Spencer

Sokan használnak még Windows 95-öt és Windows 98-at

A Microsoft felhagyhat régebbi operációs rendszerei forgalmazásával, illetve támogatásával, azonban ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy a felhasználók egyik pillanatról a másikra befejeznék ezen szoftverek használatát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a redmondi székhelyű mamutcég december végén befejezi a Windows 98 forgalmazását, azonban egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy ettől függetlenül számos kisvállalkozás és nagyvállalat továbbra is ezen Microsoft operációs rendszert fogja használni.

Az AssetMetrix nevezetű technológiai tanácsadó cég tanulmánya rávilágít arra, hogy manapság a vállalatok több mint nyolcvan százalékának van még olyan számítógépe, mely Windows 95, illetve Windows 98 alapokon nyugszik. Ezeknél a - szoftveres szempontból nem éppen legfejlettebb - cégeknél egyébként átlagosan harminckilenc százalékra tehető az említett két operációs rendszer valamelyikét futtató asztali számítógépek aránya. Vizsgálataink során rájöttünk arra, hogy manapság még rendkívül sok helyen használnak Windows 95-öt, illetve Windows 98-at - nyilatkozta Steve O'Halloran, az AssetMetrix kutatási részlegének ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy a cég munkatársai a közelmúltban több mint 670 vállalat mintegy 370 ezer személyi számítógépét mérték fel a telepített operációs rendszer kapcsán.

O'Halloran felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalatok nagysága nem játszik szerepet abban, hogy a gépek szoftverparkja mennyire modern, hiszen számos olyan nagyvállalat van, mely régi operációs rendszereket használ, ezzel párhuzamosan pedig sok kisebb méretű cégnél már a legújabb szoftvereket nyúzzák. Vállalati szinten egyébként messze a Windows 2000 a legnépszerűbb asztali számítógépes operációs rendszer, melynek részesedése megközelíti az ötven százalékot. Második a sorban a Windows 2000 elődje, a 13,3 százalékos részesedésű Windows NT 4, majd pedig a Windows 95, illetve a Windows 98 következik rendre 14,7, illetve 12,5 százalékos részaránnyal. Meglepő, de a legújabb asztali Microsoft operációs rendszer, a Windows XP részesedése ebben a szegmensben még a hét százalékot sem éri el. Szakértők szerint a régebbi Microsoft operációs rendszerek az otthoni számítógépek esetében is elterjedtek, így például ezen rendszerek körülbelül 29 százalékán található meg a Windows 98.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MM2 #102
    10 éves a windows 98!
  • MM2 #101
    Sziasztok!
    Itt van egy Windows 9x-es oldal!
    Rendszerkövetelmények, segítségek, letöltések!
    Az oldal még fejlesztés alatt áll.
    http://win9x.extra.hu/
  • CAD #95
    Latom te nem olvasol, azokat a dolgokat, marsal vetette fel igy neki irtam.

    "Igen a Linuxot bekonfigurálni sokáig tart, csak annyi a különbség, hogy nincsennek rejtéjes napi nyűgök, ha rendesen be van állitva. Ugyanezt Win ről nem lehet elmondani. Lehet hogy elzörög egy két ügyes gazdival 1-2-3-4 évig, de hogy havi szinten legalább 1 restart töbet ér mint amit a gadzdi foglalkozik vele egész hónapban az is biztos."

    >> Hat ez olyan 100% alkalmazas fuggo mint az atyaisten, nallunk pl linux alatt a interbase szerver miatt van valami memoriacsorgas, es amitt kell x idonkent a gepet ujrainditani, vagy nagyon belassul, tehat en helyedben azert ezt nem allitanam ilyen tenyszeruen.

    A napi nyugoket sem igazan vagom mit ertesz ezalatt, de ez is inkabb amolyan kodos, jolhangzo sikersztorinak hangzik, mint tenyeket alapu dolgoknak (mert hibas memoria modullal biztos hogy lesz szerencsetlennek nyuge, azt garantalom)


    "Defragmentálni is kell néha Linux alatt de mint irtam nagyságrendi különbség van ebben. A Win filre rendszer kezelése ebből a szempontból egy kupac trágya. Tök öres file rendszerre felmásolsz 2 Mp3 -at egymás után, és szét van tördelve. Szerinted ez jó? Mert szerintem ez nem jó."

    >> Elnezest kerek, de tisztazzunk mit is ertesz defragmentalodas alatt, mert ha azt, hogy nem egymas melletti szektorokban vannak az adatok, akkor itt valami elbaszottnagy tevedes van. Masik dolog pedig kivancsi vagyok, hogy a ket file rendszer defragmentalo szoftvere mit tekint fragmentaltnak es forditva, tehat itt azert hatalmas kulonbsegek lehetnek, pontosan a kulonbozo file rendszerbol adodoan, mert azt viszont gondolom, hoyg elkepzelesed sincs, hogy mi a ket filerendszer fizikai adattarolasi elve (ertsd mit tart optimalisnak). Ha viszont tenyleg nincs, akkor mirol is beszelsz te tulajdonkeppen?
  • mrzool #94
    " A Win filre rendszer kezelése ebből a szempontból egy kupac trágya. Tök öres file rendszerre felmásolsz 2 Mp3 -at egymás után, és szét van tördelve. "

    Ezt nehezen hiszem...! Ma készítettem biztonsági másolatot az egyik partíciómról, és egy 70 gigás üres kötetre másoltam át 40 gigányi anyagot. Töredezettségi adatok:

    Kötet töredezettsége:

    Teljes töredezettség = 0%
    Fájl töredezettsége = 0%
    Szabad terület töredezettsége = 0%

    (Vizuálisan csak kék és fehér színek szerepeltek az ábrán, töredezettséget jelző piros nem.)
  • mrzool #93
    "Azt ugye tudtad, hogy előbb jön a virrus, mint ahogya virrus keresőt frisitenék? Csak gondoltam szólok :-) És persze naponta frissititek minden gépen mi? :-) Nem sok ilyen cég van a világon aki ezt megteszi :-)"

    Nem mondod, hogy előbb jön a vírus...:) De azt áruld már el, hogy miért kattintanánk rá egy ismeretlen fájlra? Miért futtatnék le egy ismeretlen fájlt? Nos?

    A napi frissítés pedig megvan, biztonságtechnikai cégnél dolgozom, mi adunk erre.
  • CAD #79
    Kar hogy sorba figyelmen kivul hagyjatok amit irnak itt emberek, nemreg hoztak fel egy jo peldat, a szemelyautoval es traktorral kapolatban, miert nehez ezt megerteni, es jonni ide osztani az eszt, raadasul linuxhoz koze ninsc topicba? hmm? Billi? Marsal? Tobbiek?

    Van akinek a fagyások - mert linux alatt nincsenek?

    Vírus - mert linux alatt nincsenek?

    defragmentálás - mert linux alatt ez ismeretlen fogalom?

    rendszerösszeomlás - mert linux soha nem omlik ossze?

    újratelelpítés - mert linuxot soha nem kell urjratelepiteni?

    Ha a fenti dolgok egyiket sem kell soha elkovetni, az meg hogy ki milyen gyakran csinalja, szubjektiv, sajat belatasan all - vagy - bukik, vagy van valamelyikotoknek egy statisztikai alapja erre, merheto mintarol, akkor se osszatok meg velunk, mert kurvara senkit nem erdekel.


    Vannak tenyek, es ezek kozott van, hogy linux gyakorlatilag hasznalhatatlan, dtp-re, windows platformra valo programozasra, otthoni "for fun" rendszerre, stb-re. Kesz, total felesleges, hogy gyertek a velt vagy krealt hulyesegeitekkel, mert kb annyira beszeltek objektiven, mint egy ms marketinges, csak ok legalabb nem mennek be osztani az eszt, egy "megjelent a 2.4.23-s kernel", vagy "2.6-s kernel beta allapotban" topicba.

    "Az EXT2 - 4 év alatt 1/100 nyit sem volt annyira széttördelve mint egy win es gépen hasonló idő után" -es ezt mi a jobudos franc utan szalotad ki baratom? - talan a ket gepen azonos idoben szinkron azonos allomanyokat masolgattal, hasznaltal, stb? - es ha igy is van, ki a budos franc nem bir ki evente 2-3 orara otthagyni gepet, defragolni?, uristen, linuxot meg feltelepiteni meg bekonfigolni egy fel nap jo esetben, akkor kinek vett el az oprendszere tobb idot tole? - Vagy a windows gyorsabban bejon, na lehet versenyezni az idiotabbnal idiotabb faszsagokkal, hajra.

    Es felreertes elkerulese vegett, engem halalosan nem erdekel mit hasznaltok, de hulye remhirekkel, meg feligazsagokal idejottok nagyarcal, hogy "kezdesnek jo, meg van aki tovabbtanul" aztan megnezem, hogy hogy tanulsz tovabb egy szaros gimpel dtp-s dolgot, mikor az a rakas fos, meg a cmyk szinteret sem ismeri - es allitolag az a legjobb, nah grat.
  • mrzool #78
    " HA nem defragmentálsz, az előbb utóbb rendszer öszeomláshoz vezet szerver esetén. XP nél keményen belassul. "

    Sorry, túlságosan sarkosan fogalmaztam - éves szinten 1-2 alkalommal defragolok, mert NINCS olyan fájlrendszer, ami ne töredezne. Ezzel tökéletesen tisztában vagyok. De a teljes gépidőhöz képest az évi 1-2 alkalom nagyon kevésnek tűnik, hajlamos megfeledkezni róla az ember.:)

    "Virusok tömkelegével vannak, és nem csak rajtad mulik az hogy bejut -e vagy sem. Egy tűzfal nem gond, pl ha levélben érkezik, és valaki megnyitja, na akkor lehet bármilyen védelmed, semmit sem ér."

    Ha nem rajtam, akkor ki a francon?

    1. Csak olyan ember használhatja a gépem, akinek én megengedem.
    2. A vírusirtó megfogja.
    3. Valaki nem fogja megnyitni, lásd első pont; én pedig nem kattintgatok rá minden hülyeségre.
    4. Megfelelő policy-val akkor sem tehet semmit a vírus, ha bejutott és valaki elindította.
  • mrzool #71
    "És mégegy: Van akinek a fagyások, vírus, defragmentálás, rendszerösszeomlás - újratelelpítés a kedvence.
    Neki jó a windows."

    Nincsenek fagyások, nem fenyegetnek a vírusok, nem szoktam defragolni, nem omlik őssze a rendszer, és nem is szoktam újratelepíteni. Érdekes, én Windowst használok. Saját gépen XP-t, szervereken 2003-at. Talán érteni kell hozzá?

    Ha már felhoztad a defrag dolgot: szerinted van olyan fájlrendszer, amit nem kell defragolni? Erre feltétlen válaszolj!
  • CAD #64
    Nem valaszolt, mert ha ket feligazsag koze egy hazugsagod rejt, ugy gondolja senki sem kerdez majd vissza.
  • CAD #63
    En soha nem mondtam senkinek, hogy mit hasznaljon, csak cafoltam vagy erveltem egy hozzaszolasra.

    "Nektek miért fáj, hogy nem a hőn istenített oprendszereteket használom?" - hat tenyek kozlese, es hulyesegek cafolasa istenites, gondolom hasonloan ahoz az elmeletedhez, mint, hogy ha valami egyszer fejlett volt, es ha kesobb elvaulta valt, akkor az egy logikatlan dolog... hmm, BTK-s vagy?

    "A 4 éves oprendszer nagyon jól érzi magát a gépemen (nem hiszem, hogy bármelyikőtöknek is jobb otthoni gépe lenne az enyémnél) :-))" 4 eves konstrukcio vagy 4 eve van fent, teljesen mindegy, senit sem erdekel. Nagyon orulok, hogy neked va na legjobb geped gratulalok, akaszd ki az ajtodra, majd ird be az alairasodba a konfigot.


    Orulunk hogy te ilyen nagy informatikus vagy, "a herelt" rendszeredel, ezt szamtalanszor bizonyitottad mar a hozzaszolasaid alapjan.