Berta Sándor

20 éves a Windows

Sokan szeretik, sokan utálják, de véleménye szinte kivétel nélkül mindenkinek van róla. A számítógépek többségén valamelyik változatát használják, pedig ilyen sikerről még az alkotói sem álmodtak. Húsz éves a Windows.

1985. november 20-a látszólag ugyanolyan átlagos nap volt, mint többi. Egy esemény miatt azonban örökre bevonult a történelembe: ekkor jelent meg ugyanis a Windows 1.0. "Ez volt az első lépés, hogy szakítsunk a parancssorral és a személyi számítógépek elterjedése is nagymértékben a Windowsnak köszönhető" - emlékezett vissza Alfons Stärk, a Microsoft menedzsere. Grafikus kezelőfelület már létezett a Windows 1.0 előtt is, az Apple 1983-ban fejlesztette ki a Lisát, ami azonban lassú volt és drága. A Microsoft után az IBM ("Top View") és a Digital Research ("Graphics Environment Manager - GEM") is megpróbálkozott egy jól használható grafikus felület kifejlesztésével, ám a Windows sikerét egyik sem tudta megközelíteni, pláne nem túlszárnyalni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Windows 1.0 piaci ára 1985-ben 399 német márka volt. Ezért az összegért az ember öt 5,25 colos mágneslemezt kapott, amelyek grafikus felülettel ruházták fel az 1981-ben bemutatott DOS-t. Az első Windows még csak kevés grafikai elemet, például menüket tartalmazott. Az 1.0-s verzió hardverkövetelményei össze sem voltak hasonlíthatók a mai társaik hasonló adataival: az új Windows megelégedett 640 kB memóriával. Ennek ellenére az operációs rendszer forradalmi volt, hiszen tartalmazta a grafikus felületen kívül a Jegyzettömböt, a Write nevű szövegszerkesztő programot, a Paint festőprogramot, a Reversi játékot és egy terminált, ami lehetővé tette, hogy a számítógép egy másik PC-vel összekapcsolódhasson.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Persze már ekkor jelentkeztek az első hiányosságok is. Aki például túl intenzíven használta a multitasking funkciót, ami lehetővé tette több program egyidejű futtatását, szembesülhetett az első rendszerlefagyásokkal, amelyek utána évekig a Windows operációs rendszereket jellemezték. Az igazi áttörés azonban még váratott magára, hiába jelent meg 1987-ben a Windows 2.0 és 1990-ben a 3.0-s változat, csak az 1992-ben bemutatott Windows 3.1 és a Windows 3.1 for Workgroups hozta meg a Microsoft számára az igazán nagy sikert. A Windows 3.1 már tartalmazta a Truetype fontokat és nem mellesleg ez volt az első, magyar nyelven is hozzáférhető verzió.

Érdekesség, hogy míg a Windows 1.0 fejlesztésénél még csak alig harmincan vettek részt, addig a Windows XP születésénél már kétezer programozó bábáskodott. 1993-ban megjelent a Windows NT 3.1, 1995-ben újabb sikert ért el a Windows 95, amit rá egy évre a Windows NT 4.0 követett. 1998-ban érkezett a Windows 98, majd egy esztendő múlva a Windows 98SE, 2000-ben pedig stílusosan a Windows 2000, illetve a Windows Millennium Edition (ME). A sor 2001-ben a Windows XP-vel és a különböző változataival zárult. 2006-ban pedig, ha minden a tervek szerint alakul, jön a Windows Vista.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #153
    én utálom
  • prezideente #152
    jaj! most jut eszembe tagolni kellett volna hogy még te is átlátsd
    ezt elhibáztam beismerem
    de azért próbáld meg hátha sikerül
  • prezideente #151
    Ezaz!
    Emeld ki azt amit megjegyeztél belőle!
    JAJ! Hogy lehet valaki ekkora seggfej?!
    Ezt emeld ki te agyilag visszamaradott nézd ezt itt:
    "windows-t nem lehet több gépen egyszerre hatékonyan használni"
    vagy ezt:
    "windows a sikerét egyáltalán nem magának köszönheti: HANEM AZ IBM.NEK!!!!!!!!"
    de ez se rossz:
    "De komolyan hogyha a világ összes gépének 30%-ából levonod az a 90% PC-t(ami egyre kevesebb)
    Akkor mekkora karriert kapsz ha nem CSAK a MAGÁNFELHASZNÁLÓKAT veszed figyelemb"
    Na most ehhez szólj hozzá mert remélem elolvasod
    Gondolom kiemeled az elejét vagy a végét mert nincs annyi kreativitásod hogy magadtól írj illetve kiemeled és átalakítod mint bill gates.
    az is azt monta a kék halálra hogy képesség és nem hiba
    Amúgy politikusnak készülsz? Csak mer azok csinálják ezt kiszednek 1 idézetet ami a legszarab és arra válaszolnak mert arra a legkönnyebb.
    Ha elolvastad volna a Titanic utáni részt amit most én emeltem ki h lásd, akkor értenéd mire célzok
    de hogy még az ekkora SZEFÓSOK is mint TE is értsék(direkt nagy betűvel írom nehogy véletlen átszaladjon a szemed rajta):
    A MICROSOFT NEM CSINÁL SEMMIT! LEUTÁNOZ MINDENKIT MINDENBEN ÉS AZ EFYETLEN AMIRE ÉPÍT AZ HOGY EL VAN TERJEDVE H NEM LENNE NEM TUDNA BEFUTNI ELLENBEN A UNIXOK KEZDENEK TERJEDNI AZÉRT MERT EGYRE TÖBB EMBERNEK VAN ELEGE A WINFOSBÓL!
    ÉS MOST JÖN AMIT NEM GYŐZÖK HANGSÚLYOZNI: A WINFOS NEM MAGÁNAK HANEM AZ IBM-NEK KÖSZÖNHETI AZT HOGY OTT JÁR AHOL JÁR(te seggfej)
    remélem rendesen elolvastad. gondolkoztam raja nem fogsz e minden FONTOS részen átfutni ha mindent nagy beűvel írok nehogy megszokja a szemed a nagy betűt de ennyire még nehezen de képes vok megbízni a te analfa béta borsó agyadban is hátha sikerül!


    KÍVÁNCSIAN VÁROM MELYIK LÉNYEGTELEN RÉSZLETET SIKERÜL MAJD KIEMELNI!
    rEmÉlEm NEM okoz NEHÉZSÉGET AZ ELOLVASÁS és imádkozom HOGY tudd ÉRTelMEZNI
    (csak aért írtam így nehogy lényegtelennek tartsd és kiemeld véletlen)
    sok sikert billy surkolunk neked itthonról de nem szégyen ha nem tudsz értő olvasni én megértelek
  • droland #150
    "JA! és amúgy pl melyik a kedvenc keresőd? Csak nem a Google? Csak mert az összes gépén linux fut.
    Jáccottál a Warcraft 3-mal? Linux alatt fejlesztették
    Láttad a Titanicot? Linux alat csinálták hozzá az összes trükköt"

    Nem értelek. Most akkor vetkőzzek meztelenre és hajoljak meg a Linux előtt? Tegyem fel, és futtassak én is google-t otthon? Fejlesszek én is W3-mat? Csináljak én is filmeket otthon, melyekből milliókat kereshetek?

    Azt a lényeges szempontot felejted el, hogy egy átlagos otthoni felhasználó MINT PL. ÉN kitörölheti a seggét vele. De ezek szerint te szervert futtatsz, játékot fejlesztesz és filmeket készítel.

    örülök neki, hogy te ennek örülsz, de nekem más a szórakozás :)

    UI: A végén még az is kiderül, hogy Isten a világot Linux alatt emulálta, mielőtt létrehozta.
  • prezideente #149
    Vajon XRedmondX neve mellett az a koponya a kékhalál?
  • prezideente #148
    az előzzőekkel csak azt szerettem volna megmutatni hogy a windows hatlmas(manapság egyre gyengülő) hatlma csak az asztali számítógépeken van jelen de nem sok más helyen található meg
    és míg a windows évi 7,2%-os növekedést mutat(a világ összes gépén és a 7% a 30% 7%-a), a linux évi 30%-os növekedést mutat
    És nem győzöm hangsúlyozni főleg az olyan embereknek mint XRedmondX és droland akik gondolom windowslámák hogy a windows a sikerét egyáltalán nem magának köszönheti: HANEM AZ IBM.NEK!!!!!!!!



    Amúgy dez! Tudtad hogy a Apple Mac-eknek eleinte ugyanolyan motorola procijuk volt mint az Amigáknak? jó mi?

    Aki valami igazán egyedi dolgot akar látni aminek a múltaj is nagy télleg szép és ami a windows valaha is bele került annak egy részét innen szedte(lásd az új vista) és képes szakítani a window-sal annak ajánlom ezt a linket:Apple Mac OS X
  • dez #147
    -ptive
  • dez #146
    Az egy dolog, hogy ma már nem nagyon van Amiga (azaz valamennyire még van), de az a történelem meghamisítása, ha ellhallgatják, hogy valaha ez volt a legelterjedtebb, grafikus felületű, ('85 óta preempive [és 32 bites]) komplett és fejlett OS...
  • prezideente #145
    Kedves droland
    látom a többit nem olvastad el, mert:
    DE élért csak nem a pc-ken, máshol viszont sokkl többet
    Olvasd el mégegyszer és nézd meg a világ összes gépéből való részesedését a windowsnak
    JA! és amúgy pl melyik a kedvenc keresőd? Csak nem a Google? Csak mert az összes gépén linux fut.
    Jáccottál a Warcraft 3-mal? Linux alatt fejlesztették
    Láttad a Titanicot? Linux alat csinálták hozzá az összes trükköt
    Tudod miért? Mert windows-t nem lehet több gépen egyszerre hatékonyan használni, nem lehet egybekötni őket.
    De komolyan hogyha a világ összes gépének 30%-ából levonod az a 90% PC-t(ami egyre kevesebb)
    Akkor mekkora karriert kapsz ha nem CSAK a MAGÁNFELHASZNÁLÓKAT veszed figyelembe
  • droland #144
    "Most ezután mondd meg mit hazudtam és hidd el utána jártam és azt is elhiheted hogy a unixoknak 60 éves multjuk a windowsnak alig 20"

    Így van! Tökéletesen igazad van!

    Kiegészítve azzal, hogy a 60 év alatt nem ért el annyit, mint a másik nem 20 HANEM 10 év alatt (lásd: 1995, alias '95 !!! )