzvezető rendszert és a Sparrow II. rakétát, ha a nagymama villamos lett volna... :)))
  • fonak #26
    Na ja. A film ráadásul démonizálja Diefenbakert. Gondolom annyira "kedvelik" (-ték) a kanadai liberálisok, mint az itteniek OV-t :)
    Kösz az infot, amúgy szép gép volt az Arrow... De ezek szerint nem lett volna sokkal nagyobb szám, mint pl. az F-106 Delta Dart, ha meg is válósul...
  • fonak #25
    "Az űrrepülőt várhatóan egy körülbelül 10 darab Canadian Arrow rakétából álló rendszer emeli vertikálisan a magasba"

    Hm, ez kicsit gányul hangzik....
  • Anteris #24
  • Anteris #23
    mondjuk inkább úgy hogy nekik sikerült elsőként megvalósítaniuk Ciolkovszkij alapötletét úgye..

  • Varess #22
    A V2 rakéta kb akkor találmány a haditechnikában, mint a kerék az autóiparban! A V2 az a raksi amit még a 40-es években fejlesztettek ki a nácik. Megjegyzés: MINDEN ballisztikus/műholdkilövő rakéta a V2-n alapul.