SG.hu

VoIP telefonálást vezet be a T-Com és a T-Online

Klip néven kísérleti jelleggel internetalapú hangszolgáltatást indított a T-Com a T-Online Magyarországgal közösen.

A szélessávú internetelérések száma folyamatosan nő, így a világháló egyre inkább mindennapjaink részévé válik. Az információszerzésen túl egyre gyakrabban használhatjuk az internetet napi teendőink elintézésre, munkánk gyorsabbá és kényelmesebbé tételére is. Felnövekvőben van egy olyan generáció, amelynek az ún. "Click and Done" típusú munkavégzés, ügyintézés teljesen természetes. Ezen technikai fejlődés mellett teljesen természetes dolog, hogy a hangszolgáltatás területén is változások történnek. Az új internetes generáció már olyan megoldásokat igényel, ami - az elsősorban a világháló révén -megváltozott felhasználói szokásaikhoz, életmódjukhoz, életritmusukhoz a legmegfelelőbben illeszkedik, így a jövő hangszolgáltatásának a "Click and Talk" funkciót kell ellátnia.

Első lépésként a Klip közösség tagjai ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat az interneten. A szolgáltatás földrajzi területtől és szolgáltatótól függetlenül elérhető bárki számára. A szolgáltatásra ingyenesen lehet regisztrálni a T-Com és a T-Online honlapjairól elérhető Klip oldalakon, ahonnan letölthető a szoftver tesztverziója is. Jelenleg a következőket nyújtja a Klip (a tesztverzió során egyes szolgáltatási elemek még nem teljes stabilitással működnek):

  • Ingyenes hívás az interneten a Klip regisztrált használói között (e-mail vagy virtuális azonosító alapján). Ha az ügyfél egy másik Klip felhasználót hív fel, mindaddig ingyenes a hívása, amíg mindketten az IP-hálózaton belül vannak.
  • Hangüzenet: Nem vesznek el a felhasználó üzenetei még akkor sem, ha éppen nem érhető el az interneten keresztül, és ezért nem tudja fogadni a beérkező hívásokat. Az üzeneteket e-mailben, csatolt wav fájlként továbbítja a rendszer a felhasználó által megadott e-mail postafiókba.
  • Webes címtár: A webes címtárban tárolhatók a partnerek adatai. Ezen a felületen látja a felhasználó, hogy éppen melyik partnere online vagy offline, és innen küldhető közvetlenül e-mail, meghívás chatelésre vagy beszélgetésre.
  • Chat: A Klip szolgáltatás klasszikus chatelésre is használható.
  • Videofon: A szolgáltatás használatával internetes videotelefonálásra is lehetőség van, amennyiben az ügyfélnek van webkamerája.
  • Konferenciahívás: A Klippel egyidejűleg több párhuzamos internetes hívás is bonyolítható. A beszélgetések számát a sávszélesség határozza meg. A konferenciahíváshoz szükséges, hogy minden résztvevő a Klip alkalmazását használja.

    Decembertől a T-Com további elemekkel bővíti a szolgáltatást egy felhasználói teszttel összekötve. Már nem csak az IP-hálózaton belül, de vezetékes és mobil irányban is lehetőség lesz hívásokat indítani. Továbbá a T-Comtól kapott 06-21-es hívószámnak köszönhetően a Klip szolgáltatást használó ügyfelek már vezetékes és mobil irányból is hívhatóvá válnak. A Klip felhasználók közötti, IP-hálózaton belüli hívások ingyenesek maradnak. A vezetékes irányba történő hívásoknál nem különböztetnek meg helyi vagy távolsági hívást. Az IP-hálózaton kívüli hívásoknál különbözik a csúcsidőbeli és csúcsidőn kívüli időszak, a díjazás másodperc alapon történik. A szolgáltatásnak nincsen havidíja, és nincs kapcsolási díj sem.

    A hívásokért az ügyfél kétféle módon tud majd fizetni. Pre-paid (előre történő) fizetés esetén az ügyfél a szolgáltatás igénybevétele előtt bankkártyával töltheti fel számlaegyenlegét a honlapon keresztül. A T-Com számlakapcsolattal rendelkező ügyfelek a szolgáltatás díját utólag (post paid) is kiegyenlíthetik, a szolgáltatás díja a havi T-Com számlán fog jól elkülönítve megjelenni. A jövőben a cég olyan eszközökkel jelenik meg, amelyek segítségével az ügyfél úgy tudja használni internetes telefonját, hogy nem kell közben a számítógépét bekapcsolva tartania. Az eszközökhöz egy szabványos telefont lehet csatlakoztatni, és annak a segítségével kerülnek továbbításra a hívások az interneten keresztül.

    A T-Com még várhatóan ebben az évben megjelenik a piacon Klip Pro csomagjával, amely egy kész VoIP-megoldást kínál, elsősorban az üzleti ügyfelek részére. A csomag minden olyan technikai eszközt tartalmaz, ami az ügyfél számára szükséges a számítógép nélküli internetalapú hangszolgáltatás használatához.

    A Klip szolgáltatás egy a szélessávú hálózaton megvalósuló hangszolgáltatás, mely a világszinten szabványos SIP megoldást alkalmazza. Földrajzi helyhez nem kötött, bárhonnan indítható és bárhol fogadható vele hívás. A szolgáltatás során a publikus interneten, adatcsomagok formájában kerül továbbításra a hang. Emiatt a szolgáltatás minősége gyengébb lehet a vezetékes telefonálásnál megszokott minőségnél. A technológia jellegéből adódóan az internetalapú hangszolgáltatásnak vannak bizonyos korlátai: a szolgáltatás nem alkalmas segélyhívásra, nem tud számhordozhatóságot, nem működik áramszünet esetén, és az internet forgalmi viszonyokból fakadóan nem garantálható a hívások sikeressége. A szolgáltatás igénybe vételéhez szélessávú internetelérés, számítógép, továbbá - amennyiben nem csak chatelésre használja - mikrofon és hangszóró, vagy headset szükséges.

    A SIP (Session Initiation Protocol, híváskezdeményező protokoll) egy javasolt, nyílt szabvány a multimédiás elemeket tartalmazó interaktív, felhasználói adatátviteli folyamat lebonyolításához. A SIP protokoll lehetővé teszi, hogy a jövőben egy egyesített hálózat legyen az alapja minden kommunikációnak. Ez a konvergencia a költségek csökkenése mellett egy sor új szolgáltatást tesz lehetővé. Az IP-telefóniában a SIP protokoll a legelterjedtebb, a legtöbb internetes telefonálásra használható szoftver ezen alapul.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • pemga #4
      Hmm, és még a Skype nem ellenfél, mi? :) A kis hamis :).
    • stinkydiver73 #3
      ja www.klip.hu :)
    • stinkydiver73 #2
      link semmi, és én se talaltam meg.
    • ssdb #1
      Na ez is érdkes... mi fog ebből kisülni... nekem végülis édes mind1, Skypon telefonálok már miota :D De mos nem? Mos mér fizessek ezrekkel többet ha lehet olcsóbban is?!